Право на борса след дисциплинарно уволнение на предходната работа

• 8 326
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
Имам познат,който е уволнен дисциплинарно ,но след това е назначен в друга фирма на друга длъжност и ако бъде съкратен ще има ли право на пълно обезщетение за безработица ,защото се е осигурявал на доста висока заплата там където е уволнен дисциплинарно . И колко време трябва да е работил на новата работа ?

# 1
Да, има право на "пълно" обезщетение, стига да е освободен на основание, даващо това право.
Няма изискване за продължителност на новата работа. Но все пак да не е подозрително кратък срока.

# 2
Минимум 60 календарни дни. Иначе задължително НОИ проверява за действителност правоотношението.
Фирмата не трябва да е на роднини. Трябва да е работил наистина и цялата документация да е изрядна.
Срока не е фиксиран в нормативен документ. Приет е във вътрешни правила на НОИ, за да се избягват злоупотреби.

# 3
  • София
Да, има право на "пълно" обезщетение, стига да е освободен на основание, даващо това право.
Няма изискване за продължителност на новата работа. Но все пак да не е подозрително кратък срока.
А има ли значение ,че на предходната е дисциплинарно уволнен?

# 4
PITP, няма значение прекратяването по предходни правоотношения. Гледа се последното прекратяване.

Да, както писах, срокът да не е подозрително кратък. Дали ще са 60 дни, не знам.  Това при фиктивно наемане на работа, какъвто предполагам е случаят. Ако си е нормално трудово правоотношение и след по-малко време да се разделят, няма от какво да се притесняват човекът като си е ходил на работа.

# 5
  • София
PITP, няма значение прекратяването по предходни правоотношения. Гледа се последното прекратяване.

Да, както писах, срокът да не е подозрително кратък. Дали ще са 60 дни, не знам.  Това при фиктивно наемане на работа, какъвто предполагам е случаят. Ако си е нормално трудово правоотношение и след по-малко време да се разделят, няма от какво да се притесняват човекът като си е ходил на работа.
Не знам такива подробности ,но по скоро е нормален трудов договор ,защото момичето е от провинцията и няма роднини със фирми в София

# 6
Няма значение фирмата в София ли е или другаде.
И отговорът ми е на база въпроса Ви. За да получава "пълна борса" има още условия, едно от които е последните 3 години човекът да не е бил на борсата.

# 7
.       Ако може да използвам темата и аз да попитам. Предстои ми съкращение ,но в същото време работя на втори трудов договор на 4 часа. Ще имам ли право на борса след като продължавам да работя на половин раб. ден?

Общи условия

Активация на акаунт