Професия учител - 23

• 20 615
  • 271
  •   1
Отговори
# 210
При нас зачитат целия трудов стаж.
Относно отпуск- нямаше ли някъде в КТ, че с двуседмично уведомление до работодател няма не може платен?
При нас пускат платен, но никой не злоупотребява. Например някой да пусне 10 дни в учебно време.

# 211
  • При елфите ...
При нас работодателят каза, че ще разрешава само по 1 - 2 дни платен отпуск през учебно време... аз не съм искала повече от 1 ден, но имаме колежки, които учат задочно, ходят на очни, на изпити и отсъстват по повече, на тях не знам каква отпуска им разрешават... Колежка миналата учебна година ходи на 2 екскурзии и каза, че си е пускала неплатени дни... Но като знам ситуацията и хората е възможно да има двоен стандарт... Smirk

# 212
Учебна е отделно до 20 дни мисля, тогава когато учат с разрешение от работодателя. Аз съм ползвала само за стажа в отделни дни и за защита. В учебно време само на дипломирането на сина ми съм искала ден.

# 213
Аз не се притеснявам, защото крайна сметка, ще ми ги платят, когато напусна 😀

# 214
  • Бургас
Не приеха ли някаква промяна, та да не ги изплащат в пълен размер? Нещо такова ми се върти...

# 215
Помолих chat gpt да ми потърси информация относно това в законите и наредбите и ми отговори, че не намира достоверна информация, че не се изплащат в пълен размер. 😀

# 216
  • При елфите ...
Отдавна ограничиха натрупването на отпуски в образованието (без жените ползващи майчинство и още нещо имаше...), за да не се източват бюджетите... Преди години пенсиониращи се учители и директори вземаха огромни суми от обезщетение за неизползван отпуск.
Платен годишен отпуск може да се отложи до юни следващата година най-много... Задължение е на директора да предостави тази възможност, тъй че тук нещата си противоречат... хем не може да ползваме дни от годишния отпуск през учебно време, хем да се вземат отпуските навреме...

# 217
Аз съм след майчинство. До другото лято ли трябва да го използвам?

# 218
  • При елфите ...
Аз съм след майчинство. До другото лято ли трябва да го използвам?
Мисля, че за такъв натрупан оптуск имаше изключение, но не мога да кажа точно какво...

Тук има информация, надявам се достоверна...

https://www.vesti.bg/bulgaria/ako-imate-natrupan-platen-otpusk-o … vaneto-mu-6231044

# 219
  • Добрич
Отпускът може да се отложи до две години. После се губи.

Това за плащането: специално проучвах нещата, говорих и със счетоводството. Преди ако някой се пенсионира от НОИ са превеждали пари на работодателя за целия неползван отпуск. Сега превеждат 1/2 от сумата,  като другата 1/2 се поема от работодателя. Работникът/служителят пак си получава цялата сума.

# 220
За майчинство счетоводителката каза , че може да се отложат до връщане . Има няма 120-130 дни . После ги взимаш преди да се върнеш или ги изплащат при напускане.

# 221
Това за отпуската е малко царят дава, пъдарят не дава. Никъде, в никой нормативен документ не е посочено, че платен отпуск не може да се ползва в учебни време. Даже имаше някаква програма " Без свободен час"( не знам актуална ли е още) по която се отпускаха пари за заместници и можеше да се ползва точно за неизползван отпуск. Според кодекса на труда, ако имаш неизползван отпуск, до юни на следващата година трябва да го вземеш. Подаваш заявление и работодателят няма право да ти откаже. На теория излиза, че февруари, примерно, си подавам молба, че искам да ползвам една седмица платен отпуск и работодателят е длъжен да каже да. На практика, обаче реалността е друга.
Не знам как да се реши проблемът. И при нас е сложно с отпуските.

# 222
  • Добрич
За майчинство счетоводителката каза , че може да се отложат до връщане . Има няма 120-130 дни . После ги взимаш преди да се върнеш или ги изплащат при напускане.
Да, за майчинството могат да се ползват след като свърши  майчинството. Обаче ако се върнеш на работа без да ги ползваш и започнеш да ги пренасяш и натрупваш още година след година, в един момент ще се загубят...

# 223

Много точно казано 🤣🤣🤣 и аз имам над 100 дни платен...
A, как е възможно при един директор да има пари, сменят го и изведнъж при новия директор "няма пари" е над КТ?

# 224
  • При елфите ...
Скрит текст:

Много точно казано 🤣🤣🤣 и аз имам над 100 дни платен...
A, как е възможно при един директор да има пари, сменят го и изведнъж при новия директор "няма пари" е над КТ?
Единият вариант е новият още да не "разбира" бюджета или да го съветват грешно... Другият е старият директор да ги е изхарчил за "благото" на училището... Smirk

Общи условия

Активация на акаунт