Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 29 854
  • 775
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
mandarinka, може и да се поспести откъм шпакловка на стените зад кухнята. Едва ли има огромни дупки и неравности. Стената няма да се вижда от шкафовете и гърба. А пък ако имаш и високи шкафове до тавана - съвсем.
За София мога да препоръчам монтажник на кухни Ирим, направили са си малка фирма, купуват от завода, носят, сглобяват. Идват, взимат размери, правят безплатен проект.

# 331
Относно смяната на кухнята, в един момент просто им идва реда на нещата и за да запазиш добър вид на имота, и да не се налага да изриваш съм привърженик на една по-икономична, но своевременна подмяна.
Аз поне така си представих нещата при Deborana.
Мандаринка, аз съм чувала, че само за някои модели стоят така нещата.

Друг вариант е Кноксхулт кухнята на Икеа, доста по-евтина от Метод, но много орязана и без много опции за модел вратички за разлика от Ирим.

Има и едни кухни на Монема. Те също не са никак лоши. Може и тях да провериш, но не знам цени.

Тинтина също е супер, че може да даде контакт на проверени хора. Там сигурно ще стане и по-бързо.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 20:36 от drago_2008

# 332
  • София
И аз се нареждам на опашка за майстора на кухни Ирим.
Ноември ще се изнасят наематели в Дружба 2. Купили са си НС наблизо, стягат го. Искат да им продам и този - обичат си го, там се загаджиха, дете им се роди.
Чудя се дали да го поремонтирам, че от 2007 г. са там или да го продавам. При продажба планирам да купя нещо около Ст. град, Дървеница и подобни - близо до нас.
Но и в двата случая ще трябва кухня.
А и другия в Лозенец от май го взеха дъщерята и гаджето.
Да го ремонтират и да живеят там. До днес са свалили всичко от кухнята и са сменили дограмата. Не си дават зор. В петък вечер хвърлят децата при нас и до неделя - свободен, самостоятелен живот.
Направо осиротях от към наематели.

# 333
От темата за кухни Ирим знам, че ако се закупят модулите от Практикер предлагат и монтаж. Цената е процент от стойността на кухнята. Не съм ползвала услугата, само споделям.

# 334
Aisha, за продажба не бих ремонтирала и инвестирала в кухня. Всичко ще е еднакво остаряло от 2007 г. Не виждам много смисъл да влагаш 3-4000 лв.+ време. Вложи ги в новото, което обмисляш да вземеш.

# 335
Аз не бих продала апартамент в Дружба 2, освен ако микролокажията не е супер зле.
Има си метро, има много бизнес сгради наоколо, има достъп до летището.

# 336
  • София
Драго, няма да правя кухня ако ще продавам. Само ако си го оставя.
Красимило, локацията е срещу Лидл, метрото е далече. Ходих с моята брокерка на няколко огледа в съседен блок - хората се мръщеха, че няма метро до входа. От 5 кандидат наематели никой не се обади после да наеме. Имота беше гарсониера, преправена на двустаен. И моя е такъв.

# 337
  • Бургас
Те пък и метро до входа искали.
Има много строежи в този район Дървеница и СГ, но не знам какво свободно е останало. А и после завършването? Струва ли си хамалогията, по-добре ремонт и на леко подпазарен наем.

Това е монтажистът. Работил е в "Практикер" преди, точно по тази услуга с монтажа.
https://www.facebook.com/share/1AnAYsDdHJ/

# 338
Те пък и метро до входа искали.
Има много строежи в този район Дървеница и СГ, но не знам какво свободно е останало. А и после завършването? Струва ли си хамалогията, по-добре ремонт и на леко подпазарен наем.

Това е монтажистът. Работил е в "Практикер" преди, точно по тази услуга с монтажа.
https://www.facebook.com/share/1AnAYsDdHJ/
Този монтажист е много свестен, аз му се обаждах като се колебаех дали Ирим или по поръчка. Моя позната си прави с него кухня и е доволна.

# 339
Потвърждавам за монтажиста, и аз се обажда, но реших по поръчка да бъде и не го ползвах съответно, това за този последният който правя. Монема е само сайт който продава мебели, нямат свои собствени марки и производство, може би имате предвид Геномакс кухни или едни сръбски имаше Матис, те са качествени и по-скъпи от Ирим. Практикер не правят монтаж, дават визитка на външна фирма за монтаж.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 20:17 от НаБабаДетето

# 340
Да, на Монема Матис имах  предвид, не че са производител.
Аиша, понеже си писала, че и в двата случая ще трябва кухня така го изтълкувах.
Ако имотът не е ужасен не си струва хамалогията с продажба и покупка, ако не си доволна от сградата, съседи, локация - тогава продавай. Но разходите са сериозни при тези цени на имотите (вкл. комисионна) и ремонтите. Ако е и с акт 16 ке е още по-скъпо НС.
Ти ще си направиш сметката де, ясно.
Успех  каквото и да решиш!

# 341
Повечето кухни са стандартни размери.
Например долен ред плот 60см, долен ред 55 или 40. Висок около 87см с плота. Горен ред около 60см над долния и 30 см дълбок.

Мандаринка, може да си замериш сегашната кухня и да търсиш подобни размери. Долу могат да се монтират телескопични пластмасови крака за стотинки и да се регулира височината.
Няма смисъл да се прави стена зад кухнята.

Готови кухни има по веригите, практикер, бриколаж. Взима се на момента. Ако няма кой, може да се договори монтажника да я вземе от магазина и монтира.
Според мен, бюджетна кухня е един от най-евтините ремонти за един апартамент. Не знам вече труда колко ще струва.

# 342
Благодаря много, момичета (и момчета Smirk) ! Ще мисля нещата, засега само разчиствам, със собствени сили през уикенда (по няколко часа само, че имам и други задачи).

Една стеничка 100 см.+страниците й още по 100 см. всяка вероятно ще се наложи да се оправят. Това е старо жилище, делено със съседния апартамент, и е една ниша, в която е ВиК инсталацията, т.е. шкаф с мивка.Там искам да сложа малка мивка и малка свободностояща съдомиялна 45 см. Тук ще има нужда от нагаждане, заради нестандартните размери.
Иначе на другата стена, на която ще има шкафове, няма нужда от шпакловка, то до момента не е имало горни шкафове. Има си  шпакловка в доста добро състояние. Само ще трябва монтажистите да използват подходящи дюбели, че е плътна стара тухла. На стените само миене и латекс им трябва.
До тавана няма как да сложа шкафове, височината е 3 или 3,20 м. Няма да има достъп с такава височина.
Чудя се също така къде да сложа сушилня - в кухнята в отделен отворен шкаф или в коридора, на място, което потенциално може да мухляса, ако не се проветрява редовно - в един студен външен ъгъл. Не мога да разчитам, че наематели ще се занимават с редовно проветряване. Има външна изолация с вата, но все пак частично този ъгъл граничи с неотопляем балкон и прави конденз.
Ако сложа сушилнята в кухнята, губя един долен шкаф с плот или ниска колона. Общо взето ще има само един двоен долен шкаф с плот (2х60 см.) + свободно стоящ хладилник, толкова е мястото, това е положението със странната конфигурация. Аз се мъчих толкова години да храня семейство на един плот от 60 см., така че сега се предполага, че за 1-2 души 120 см. ще е достатъчно.
Та съм в размисъл.
Комбиниран уред няма как да взема, пералнята ще е с горно зареждане, има си място за нея в банята до вратата. Самата баня е като коридор, дълга и тясна (пак част от делението едно време), така че е далече пералнята от душа. Повече от 10 години си беше там пералнята, не е имало проблеми. Без сушилня не може, няма да има къде да си сушат през 8 месеца от годината.

# 343
  • София
Комбиниран не ти и трябва, 2 такива към имала - никаква работа не вършат за сушене.
Иначе - това лято бях в един страхотен апартамент в Будапеща през букинг, стара сграда, но ремонтиран, много високи тавани - имаше шкафове до тавана и в кухнята, и в 2 спални, но нямам представа как стигат догоре, със стълба вероятно.

# 344
Ирим-ските кухни са симпатични. Със скромен бюджет може да се получи добър ефект. Нашата излезе малко над 2 хил.

Обаче с апартамента под наем в разходите трябва да се калкулира и чакането на модулите, махането  на старата и монтирането на новата.

Общи условия

Активация на акаунт