Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 20 931
  • 529
  •   3
Отговори
# 450
  • София
Метапластични клетки са нормални клетки. Най-вероятно и да има изменение е в съвсем ранен стадий и всичко ще е под контрол. 6 месеца по-рано или по-късно - няма никакво значение. Приеми, че по-добре, че отрано сте взели мерки и не сте неглижирали здравето си.

# 451
Благодаря, но много ме е яд, никой лекар досега не ме е съветвал, че с цитонамазка всяка година трябва и колоноскопия. Разберете ме, просто аз наистина на тия години - макар да нямам 30, се чувствам стара. Ако можех да избирам, щях да родя на 22-25.. Имам и притеснения да нямаме и други проблеми предвид възрастта ни, за които дори все още не знаем..
За мен 6 месеца си е много време, защото, ако се върне кистозното акне, трябва отново да мина на хормонална терапия. 3 години бях в ада заради огромни пъпки, които се инфекгират, белези и сринато самочувствие. Не исках да излизам дори... Лекарката каза, че може превантивно сега пак да почна противозачатъчни щом ме е страх да не се върне акнето и да ги спра при нови опити за дете.
Зима, спокойно, всичко ще се нареди.

# 452
  • София
Lana Gatto, и аз не знам как да го обясня. Цервикални се водят, по самата шийка на матката. Реално там беше и засегнатата част, която наложи конизация. Не знам до колко е адекватен чат джи пи ти - според него това било често явление след конизация и не означавало задължително, че вирусът е активен, но били възможни доста сценарии, сред които да бъдат в следствие именно на конизация, възпаление (вероятно затова ме накара да пуснем и изследване за вирусни инфекции), както дори и заздравяване и било възможно да са ''остатъчни'', но аз преди операцията ги нямах тези ''петънца''. Появиха се след нея..

Зима, разбирам те. Аз също се чувствах така, но повярвай ми, паниката не ти е приятел. Когато разбрах, че имам 16-ти и 39-ти щам, след което последва и операция, в главата ми връхлетяха милиард мисли от ''ами, ако шийката на матката сега ми се скъси и няма да мога да родя нормално'', ''изобщо дали ще имам деца'', ''ами, ако това нещо прогресира'', и един милиард още ако-та. Не си първата, не си и последната. Добрата новина е, че всичко е под контрол. Ние също планираме опити за бебе с надежда за тази есен. Чакахме уж да се оправя, ама като гледам..

# 453
Колпоскопия е изследването.И за какви изменения от възрастта говорим- няма такова нещо на 20+ 🥰
Всеки втори човек има ЧПВ, това не значи нищо страшно.Нито е проблем бременност и износване на бебе в общия случай.Аз родих второ дете след конизация и ЧПВ 16.По онова време нямаше и лекарства за целта.Просто изчакаме 6м , добра цитонамазка и колпоскоп, и подновихме опитите за бебе.Мъжът ми също беше положителен за тип 16.Не е правил лечение.

# 454
Притеснявав се, ако се върне кистозното акне.. Чудя се дали до юни да не пия пак противозачатъчни, но не искам само да ги спирам и почвам.. При предната почивка от тях се върна на 4 месец акнето..
Метапластични клетки са нормални клетки. Най-вероятно и да има изменение е в съвсем ранен стадий и всичко ще е под контрол. 6 месеца по-рано или по-късно - няма никакво значение. Приеми, че по-добре, че отрано сте взели мерки и не сте неглижирали здравето си.

# 455
Да имаш поликистозни яйчници? Провери си кръвна захар, инсулин, вит Д, вит Б,щитовидните хормони пий Омега 3 и вит Ц.
Хормони пускани ли са?
Имаш ли проблем с червата?

# 456
  • Sofia
Ох, с тези противозачатъчни... Задължително се изследвайте за Тромбофилия щом ги приемате толкова дълго време. Да не вземете да си докарате по-сериозни проблеми заради тях.

На 28 не сте престарели, за да имате проблеми заради възрастта. Възрастта Ви е съвсем ок за забременяване.
Ако се наложи конизация и вземе че се стигне до повечко изрязване на шийката и тя се скъси, винаги го има решението серклаж. Със серклаж се износва без проблем бременност и с къса шийка.
Споко, нищо страшно не е станало. Просто ще отложите с няколко месеца поради здравословни причини. На някои хора им се налага да чакат с години.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 14:07 от Brin de muguet

# 457
3 години борих акне с какво ли не, когато бях на 19 години започна. Минала съм хиляди лекари, десетки изседвания. Абсолютно всичко е наред.Храня се здравословно, тренирам активно и държа на външния си и вътрешня вид. Накрая ми казаха или роакутан или противозачатъчни и избрах тях... Нито тогава, нито сега имам поликистоза.. Проверено е от над 5 лекаря. Вероятно просто наследство. Баща ми е бил така до към 30-ата си годишнина - с тежко акне и кисти и рани. За тробмофилия съм решила да се изследвам, защото леля ми и кака ми имат. Благодаря, ще гледам да се успокоя и да не мисля постоянно как още нямаме дете.. Както се казва сама съм си виновна. С мъжа ми сме заедно от 3 години, предложи ми още на първата и можеше просто да се подпишем вместо да чакам да правим голяма сватба, за да ни се порадват родителите, което си отне още една година. Прав е, че отдавна щяхме да знаем за HVP и да сме се излекували.. Меко казано съжалявам, че не се подписахме още преди 2 години и просто да почнем тогава с опитите..
Най-големият ми страх в живота винаги е било дали мога да имам деца и кога ще е това. Чувствам се повече от готова..

# 458
Здравейте! Имам 2 група цитонамазка и изменение на колпоскоп. След цикъл ще ходя на конизация. Доктора не искаше биопсия, защото каза, че това изрязване( конизация) ще се води един вид биопсия.
Има ли други дами, на които не им е правена предварително биопсия?

# 459
Бих я направила предварително.

# 460
  • Sofia
Zima, само да те "успокоя".
Аз съм на 45г и все още имам акне. И няма изгледи да спре преди менопаузата. Седмица преди да дойде менструацията става страшно, после ми отнема още седмица докато заздравее. И така всеки месец. Изследвах се за вродена тромбофилия и за лош късмет излезна, че съм носител на високорискова мутация. Ако не се бях изследвала, нямаше и да разбера. И само заради тази мутация противозачатъчните са ми стриктно забранени (защото в този случай има сериозно завишен риск от сърдечно-съдови инциденти). Тоест аз нямам право и месец да приемам противозачатъчни, какво остава за години!
И следователно решението за акнето остана или крем (лекарство давано само с рецепта и само за ограничен период от време) или ... грим. Колкото и да не ми харесва съм вечно с грим. Не е болка за умирачка. По-добре акне до 50г, отколкото инсулт на 30г.

А за тези 2-3 години, в които сте си поживели без деца, не е нужно да се обвинявате. Няма виновни, нито нещо е станало, нито сте изпуснали влака. Все още имате предостатъчно време за деца.
Нали знаеш - човек предполага, но Господ разполага. Не всичко в този живот става по плана, който сме си начертали. И когато стане така, не бива да изпадаме в съжаление какво сме могли да направим, ами трябва да се научим да приемаме някои обстоятелства и да се адаптиране към новата ситуация.

В момента не ви е належащо да мислите за деца, а за здравето ви. Погрижете се първо за маточната шийка и се изследвайте за вродена тромбофилия, щом приемате противозачатъчни от години. И чак когато имате зелена светлина от лекарите, мислете за деца. Всяко нещо с времето си.

Също така няма абсолютно никакво значение кой кого заразил. По-голямата част от населението са носители на някакъв щам ЧПВ (че и няколко). Това е нещо, което се контролира и лекува успешно, ако е хванато навреме.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 17:58 от Brin de muguet

# 461
Разбирам, пиех противозачатъчни години с ясната осъзнатост, че са вредни и може да ми се случи нещо - тромб и тн. Честно казано предпочетох красотата. Суетатата ми надделя в свят пълен с жени с корекции и подобрения. Бях съгласна да ми се случи нещо, само и само да съм красива, колкото и грешно да звучи. Отделно бях психически тотал щета заради ниско самочувствие на едва 19 години. Различни хора, аз съм си такава. Знам, че не е правилно мислене, но си е моето - държа ужасно на външния вид. След като излязат резултатите от биопсията, ще пиша и тук, тъй като не съм толкова запозната. Благодаря за мнението. Съжалявам, че и вие се борите с акне. За някои това е нищо, други рухват.

Zima, само да те "успокоя".
Аз съм на 45г и все още имам акне. И няма изгледи да спре преди менопаузата. Седмица преди да дойде менструацията става страшно, после ми отнема още седмица докато заздравее. И така всеки месец. Изследвах за вродена тромбофилия и за лош късмет излезна, че съм носител на високорискова мутация. Ако не се бях изследвала, нямаше и да разбера. И само заради тази мутация противозачатъчните са ми стриктно забранени (защото в този случай има сериозно завишен риск от сърдечно-съдови инциденти). Тоест аз нямам право и месец да приемам противозачатъчни, какво остава за години!
И следователно решението за акнето остана или крем (лекарство давано само с рецепта и само за ограничен период от време) или ... грим. Колкото и да не ми харесва съм вечно с грим. Не е болка за умирачка. По-добре акне до 50г, отколкото инсулт на 30г.

А за тези 2-3 години, в които сте си поживели без деца, не е нужно да се обвинявате. Няма виновни, нито нещо е станало, нито сте изпуснали влака. Все още имате предостатъчно време за деца.
Нали знаеш - човек предполага, но Господ разполага. Не всичко в този живот става по плана, който сме си начертали. И когато стане така, не бива да изпадаме в съжаление какво сме могли да направим, ами трябва да се научим да приемаме някои обстоятелства и да се адаптиране към новата ситуация.

В момента не ви е належащо да мислите за деца, а за здравето ви. Погрижете се първо за маточната шийка и се изследвайте за вродена тромбофилия, щом приемате противозачатъчни от години. И чак когато имате зелена светлина от лекарите, мислете за деца. Всяко нещо с времето си.

Също така няма абсолютно никакво значение кой кого заразил. По-голямата част от населението са носители на някакъв щам ЧПВ (че и няколко). Това е нещо, което се контролира и лекува успешно, ако е хванато навреме.

# 462
  • Sofia
Не съм казала, че за мен акнето е нищо.
Просто сравних ползите и рисковете на противозачатъчните. Красив инсулт няма.
Приемете го така : едно дете има нужда от здрава майка, но не задължително от красива.

# 463
Зима, запознайте се с информацията на първа страница. Много полезна и много подробна е.

# 464
Зима, тромба е кофти, обаче има и други много сериозни странични ефекти от противозачатъчните приемани в дългосрочен план - водят и до карциноми на млечните жлези, и какво ли още не. За акнето има и други препарати (роакутан напр.), които също имат странични ефекти, но поне не водят до рак. Едно време изписваха противозачатъчните като топъл хляб, всички мамолози, които съм посещавала ме питат след въпроса за генетична предразположеност, дали съм приемала хормони/противозачатъчни, заради тази връзка с РМЖ.
Може би има неспасяеми случаи, на които само те помагат, но за акне специално има 20 различни метода за справяне, и последното, към което трябва да се посяга са противозачатъчните.

Общи условия

Активация на акаунт