Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 22 557
  • 590
  •   2
Отговори
# 540
Била съм и с периферна и със спинална. При спиналната получих паник атака като спрях да си усещам краката и едвам ме успокоиха лекарите.
Периферната, слагат във вената и заспиваш на мига, после се будиш като нова. Ако имаш склонност към контрол, няма да ти хареса спиналната.

Имам два или три аборта с периферна изобщо не го мислете няма как да не се събудите тя не е такава пълна упойка.Аз даже ги чувах,като си говорят нещо ама потъвах някъде в дълбините и сякаш беше за минути, после ме преместиха да си подремна че ти се вие свят.

# 541
Здравейте,
 Направих си годишната цитонамазка, но гинеколога ми е започнал да работи с лаборатория “Лина”. Резултата ми е 1-ва група, досега винаги съм била втора.
Въпроса ми е, мога ли да имам доверие на този резултат? Имате ли наблюдение от лабораторията специално за цитонамазки? Четох, че не се гледат от патолог, а от лекар по клинична лаборатория, което не знам до колко е адекватно..
Не, на цитонамазка не може да се има пълно доверие. От постовете в темата могат да се видят ясни примери защо. Но, все пак комбинацията от регурярни профилактични прегледи (при липса на проблеми - веднъж годишно), които включват - цитонамазка, ехограф, колпоскоп от време на време или при съмнение на лекаря след ехограф/цитонамазка/микробиология, дават достатъчна степен на сигурност. Ако има проблем, все някъде се показва. Въпреки всички слабости на здравеопазването ни, лекарите в бг са на достатъчно добро ниво и в това отношение сме доста по-добре и с доста по-лесен достъп до медицинска грижа от хората в много от развитите държави по света. Нека не подценяваме това.
Ако нямате предистория със сериозни проблеми и никакви индикации за наличие на такива, например - лекар видял "малка раничка" или "странна структура на лигавицата" при преглед и не са правени изказвания от сорта на: "Ама, ако цитонамазката е първа група - не го мисли! Може просто структурата на лигавицата ти да си е такава, по-едрозърнеста. Живей си живота!", или пък странни течения, за които никога не намират обяснение, наистина няма от какво да се притеснявате. Не си вкарвайте излишни тревоги в главата.

Ако пък сте чували изказвания от сорта на цитираните и периодично са изписвани разни антибиотици и глобули за лечение на течения с неизяснен произход "на око", без допълнителни изследвания и уточняване на причини, то след 6 м отидете на преглед при друг, за да проверите дали мнението и резултатът са същите.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 06:49 от Light Beam

# 542
Именно защото нямам доверие искам да си повторя цитонамазката, най-малкото съм и бременна в 10та седмица.
 Въпроса е, че трябва да изчакам поне 2-3 седмици до следваща цитонамазка. Вярно, че нямам оплаквания и микробиологията ми е чиста, но все пак 1-ва група, съмнително ми е.

# 543
Няма нужда от нова цитонамазка, особено бременна.Лекарят ще каже дали и кога е нужно.
Ако в Лора ми е показвала 1ст., в Геника течнобазирана е давала 2-ра , което пак си е в реда на нещата.

# 544
Поне 3 м се чака за нова цитонамазка, а и бременна.. то няма какво да направят дори да излезе “нещо”, аз цяла бременност изкарах с коментари “а имаш раничка големичка, да, ама ще лекуваме след като родиш”

# 545
SecretM0, ако нямаш оплаквания и предистория с проблеми, не се вкарвай в размисли излишно. Вярвай си на лекаря. Ако съвсем се притесняваш, отиди при втори. От цитонамазка по-малко от 3 месеца след първата, няма особен смисъл.
Наслаждавай се на бременността, вместо да четеш мнения /изключения от типа ЕЖК (една жена каза), каквито понякога споделяме тук 😘

Не случайно описах, че при проблем все има една или друга индикация. Втора без букви и коментари/първа група цитонамазка без оплаквания, не е повод за притеснения. По-скоро - обратното.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 23:11 от Light Beam

# 546
Благодаря ви, ще опитам да се успокоя.
Просто последните месеци доста поболедувах и се втурнах в едни мисли за слаб имунитет и последиците от него и как би се отразил този стрес на организма и женското ми здраве.
 Да кажем, че първа група ми се стори прекалено хубава за да е истина 😅

# 547
Случва ми се и на мен чат-пат, след две деца и на 48г Simple Smile Какво по/хубаво.
Сега мисли за бебето и знай, че колкото по-спокойна си, толкова повече бебето ти ще се формира като спокоен човек също.

# 548
Момичета, здравейте! Нормално ли е да имам жълто течение след намазване с йод?

# 549
# 550
Имам още един въпрос.
Винаги ли при конизация проверяват и канала?

# 551
Момичета, здравейте! Отдавна ви следя. Миналата година 2024 през септември ми излезе позитивен тест за чпв, но тук в Англия не му се притесняват много и ми казаха, че ще направят тест пак след една година да видят дали се е изчистил вируса. Забременях през февруари 2025 и родих здраво момченце през ноември 2025 и днес ми казаха, че трябва да отида на цитонамазка през Февруари тази година 2026. По телефона ми казаха, че ако излезе още един позитивен тест за чпв, щяло да се наложи и биопсия, за да се види какво се случва и дали има изменение в клетките. Притесних се, въпреки че зная, че може и да не се открие нищо сериозно, но според вас дали наистина е така - множеството позитивни чпв резултати водят ли до ракови клетки? Благодаря и се извинявам за глупавите въпроси и притеснения:)

# 552
DimBZah, освен тест за ЧПВ, е редно също: преглед, ехограф, колпоскоп, цито.
от това което виджа по време на прегледа, лекарят може да прецени да вземе биопсия
само от тест за чпв - директно биопсия?!! за мен не е нормално

# 553
Да , като иде на контролния ще я прегледат, ще вземат ЧПВ тест и оттам ще решат какво да правят по-натам.Кога и каква биопсия, дали въобще трябва.Стискам палци всичко да е наред.
Дългото присъствие на активен ЧПВ вирус може да доведе до проблеми по шийката.

# 554
Благодаря ви много, frosty! Ще помоля за всички тези неща и дано да се съгласят да ги направя, тъй като, както вече споделих, тук според мен много пренебрегват проблема, дори не казват кой щам е вируса, дали е от опасните или не, на резултатите пише само положителен или отрицателен... От доста време си мисля дали да не отделя една две седмици за изследвания и прегледи в бг, с две деца съм и съм в майчинство, така че мога да оставя големия син на съпруга ми и да взема бебето с мен в бг и майка ми да ми помага с него по време на прегледите. Ще изчакам да видя и резултатите от втората цитонамазка в края на февруари и ще реша тогава. Ще прочета и чак тук в темата за добри лекари в София, благодаря отново!

Общи условия

Активация на акаунт