Какво мога да направя за психично болната си майка?

• 5 469
  • 108
  •   1
Отговори
# 15
Аз имам приятелка, която заради "духовни практики" си напусна хубавата работа, започна да общува с извънземни и въобще си мина на друго ниво. Ами, какво да се прави, избрала си е сама пътя, върви си го. Навремето е имало разни пустинници, отшелници, отделяли са се в пещери, ядяли са скакалци... Нали имаше един Симеон Стълпник, дето си стоял на един стълб. Това, че някой вижда различна реалност от нашата, не означава, че трябва някъде да бъде въдворяван, а даже и да бъде, това няма да промени нищо, защото вярата на въпросния човек в неговата си реалност няма да се промени.
Да не говорим и, че е незаконно да се  ограничават правата на вменяеми хора.

# 16
Тя едва ли съзнава, че е болна, за да потърси доброволно помощ. А приемането и в специализирано заведение е за определен период, което не ви устройва. Вероятно медикаментозното лечение да и помогне, но това означава някой редовно да и го дава. Кой ще поеме тази грижа, като няма такава институция
Имам съсед, който е с подобно разстройство от много години. По-възрастен е от мен и живее сам, след като починаха родителите му. Държеше се много зле с тях, докато бяха живи. Сега изчезва за зимните месеци някъде и като се запролети се връща. С какво и как живее - не знам.

# 17
Тя едва ли съзнава, че е болна, за да потърси доброволно помощ. А приемането и в специализирано заведение е за определен период, което не ви устройва. Вероятно медикаментозното лечение да и помогне, но това означава някой редовно да и го дава. Кой ще поеме тази грижа, като няма такава институция
Имам съсед, който е с подобно разстройство от много години. По-възрастен е от мен и живее сам, след като починаха родителите му. Държеше се много зле с тях, докато бяха живи. Сега изчезва за зимните месеци някъде и като се запролети се връща. С какво и как живее - не знам.

Благодаря за отговора. Да, не осъзнава и във всички случаи ще се противопоставя на помощта. Ако приема лекарства ще трябва наистина да ги дава друг. С тези убеждения за медицината просто няма шанс да ги приема доброволно и сама. Брат й живее в нейния град, обаче не иска да се занимава изобщо. Баба ми действително иска да се грижи за майка ми. Обаче с тази параноя към баба ми пак би било много трудно ще приеме. Не знам колко е ефектно медикаментозното лечение в тези случаи. Дори и да помага за самите симптоми, дали ще си промени убежденията, че да може да се грижи за себе си реално?

# 18
Сложен ви казусът. Освен да попитате в социални грижи, ако могат да ви дадат адекватен отговор по въпроса. Дали ще и помогне медикаментозното лечение може да каже само специалист, след преглед и диагноза. Трябва първо да я заведете на специалист. Има ли личен лекар? Свържете се с него и му обяснете ситуацията.

# 19
Тя само ви е родила. Не мисля че можете да си вменявате ангажименти към нея. "Кръвта вода не става" примерно, касае наследствени черти а не задължения. Затова и тя ви е родител генетично, но не е майка в смисъл на отглеждане, не и загрижен за вас човек.
Аз обаче все пак за вас си мисля в определен аспект и че трябва да обърнете внимание преди всичко на себе си и на своето психично здраве и способност за формиране и поддържане на отношения сега и в бъдеше. Майка ви ви е нанесла много повече вреди отколкото можете да си представите. Съгласна съм, че ние, хората, трябва да се грижим за болните си роднини, но вие сте били дете изложено на нехуманни условия. Все още не можете да си представите какво влияние е оказало това, върху формирането ви като личност и позиционирането ви в света като цяло. За да може човек да се изправи пред задача да се грижи за психично болен близък, той самият трябва да е формирана здраво стъпила на краката си личност. Което не е вашият случай.

В момента грижата за всички болни в бг е пародия. А за психично болните още повече. Дори да ги "вземат", в болнични условия, то е за кратко . После ги връщат обратно, защото да живеят сред хора е най - добре за тях. За болните имам предвид. И така. Затова, за вас това не е нещо, което ще реши нейните или вашите проблеми. Ще е една мъка - напред-назад.

# 20
Мило момче,
прегръщам те и ти желая сила да продължиш да се бориш за себе си и за майка си. Ще ти дам по-различен съвет.

Спешно ти трябва адвокат, за да разбереш дали може да заведеш съдебни дела, за бъде обявена за недееспособна и/или принудително настанена за лечение.

Давам само насоки на въпроси:
Само съд може да обяви пълнолетен човек за недееспособен - означава, че не може да се грижи за сам за себе си и делата си (например ако има имоти). Съдебното дело протича стандартно - не само документи (едва ли имаш, щом не ходи на лекар), но и свидетели (баба ти, съседи...), може да назначат експертизи и т.н.

Също само съд може принудително да настани човек за лечение в психиатрия. И това става със съдебно дело.

Колкото и да ти е странно брат й е по-далечен роднина, има свои проблеми и не е длъжен да се грижи за майка ти. От човечност би могъл, но по закон задълженията са твои. Щом си пълнолетен според семейния кодекс си длъжен да се грижиш за болен родител. Но това не означава само да дадваш някакви пари, а и да информираш компетентните власти да вземат мерки.

Най-искрено то желая Успех.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 22:56 от biborana

# 21
Те едвам успяват да вкарат в психиатрия опасно луди, които тероризират цял блок...дори те е почти невъзможно да бъдат принудително лекувани, какво говорим за хора с особености, които се хранят с духовна храна и си правят рейки масажи. А ако роднината му е психично болна, защо законът трябва да му вменява,че е длъжен да я гледа? Не е ли по-логично даже да си изкара ограничителна заповед срещу нея, ако тя упражнява върху него някакъв вид тормоз?

# 22
А ако роднината му е психично болна, защо законът трябва да му вменява,че е длъжен да я гледа?
Защото й е син. Семеен кодекс:
чл. 124, ал. 5: "Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители."
грижата не  е само оздръжка. За парите има отделна норма ч. 140 и чл. 141
Скрит текст:
"Ред на лицата, които дължат издръжка

Чл. 140. (1) Лицето, което има право на издръжка, може да я търси в следния ред от:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и от възходящи от по-горна степен.
(2) Ако лицата от предходен ред нямат възможност да дават издръжка, дължат издръжка лицата от следващия ред.
(3) Когато няколко лица от един и същи ред дължат издръжка, задълженията между тях се разпределят съобразно възможностите им. Ако издръжката е давана от едно от тях, то може да търси от останалите това, което те са били длъжни да дават, заедно със законната лихва.
Ред на лицата, които имат право на издръжка

Чл. 141. Задълженият към няколко лица с право на издръжка е длъжен да я дава в следния ред:
1. деца и съпруг;
2. родители;
3. бивш съпруг;
4. внуци и правнуци;
5. братя и сестри;
6. дядо и баба и на възходящи от по-горна степен.
Майка му е разведена и синът е единствен в първи ред, който дължи издръжка.

ето статия, ако искате повече информация: https://www.lawsbg.com/lectures/74-grajdansko-pravo/381-postavia … zapreshtenie.html

# 23
Те едвам успяват да вкарат в психиатрия опасно луди, които тероризират цял блок...дори те е почти невъзможно да бъдат принудително лекувани, какво говорим за хора с особености, които се хранят с духовна храна и си правят рейки масажи. А ако роднината му е психично болна, защо законът трябва да му вменява,че е длъжен да я гледа? Не е ли по-логично даже да си изкара ограничителна заповед срещу нея, ако тя упражнява върху него някакъв вид тормоз?

Така е. А после ги вадят от болничното лечение , защото няма какво да ги правят, под претекст, че за тях така било по-добре. Да са  сред обществото.  Това ги "лекувало".

Лошото е, че младият човек не се чувства тормозен дотолкова, че да направи постъпки за ограничителни заповед, защото по закон това е нормална способна да отговаря за себе си жена, докато не се докаже друго. А видимо това не е възможно, докато тя не стане реално опасна за околните. Пиша реално (!), защото косвено тя вече е опасна, но жертвата не се чувства като жертва (Стокхолмски синдром) . Жертвата се чувства отговорна към човек, който е осакатил и своя и неговия живот.

Биборана
Няма нужда от чаршафи.
Ако сте чели с разбиране, "майката" не иска издръжка и няма да предприеме каквито и да е било мерки към сина си. Тя вече каквото може да му навреди го е направила. Независимо от "духовността си". Ако майката реши да  съди сина си за издръжка, след написаната от него  история, не знам кой кого ще осъди накрая.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 18:49 от _re_ge

# 24
Re-ge-,
няма чаршаф, а скрит текст.
Чета внимателно, цитирах за издръжката, само за да се види, че ГРИЖА включва много повече неща от пари.
Навлизаме в излишни детайли и теоритизиране.
Съветът ми е да отиде при адвокат, който да му обясни законовите начини да вземе мерки и да се погрижи за майка си. Повечето хора в подобна ситуация, дори не би им хрумнало, че адвокат (а не доктор) може да е полезен.
Допълвам, че при ниски доходи, Прилеп може да потърси и безплатни (служебни) адвокати.

Това не е юридически форум и аз няма да пиша повече по темата.

# 25
  • Бургас
Ако приема лекарства ще трябва наистина да ги дава друг.
Тъй като проблемът с приема на лекарства при тежките случаи често е налице, отдавна вече има депо инжекции, поставят се веднъж в месеца. Просто се консултирайте с добър специалист.

# 26
Жената не желае да бъде лекувана. Какво, да я върже, да й метне чувал на главата и така да я преглеждат? Да лекуваш човек, който не го желае и отказва, е чисто насилие, не само физическо, но и психическо.
Отделно, младежът е още студент, нищо чудно да няма 25 и тогава майка му му дължи издръжка.

А майката не е освидетелствана, няма никакви диагнози, за да бъде окачествявана като болна и нуждаеща се от грижи. Тя не може и да бъде с диагноза, след като не желае лекари. Това е нейно право - избор за собственото й тяло, за собствената й личност и за начина й на живот.

# 27
Нямам представа какво трябва да се направи в такава ситуация. Притеснява ме, че може да посегне на живота си, предвид обстоятелствата и че вече наистина няма никого. И ако не, ще продължава да се занемарява, което непряко пак води до същото. Ако някой е бил в подобна ситуация с близък или има съвет, ще съм много благодарен!
Авторът се притеснява, че майка му може да е опасна за себе си. Може и да не е - ние няма как да знаем. Други институции го решават.
От 10-на години има практика. Пускам статия за най-известния случай - от болен клошар на пазара в Младост 1 до нормален човек с дом и работа: https://rns.bg/%D0%BE%D1%82-%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89 … %BD%D0%B0-%D0%B8/

# 28
  • София за сега
Ме съм чела дригите мнения. Ще се върна да чета.Шизофренията не е само халюцинации да ума, има много и различни проявления. За мен това е шизофрения. Отидете на психиатър да Ви обясни как законово да я въдворите на принудително лечение. Кураж на Вас и потърсете помощ и Вие.

# 29
Ме съм чела дригите мнения. Ще се върна да чета.Шизофренията не е само халюцинации да ума, има много и различни проявления. За мен това е шизофрения. Отидете на психиатър да Ви обясни как законово да я въдворите на принудително лечение. Кураж на Вас и потърсете помощ и Вие.

100 процента съм съгласна с това.
Ако психиатър не ви го обясни законово, потърсете подходящ адвокат.
Има начин, и не разбирам тези които казват да оставите болната си майка.
Тя не е виновна, че има шизофрения. Шизофренията е по наследство, така че прави смисъл, щом дядото е със шизофрения. Има и всичките симптоми.

Общи условия

Активация на акаунт