Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 24 907
  • 666
  •   1
Отговори
# 390
  • Бургас
В момента Юск имат промоции до 60% отстъпки и безплатна доставка при онлайн поръчки.

# 391
Не е по темата, ама ние ползваме тостер постоянно🤭(Мандаринка)

Пак погледнах кухнята и банята.. специално това което се вижда от кухнята изглежда като някаква случайна сбирщина от мебел и уреди. Тъмно е. Бих ги боядисала в бяла боя за мебели ако нямам възможност за подмяна. Не е много трудно, отнема време обаче : грунд-съхнене-боя-съхнене-пак боя..

# 392
  • София
Със сигурност на първо място бих махнала мушамата, килима и тези столове навсякъде, където не им е мястото - не разбирам защо са ги оставили, правят по-скоро лошо впечатление.
По-добре по-малко мебели, отколкото стари/ненужни мебели.

# 393
Да се включа и аз в дискусията, то вече сте написали визуално още по снимки какво пречи за наемането + агенцията, която явно не е подходяща...

Интересно ми е защо се държат подобни апартаменти, когато хората нямат пари да поддържат? Някой даже писа, че е по-добре да се продаде и да се инвестира в по-малко жилище НС. Ако няма деца, които тепърва ще стават самостоятелни и за тях  се пази, и според мен е по-добър вариант продажбата. От това старото да майсториш до ново е един чувал пари и главоболия, особено за възрастни хора. Ново строителство апартамент с готови инсталации, дограми, мазилки и замазки се довършва 100 пъти по-лесно и евтино. Да не говорим за липсата на асансьор в този.
Локацията от централните за мен хич не е любима, а съм прекарала в тази част над десетилетие от съзнателния си живот и то още във времената преди мигрантите и т.н. От там тръгва Стамболийски и Зоните, булевардът към гарата, които не са били символ на център и престиж след 70-80-те години (за преди това не знам). И сега районът за запознатите и претенциозните не е долюбван.
Да се има предвид и че като веднъж влезе животно, после измирисването може да се окаже и единствено чрез къртене до тухла и замазка.
Не знам какви са мотивите и ситуацията на Вашите познати, които отдават този имот, но би било добре ако има кой да им помогне/посъветва и да помислят добре над икономическата страна и кои са плюсовете да държат такъв имот. Ще им става все по-трудно, особено и ако на сградата изскочи някой по-сериозен ремонт. Аз затова съм писала, че трябва своевременно да се поддържа и инвестира в жилището, защото в един момент се случва това, което никой не хареса, а парите на куп за ремонт - огромна сума. Сантиментът към тухлите също е много лош съветник!

Най-искрено пожелавам късмет на Вашите приятели!

П.П.
Всички съвети за боядисване на мебели и плочки, моля не се сърдете дамите, които ги предложиха, но са хвърлени пари на вятъра и такъв къртовски труд ако се прави като хората и с ръчни инструменти, че не бих си го причинила и препоръчала. Само ако е за лично ползване! Толкова временно решение е, че пак няма да има кой знае какъв резултат. То в такъв случай по-добре необзаведено жилище, пред намацано с бои.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 18:00 от drago_2008

# 394
Аз бих махнала абсолютно всичко от кухнята и бих боядила. Бих сложила нов балатум/винил. В доста магазини предлагат и готови кухни. Бих избрала една според размера.
Старите столове всичките бих ги махнала.

Отдаването на жилище си е бизнес. Ако на хората им е трудно да направят жилището поне на минимума приемливо за живеене, то тогава този вид бизнес не е за тях.

# 395
Аз лично не съм привърженик на продажби и смени на жилища, освен в крайна нужда.
Според мен ще е много по-малко главоболие да се вкарат майстори и да се направят баните. Също и да се сменят поне половината мебели.

Тостер хората може и да ползват, но ми е нехигиенично да ползвам чужди и стари тостери. Дори и черното да е само от изгаряне.
Има евтини модели за 15-20лв. Точно пък тостер да е притрябвал на кандидат наемателите. Кафеварка също. Най-малкото, да се приберат в някакъв кухненски шкаф (каквито няма) и да се предложат само при вече подписан договор. Но в никакъв случай не ги виждам като критерий за наемане. Поне не и положителен.

Добре е и да се знае защо не се ремонтира. Защото няма пари, няма кой, няма време и нерви. Всичко това има значение за решенията.
Ако няма пари, може с договор и предплата за 1г (почти 20к се събират) да се ремонтират баните, че и всичките мебели да се сменят за тези пари). Ако е сантиментално, това е 2ри вариант, ако няма кой 3ти вариант, ако има хора на възраст 4ти вариант и тн и тн.

При празен, ненаселен апартамент не е чак толкова трудна работа да се ремонтира баня. За 7-10 дни ще е готова. Има и съвестни майстори, дето няма да мамят.

На теория всички плочки са чисти. Но тези са наистина прекалено стари. Според мен не могат да останат повече.

Да, готова кухня от Практикер, за около 500лв без монтажа. Никой тук не предлага поръчкова за 20 хиляди.

Нещо такова (аз точно такава сложих преди 20ина месеца):
https://praktiker.bg/bg/Kuhni/BLOK-KUHNYa-IRIM-SUBWAY-200-SM-/p/471948
Скрит текст:

# 396
Боя върху плочки определено не е решение, а за мебели - иска си доста работа.

# 397
Предплата за 6 мес. или 1 година си носи рисковете - наемателите смятат, че щом вече е платен наемът, може да правят каквото си искат и никой не може да ги изгони. Така  и рискът жилището да бъде използвано "почасово" от труженички или за други все неприятни и незаконни дейности се увеличава. Съфорумки са споделяли за подобни практики, от които са си патили.

Потенциална продажба също е вариант. Но жилището си има минуси, които при наем не са толкова съществени - локация, без асансьор, трудно паркиране. Ако се тръгне към вариант продажба, тези минуси ще свалят цената със сигурност, а и потенциалните купувачи ще са много по-малко. Със сигурност, заради минусите, цената няма да отговаря на квадратурата и разпределението, които за мен са много добри. Такова жилище е точно за Azzy за ремонт/обзавеждане, би го направила кукличка. Но не е сигурно, че времето и парите ще си заслужават.

# 398
Аз разбирам защо са оставени столовете - на тях се мятат дрехите, които се събличат преди лягане. Добре е да има нещо такова  - за мятане Simple Smile

Ако хората не искат да влагат пари, разбирам защо не е вариант ремонта.

Продажбата - ами винаги може да се продаде. В бъдеще. А до тогава вероятно искат да капе нещо, което също разбирам.

Успех желая! Дано се намерят наематели.

# 399
  • Бургас
Ох, dany, за първи път да те чуя, че предлагаш ремонт.
Майстори, дето не мамят, не бавят и двете им ръце са си на мястото са такива еднорози, че...
Скъсаха ми нервите с двата ми едновременни ремонта, а днес, а утре, а туй нямало, а онуй, а пък "в събота и неделя съм в Ахтопол и няма да работя". Постоянно трябва да ги ръчкаш!

Отделно разходите.
Една малка кухня с нов ел. и ВиК, частично замазване и шпакловане на 10 кв.м, шкафове от "Практикер", при това само два, на финала ми струва почти половината от основния ми ремонт в София, на чисто ново жилище,. Където купувах всички уреди, климатици, бойлер, радиатори, мебели, цяла кухня.

Без да си броя моя труд за боядисване, фугиране, чистене... Представям си възрастни хора как биха се справили - никак.
Или го пускам така, с елементарни поправки, не изискващи сила, или го давам на фирма да го менажира. Тя да му направи козметичен ремонт срещу бъдещи приходи.

# 400
От 2 седмици съм в ремонт, застроявам 2 тераси по 15квм всяка. Уж днес ще приключват.

Скрит текст:

Не е вярно, че съм против ремонтите. Против съм, когато има 0лева възможност или е икономически необосновано. Против съм и разтакаването и усложняването (и оскъпяването) на процеса.

Преди години бях написал в някоя от темите. "Против ремонтите съм, защото съм правил ужасно много ремонти".
Като 1то не трябва да се тълкува буквално и крайно. Simple Smile

# 401
Нещата са малко сложни - като излезне на пазара добре направено жилище, то си носи и по-висока наемна цена, привлича и по-друг вид хора.
В недобро състояние е по-трудно да се намерят коректни и сигурни наематели.
Примерно има риска да наеме един човек, а да дойдат да живеят 5-6 човека, временно работещи нещо си и след тях съвсем ще се влоши вида.

И от двете страни имам опит, много пъти съм се изумявала как видимо интелигентни хора очакват да дадат под наем жилище с вмирисана пералня, пожълтял мърляв хладилник, мръсна фурна, боядисани отгоре-отгоре кухненски шкафове с  боя в странно зелено, мръсно бяло, заковани катинари на 1/2 от гардероба защото имат личен багаж, сив матрак и т.н. На снимките разбира се това не се вижда....
Нещата се промениха последните години, сега има конкуренция с много новоремонтирани жилища.

# 402
Е те пожълтелия мърляв хладилник и мръсната фурна не са,защото наемодателите са ги оставили така,а защото предните наематели не са си почистили. За мен е редно да се отдава и приема почистено жилище в общия случай.
Dany1,поради каква причина затваряш терасите? Виждала съм така да правят спалня от бивша тераса. Доста са студени и си личи,че са преправяни. Гледала съм такива за покупка и винаги съм се чудела защо го правят. (Естествено,жилището е обявено с една спалня отгоре и на огледа установяваш ръчния труд).

# 403
В последните години се появиха много, ама много жилища НС. Докато преди време нямах никакви проблеми жилището ми ЕПК да се наеме на момента от публикуване на обявата, сега нещата вървят с много бавен темп. Голямо, кокетно, с прекрасно гледка жилище,ама  входа мирише на вехто. Обмислях продажба и покупка на НС, но на тези......години такава гимнастика ще ми е трудно да я играя. Само бих посъветвала тези, които влагат средства за жилище за под наем, това да бъде НС.

# 404
Dany1,поради каква причина затваряш терасите? Виждала съм така да правят спалня от бивша тераса. Доста са студени и си личи,че са преправяни. Гледала съм такива за покупка и винаги съм се чудела защо го правят. (Естествено,жилището е обявено с една спалня отгоре и на огледа установяваш ръчния труд).
Нещата не са черно-бели.
Има и евтини начини да се застрои има и по-скъпи.
Например, аз слагам фибран отвън, а вътре вата. Има и зид, има и гипсокартон. Вата ще има и на тавана. Това по всички стандарти не остстъпва на стандартно жилище. Едната странична стена се пада вътрешна. Няма как да е студено.
Също, полага се ламинат или теракот, шпаклова се и се боядисва, по това също не отстъпва на стандартна стая.
С една идея може да е по-ниско. Примерно 2.40 вместо 2.60. И това пак е индивидуално решение. Би могло и да се направи по-високо.

Защо го правят, отговорът е елементарен. Защото е икономически обосновано. Продава се и се дава под наем на по-висока цена. Също, като се ползва, качеството на живот и ползване е повишено.
В случая имаме 20квм тераса. След преустройството имаме + 16квм жилищна площ и 4квм тераса.

По-скоро е обратното. Голямата тераса спъва и стеснява избора от наематели, купувачи и смъква цената. Това го изпитах на личен гръб миналата година.
Естествено, няма да струва колкото пълноразмерен 2стаен за 500к лева, но няма и да струва колкото едностаен за 250к лв.
Има си ниша за такова търсене. Има хора, трябва им по-голяма жил площ, 2ма, 3ма живущи, а нямат пари за 2стаен. Не щат и обикновен 1стаен.
Или за живеене, сам човек, имах такъв кандидат миналото лято, възрастна рускиня, идваща от Израел.
Щеше да даде поне 20% отгоре на цената, ако терасата беше застроена. Но самата тя не се наемаше да го направи.
Защо насила да се гъчкат хората в 24квм холокухня, като може да е 40квм. И тераса пак си има.
Прочее, за да правя тоя неприятен ремонт, най-вероятно съм го сметнал и много си струва.

Общи условия

Активация на акаунт