Проверки на НАП за къщи в Гърция

• 14 478
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
Сега виждам темата.

RockStar, имаш продажба, т.е. доход през 2024, т.е. НАП имат пълното право да ти пуснат проверка или ревизия като физ.лице.
Трябва да им представиш копия от следните документи:
- нот.акт за покупка
- нот.акт за продажба
- в случай, че средствата за покупка са извън доходи от трудови правоотношения и/или декларирани доходи - примерно от родители, заеми, продажба на имоти, акции, участия, т.н. документи за това.

Ако решат, могат да изискат да им представиш банкови извлечения по всички сметки, дебитни и кредитни карти, твои и на съпруга, за да видят движението на парите.

Търсят недекларирани приходи с които е платен имота.

Продавача е в правото си да получи копие от нот.акт при продажбата като страна по сделката.

# 46
На всички ли ще се прави проверка?

# 47
  • София
Не знам на какъв принцип избират кого да проверяват. Но и други съседи българи казаха, че са ги проверявали.

# 48
Да Ви изясня за петгодишната давност , пълната е десет години. Дохода от 2019 година се декларира през 2020. И давността почва да тече от следващата година . И е смешно това , което пишете. Аз лично съм много разпиляна - Близнак съм , нормално е . Но всички документи - дори бланките за първите потребителски кредити от 1990година си пазя. Документите по всички ремонти на апартаментите също. През 2000 купих апартамент с кредит , през 2005 го продадох , защото и сина ми завърши средно , а дъщеря ми учеше в Америка със стипендия , но никой не и плащаше билета, който в 2003 година беше над 2000 долара , а 2001 минималната заплата е 79 лева. Никой не Ви вярва . По- добре си дайте , защото може да прочетете за облагане по аналог .

# 49
Аз не разбрах точно кой и какво ще проверява? Имал си спестявания- купил си.

# 50
  • Далечният изток
Няма лошо, че си купил. Проверяват точно с какви средства. По-точно произходът на средствата.

# 51
  • София
Да, де - проверяват дали си имал от какво да спестиш. Колко получаваш, колко харчиш и колко спестяваш.

# 52
Да, де - проверяват дали си имал от какво да спестиш. Колко получаваш, колко харчиш и колко спестяваш.

И пак стигаме до въпроса - ако спестяванията ти са над 10 годишни? Даваш извадка от банката, че през 2014 година си имала 200 000 евро в банката и толкова. За тях не могат да те питат откъде са. Даже и за шест годишните не могат.

# 53

И пак стигаме до въпроса - ако спестяванията ти са над 10 годишни? Даваш извадка от банката, че през 2014 година си имала 200 000 евро в банката и толкова. За тях не могат да те питат откъде са. Даже и за шест годишните не могат.
Да, ако си имал през тази далечна година толкова голяма сума. Но ако си нямал какво правиш? Търсят ти доказани парични средства. Проследяват ти всички приходи и разходи и движение по банка - какво си получил и какво си харчил чрез банка. Освен това, за този период ти изкарват колко си плащал за ток и вода. И изобщо всичко което някъде е регистрирано на твое име. Също така, ако си пътувал в чужбина, и имаш регистрация на граничен пункт , питат с какви средства си пътувал.
Ако доходите са само от заплати, се доказва лесно. Ако са от търговска дейност, се вижда дали си получавал дивиденти. Но накрая всичко се свежда до разликата между доказани приходи и разходи. Които разбира се, повечето хора не могат да докажат. И върху разликата се начислява глоба.

# 54
  • София
По принцип парите, дарени между роднини /като в моя случай/ не се облагат. В краен случай може да се заядат, че е трябвало да има договор за дарение. Ще видя.
Засега спряха да ми пишат.

# 55
По принцип парите, дарени между роднини /като в моя случай/ не се облагат. В краен случай може да се заядат, че е трябвало да има договор за дарение. Ще видя.
Засега спряха да ми пишат.
Да, искат договор за дарение и начин на получаване на парите с разписки. Без значение, че са дадени от роднини. Също така, могат да проверят роднините дарили парите, откъде имат тези средства за дарения. А също могат и да не признаят тези дарения.
Така беше при нас! Въпреки че имахме необходимите договори и разписки за даренията. Роднината беше работил в чужбина и имаше доказани доходи от заплати. Искаха извлечения от банковите му сметки как е превеждал парите в БГ и извлечения от заплати там.

# 56
За роднини да, но за съпрузи или деца и родители не се иска договор за дарение. Но за такива големи суми все пак е нормално да има банков превод и може да се представи доказателство.

# 57
  • Далечният изток
Желателно е да имат.
Писала съм такива договори за дарение на парични средства от родители на деца. Точно с цел доказване. Но доколкото помня им трябваха за чужбина тогава.

# 58
Договор за дарение е вариант, но дарителят трябва да има произход - иначе НАП ще награбят него и ще му сложат данък плюс лихви

# 59
Разбира се, че дарителят трябва да има произход. То иначе не е логично.
Иначе ако аз и половинката си прехвърляме едни пари, защото единият се занимава с имоти, а другият с акции, банковият превод е достатъчно доказателство, в комплект с ясен произход, разбира се.

Но днес има и куриози с мерките против пране на пари. Например имала съм аз акции, държала съм ги години и един ден ги продавам за да купя други. И искат декларация за произход. МИ ОК, парите са от продадени акции. Ама не било достатъчно, трябвало да се напише някога, когато са купувани акциите, от къде са взети парите. И то по години - 2010 такъв доход от това и това; 2011 такъв доход, 2012 такъв...

Общи условия

Активация на акаунт