Професия учител - 23

• 21 218
  • 276
  •   1
Отговори
# 195
Това училище как така не е затворено, изгорено и превърнато в място за токсични отпадъци?
Това му е съдбата според мен.

# 196
Здравейте!
Има ли тук колеги по професионална подготовка, които имат предишен опит по професията си във фирми, но не педагогически. Зачита ли Ви се този опит като клас прослужено време отделно от педагогическия Ви опит?

Много благодаря на отговорилите. Simple Smile

# 197
Зачита се само педагическия стаж , другия е трудов , но не се заплаща като прослуженото време в учителската професия.

# 198
  • Sofia
Зачита се и общ трудов стаж преди 2007г.

# 199
  • При елфите ...
Здравейте!
Има ли тук колеги по професионална подготовка, които имат предишен опит по професията си във фирми, но не педагогически. Зачита ли Ви се този опит като клас прослужено време отделно от педагогическия Ви опит?

До 1-ви юли 2007 година се приема трудовият стаж (за клас) независимо къде е придобит... след това само за същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия...
Аз имам 10 година стаж по първата си специалност, която е техническа и 26 години педагогически стаж... на мен ми приемат всичките 36 години като стаж за клас прослужено време... Не съм от професионалното направление да уточня...

# 200
  • Върху лъчите на Слънцето.
Зависи и директорът какво ще реши. Предпочитат да плащат по-малко, естествено.

# 201
  • При елфите ...
Зависи и директорът какво ще реши. Предпочитат да плащат по-малко, естествено.
Би трябвало това да не зависи от "капризите" на директора, защото има Наредба за структурата и организацията на работната заплата.

# 202
Здравейте!

Аз съм по професионална подготовка и не са ми зачитали стаж по професията. Зачетоха ми 1 година педагогически стаж по общообразователен предмет, който съм водила. Както са писали колегите по-горе, признава се само преди 2007ма година.

# 203
Благодаря много на всички за отговорите! Simple Smile

От известно време се опитвам да намеря отговора в наредбите - изчетох колективния трудов договор, наредбата за структура и организация на работната заплата, както и КТ, но не ми стана съвсем ясно и еднозначно...

Случаят, за който говоря, е, че съм назначена като учител по професионална подготовка и преподавам само и единствено специални предмети (професионални), без общообразователни. Имам същото образование като дисциплините, които преподавам, както и над 10 годишен опит по професията ми преди да започна в сферата на образованието. Тези 10 години не се зачитат при мен, поради същото, което и повечето от Вас са споменали.

Директорите наистина предпочитат да плащат по-малко, защото вече ми се случи една ситуация, за която, ако аз не бях разбрала и потърсила правата си, щеше да си остане така. Свързана е с провеждането на изпита за получаване на професионална квалификация и заплащането за изготвянето на индивидуални задания, проверки и тн.
Затова и реших все пак да попитам, ако тук има колега с идентичен случай - дали няма вратичка, която да е за професионалното образование и специалистите в сферата на образованието, които имат висше образование в друга сфера и впоследствие педагогическа правоспособност. Simple Smile

# 204
  • Добрич
За да се зачете педагогически стаж се изисква работа с деца. Например директорът и пом.  директорът за да имат педагогически стаж задължително влизат да преподават в учебни часове.

Относно стажа преди 2007 г: бях гледала предаване за детски учителки, чиято директорка не го зачита. Представят и цял куп становища, но тя отказва да го плаща и случаят завършваше в съда...

Нашият директор също не плаща непедагогическия стаж, независимо от годината. Имам само една година непедагогически стаж през миналия век и съм решила, че не си струва да споря...

И като стана въпрос за наредби и правила: на вас позволяват ли ви да ползвате платен годишен отпуск през учебно време? Зная за училища, в които се позволява и за такива, в които не се позволява. За съжаление нашето е от вторите... В момента имам събран над 40 дни платен годишен отпуск, който не съм ползвала.

# 205
Ние сме с нов директор и не знам как ще е тази година, но до миналата на някои колеги се даваше отпуск, на други - не. Аз за две години съм натрупала 30 дни, друг мой колега е натрупал 110 дни. При професионалната подготовка има практики лятото до юли месец. После като ни сложат в комисията и по приема, то ваканциятя свършва.

# 206
  • Пловдив
При нас дават само неплатен. Имам останали 45 дена, защото лятото бях в болнични, другата седмица ми се налага пътуване и ми дадоха 3 дена неплатен. Платения - само в неучебно време, нямало пари за заместници.

# 207
  • Майничка
Мисля, че това противоречи на КТ.
При нас дават до 2-3 дни, ако има по-сериозна причина.

# 208
  • Пловдив
"Няма пари" е над КТ Grinning

# 209

Много точно казано 🤣🤣🤣 и аз имам над 100 дни платен...

Общи условия

Активация на акаунт