Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 16 147
  • 375
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря на всички за отговорите! И аз мисля, че е нужна биопсия преди всичко… изобщо няма да бързам да правя каквото и да е без нея. Ще отида и на второ мнение.

# 46
  • София
Ами то ако колпоскопът е, както казва дамата, перфектен, от къде точно да се вземе биопсия? Нали няма изменен участък.

# 47
Ако няма изменения е сложно с биопсия, защото не се знае какво парче ще се вземе- може да е без промени и да даде фалшив резултат.Ако по външната страна на шийката няма изменения, често се прави пробно абразио на канала, за да се прецени там как са нещата.Не го предпочитат много, защото може да има срастване след манипулацията, така че комплексно се преценява как да се постъпи.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 21:09 от ДХ3

# 48
Здравейте! Моля за мнение! Трябва ли да се притеснявам?😊

# 49
Здравейте!
Вече имам и резултат от биопсия - CIN2 (IIB порцио и IIA канал цитонамазка).
Следя се във “Вита”. Лекарят ме извика след 10 дни за манипулация с упойка на място.
Някой има ли представа дали става въпрос за лазер, крио, LEEP или LLTZ? Имаше жена и не успях да попитам…
Също така, ако някой е преминал през това, може ли да каже колко посещения и каква е сумата на лечението?

# 50
Здравейте момичета,

Записвам се само да се похваля с първи чист колпоскоп, 3 месеца след летз и да благодаря на всички вас за подкрепата и съветите. Пожелавам Ви само хубави резултати и много, мнооого радост, ако не бяхте вие, не знам как щях да се справя с целия този стрес през последните месеци.
❤❤❤

# 51
  • София
Здравейте!
Следя се във “Вита”. Лекарят ме извика след 10 дни за манипулация с упойка на място.
Някой има ли представа дали става въпрос за лазер, крио, LEEP или LLTZ? Имаше жена и не успях да попитам…
Също така, ако някой е преминал през това, може ли да каже колко посещения и каква е сумата на лечението?

При CIN2 най-вероятно ще е Lletz, не обгаряне под някаква форма. Мисля, че Leep е същото, но ако има някаква разлика, някой да ме поправи. За цената предполагам е индивидуално, но не пречи да звъннете в болницата и да попитате.

За койлоцитите по-горе знам, че насочват към наличие на ЧПВ.

# 52
Едно и също е Lletz и Лиип.

# 53
  • София
Здравейте!

Не знам колко вида манипулации са и дали това се третира по същия начин, но пак ще кажа за себе си тогава. от личен опит. Доколкото знам LEEP и LLETZ е едно и също. На мен докторът, който ме оперира, ми даде избор между лазерна конизация и LEEP/LLETZ като разликата между двете процедури беше не само чисто финансова, а и ми обясниха, че медицинският лазер е най-прецизен. Доколкото разбирам това не се предлага от всеки и навсякъде. Избрах лазера заради скоростното възстановяване, абсолютната липса на кръв и възстановяване след операцията. Аз се оперирах в частна клиника, препоръчана ми от моята АГ - LEEP/LLETZ беше 800лв., а лазера 1200лв. Това е в град София.

Операцията е краткотрайна, без нужда от болничен престой и с пълна упойка. Аз си взех няколко дни хоум офис, за да не се напрягам.

# 54
Много благодаря за бързия и точен отговор!
И аз не знам дали има разлика и щях да попитам.
Иначе във вторник ще звъня за запазване на час за манипулацията и тогава ще попитам и за цена ❤
Здравейте!

При CIN2 най-вероятно ще е Lletz, не обгаряне под някаква форма. Мисля, че Leep е същото, но ако има някаква разлика, някой да ме поправи. За цената предполагам е индивидуално, но не пречи да звъннете в болницата и да попитате.

За койлоцитите по-горе знам, че насочват към наличие на ЧПВ.

# 55
Записвам се в темата след направена биопсия, чакам резултати. В главата ми стана пълна каша, защото досега не съм се интересувала в дълбочина за всички процедури и лечения, но съм ходила редовно на профилактика. Отчитам като грешка, че сменях различни гинеколози, но пък и това беше част от опита ми. Все още ми е объркано кое какво означава. Ако някой има време и желание, ще се радвам да ми каже, дали нещата, които тази лекарка говори в интервюто са верни. Казва, че едва ли не раничката няма връзка с развитието на рак и не трябвало да се притесняваме (ако съм я разбрала правилно с паникьосания ми мозък):
Скрит текст:

# 56
Тя говори за нормалната зона на трансформация на клетките между канала и тялото на шийката.
За съжаление наименованието” раничка” стана такова на всички промени по шийката.Но не всички такива са проблем, нищо че им казват раничка.Когато лекарят има съмнения, назначава колпоскопия, за да се види тези видими клетки имат негативни изменения или са нормална находка.При някои жени тази зона на трансформация на клетките, от един епител към друг, е по-голяма и някога, без други средства, се е отбелязвало като раничка.
Иначе за скрининга- точно така се процедира в Европа, но у нас , към този момент, препоръчвам ежегодно посещение на гинеколог и колпоскопия на няколко години, ако до момента не е имало проблеми и жената е с дългогодишен партньор.
Засега се смята, че само по полов път се предава ЧПВ, но има данни, че
може да има случаи с други методи на заразяване.
Така че профилактиката си остава.

# 57
През април месец предишният доктор ми направи HpV тест за 14 типа и беше отрицателен. Тогава открих и уреаплазма, излекувахме и нея. Въпросният доктор не ми каза нищо за "раничката".
Назад във времето, в края на 2023, също правих hPV тест, пак отрицателен, при друг доктор. Тогава си спомням, че ми каза за тази раничка и май ми бяха назначили лечение с Полижинакс, но не знам дали заради нея или друго.
Още по-назад във времето други доктори са ми казвали да не се притеснявам за тази раничка, но може би тя е прогресирала оттогава.
Иначе имах папиломи в гърлото, които ми махнаха оперативно. Тогава известно време пих ежедневно HuPaVir. Имала съм и 1-2 брадавици, премахнати от венеролог. Всяка година правя цитонамазка, винаги е била втора група, колпоскоп също са ми правили поне 3-4 пъти. Сложих си и ваксина срещу вируса наскоро, надявам се да има ефект, макар и сложена ненавреме.
Затова съм малко объркана. Сега докторът каза, че раничката е на доста голяма площ и даже нетипично за нераждала жена като мен. Направи ми и още едно изследване, подобно на цитонамазка, но четчицата има по-дълги зъбчета и взима материал по-навътре в канала. Не му запомних името, сещате ли се какво е?
Та затова съм малко объркана, но се надявам всичко да е наред.

# 58
Като се разраснат тези клетки също е патология и трябва да се види има ли проблем.
Но това, което тази лекарка не каза е, че само 90% от РМШ идва от ЧПВ, едни 10% са си рак по друга причина.

# 59
Знае ли са какви са те? Надявам се, че не разводнявам темата.

Общи условия

Активация на акаунт