Професия учител - 23

• 47 186
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
Тези вътрешни правила са сигурно тайна? Така като ви "слушам" май няма да получа и аз за 15 септември нищо. Водя се с прекъснато майчинството от юни.

# 16
Вела, благодаря за труда! Flowers Hibiscus
Вътрешните правила не трябва да са тайна, те трябва да са качени на сайта, както и други финансови документи на училището. Друг е въпросът колко от директорите го правят.

# 17
  • При елфите ...
Вела, благодаря за труда! Flowers Hibiscus
Вътрешните правила не трябва да са тайна, те трябва да са качени на сайта, както и други финансови документи на училището. Друг е въпросът колко от директорите го правят.
ВПРЗ не са задължителен документ, който трябва да бъде качен на сайта на училището...

# 18
Да, никъде не успях да ги намеря. Дори и на служебните пощи го няма качен. Жалко, защото след това оскъдно майчинството, парите за 15 септември са добре дошли с малко дете. Извинявам се за отклонението от темата! 😊

# 19
Tulip, обърни се към синдиката. Там със сигурност трябва да ги има - нали се иска подпис от председателя му.
Попитах Чат джи пи ти - ето какво ми отговори:
Да, те трябва да са публични за работниците и служителите, но не е задължително да бъдат качени на сайта на училището за широката общественост.

Задължително:

Поставят се на видно място в училището (например на таблото в учителската стая).

Осигурява се достъп на всички служители, включително в електронен вариант (вътрешна платформа или по имейл).

# 20
Дори и да предположим че са сложени някъде, където Tulip не се е сетила да ги потърси или някой е пропуснал да ги сложи на задължително място - те не могат да са нещо тайно, винаги може да поиска да се запознае с тях, в крайна сметка. Синдикатът наистина звучи като добро предложение откъде да се започне с питането.

# 21
Не ми позволи да цитирам и отговоря на коментар в предната тема, свързан с това, което бях писала в опит да подкрепя начинаеща колега и притесненията ѝ дали ще се справи с учебния материал по математика. Коментарът беше - смятате ли, че е редно учител да разчита на помощта на ученик - не цитирам дословно. Бях написала откровено, че често в класовете има деца, които са напред с материала и могат да са полезни на учителя. Да си учител никога не е само ти да учиш някого, а и ти самият непрекъснато се учиш от децата, от други колеги и хора. Да, и от децата! Simple Smile Не става въпрос за това дете или деца да ти дават редовно решенията на задачите, но те имат различно виждане и понякога по-добре могат да разберат например условието на задачата. И второ, ставаше въпрос за начинаещ учител, който навлиза в естеството на учебния материал. Защо забравяме времето, когато ние сме преподавали материал за първи път и затрудненията, които сме имали, страховете ни, преувеличени в повечето случаи?!

# 22
  • Някъде по Дунава
Хайде и аз в новата тема.
Много съм чувствителна относно НВО, защото имам седмокласник. Така от днес за утре тези промени не ми харесват. Не съм сигурна и до колко колегите ще се справят с подготовката по новия формат. Само учителят по математика ли трябва да напъва или всички да решават задачи от своята област.
Идеи черпя от Пинтерест. Аз съм учител ЦДО в начален етап и там има хиляди неща за занимания по интереси.
Относно парите за 15 септември - ние никога не сме получавали и сега също не очаквам. Работя в уилището от 2018 г.

# 23
  • Sofia
Вела, благодаря, че се грижиш винаги навреме да имаме нова тема Revolving Hearts
Guinness, публикуваните примерни задачи за НВО не будят особени притеснения. Стискам палци да минете леко и безпроблемно през тази учебна година Hands Plus1 Каквото е за един - такова е за всички.

# 24
Здравейте! Тази година училището, в което работя, подлежи на проверка от Националния инспекторат по образованието. Има ли някой колега, чието училище е минало вече такава инспекция? Ако може да разкаже подробности.

# 25
Нашето беше проверено ноември 2024 г. Предварително бяха поискали от ръководството необходими документи. В училището прекараха 4 дена като предварително бяха казали в кой от дните ще влизат в часове, при нас беше в сряда. За този ден всички трябваше да сме подготвили разработени уроци за всичките часове за деня. Проверяващите дойдоха сутринта и си избраха в кои часове да влязат. С приоритет влизаха в часове по природни науки - физика, биология, химия, математика (в прогимназия и гимназия). Влязоха също така по история в 5 клас и БЕЛ - 12 клас (ПП). Влизали са и в начален курс, но не знам по кои предмети.
В един ден имаха отделни среща с родители, с ученици. С учители също имаше среща, а доколкото знам и с помощник директорите и директора може би.
След време - повече от колкото бяха обявили дойде и докладът им.
Работа в СУ.

# 26
  • При елфите ...
ДТВ-то принципно се разделя на 3 части през календарната година: за 24-ти май, за началото на учебната година и за Коледа (например)... зависи какво пиша във ВПРЗ и там също е написано какво отработено време трябва да има човекът, за да получи съответната сума. Същото се отнася и за деферинцираното заплащане...

Да, никъде не успях да ги намеря. Дори и на служебните пощи го няма качен. Жалко, защото след това оскъдно майчинството, парите за 15 септември са добре дошли с малко дете. Извинявам се за отклонението от темата! 😊

# 27
  • European Union
Когато аз се върнах от майчинство, не получих нищо нито за 15 септември, нито за Коледа.

По напред някой питаше за въпроси на интервю. Моят съвет е да се подготвите със стандартните въпроси за всяко интервю за работа. Защото някой може и да не знае коя е наредба 10 примерно, но е много смешно да мрънка “Ми то аз май нямам слаби страни”.

# 28
Здравейте! Нова съм в темата. Бях в майчинство от 05.01.24 до 15.08.25. Сега съм в отпуска и на 03.02.26 се завръщам на работа. Имам 5 години трудов стаж, но разбрах, че вероятно ще имам отново наставник, когато се върна на работа. Това действително ли е така?
Благодаря предварително за отговорите!

# 29
Здравейте! Идвам да ви се оплача. Днес бях на интервю за начален учител,в село близо до града,в който живея. Обадиха ми се за резултат,а думите бяха : “Обаждам ви се със съжаление. Вие сте моят втори избор,а понякога нещата не зависят от нас. Нали ме разбирате? Ако другият кандидат се обади,ще ви търся.”
Е,сринах се!

Общи условия

Активация на акаунт