Професия учител - 23

• 20 296
  • 269
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
При нас и при стария пари нямаше, и при новия - все пак той беше зам. директор известно време и прихвана много неща от стария. Най-вече икономичността Grinning

# 226
Скрит текст:

Много точно казано 🤣🤣🤣 и аз имам над 100 дни платен...
A, как е възможно при един директор да има пари, сменят го и изведнъж при новия директор "няма пари" е над КТ?
Единият вариант е новият още да не "разбира" бюджета или да го съветват грешно... Другият е старият директор да ги е изхарчил за "благото" на училището... Smirk
Е, няма как старият да ги е харчил 30 години за "благо" и училището ни да е процъфтяло. Нали? Значи остава новият да е "гола вода". Laughing (ама интересно защото и той има 30 години опит като зам. ...Rolling Eyes) Някъде отиват тия пари - новият взе да ни орязва отвсякъде... Thinking

# 227
  • Добрич
А като няма пари, преходен остатък за връщане  имате ли?

Скрит текст:
Четох, че има практика за върнат преходен остатък директорите да получават бонуси от първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.

Нямаше доказателства, но комбинацията от "няма пари, а се връща преходен остатък"  буди размисли...

# 228
  • Някъде по Дунава
В нашето училище се работи по "Без свободен час". Чрез програмата плащат на заместници, когато титулярът е в болничен, служебен отпуск или когато ползва платен отпуск от старата година. Поне така обясни счетоводителката.

# 229
Аз исках да взимам платен отпуск, вместо болничен, когато детето ми е болно (ясленче на 1.7г), но нямало бюджет за двойно плащане. 😀
Все тая. Нямам планове да се пенсионирам на ГЦОУД, така че ще ми ги платят, когато напусна.

Има ли колега, изкарал 5 ПКС и да има желание да ми изпрати разработката си за изпита? По БЕЛ. Благодаря предварително! На 11.01 съм на изпит и мисля да избера тема по Л за шести клас.

# 230
В нашето училище се работи по "Без свободен час". Чрез програмата плащат на заместници, когато титулярът е в болничен, служебен отпуск или когато ползва платен отпуск от старата година. Поне така обясни счетоводителката.
A! Ето една разлика, която открих. Благодаря ти. Досега и ние сме замествали по "Без свободен час", а от как е новият директор, това изчезна и ни карат да заместваме по "пълно работно време" безплатно. Само някои колеги на база лекторски. Thinking

Вела, какво е преходен остатък за връщане? Има ли въобще такова нещо - бюджетен кредит?

# 231
  • Добрич
Училището не е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Това са общините (за СУ) или някое министерство ( за професионалните гимназии) .

Да вземем общината. Тя получава парите за всички училища към нея и ги преразпределя  (не на 100%, оставя се малък резерв, който може да се пренасочва към някои училища,  но не помня точно колко % беше).

Ако в края на годината в училището има останали пари,  те се връщат в общината  (преходен остатък).

Бюджетни кредити  -   (най-общо) първо получаваш сумата от бюджета, а после представяш документи за осчетоводяване.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 15:23 от Вела

# 232
Здравейте,може ли някой колега по музика да помогне с входни нива за 5,6 и 7- ми клас? Благодаря предварително!

# 233
Колеги, къде се публикуват одобрените училища по НП "Без свободен час" и въобще как да разбера дали училището ни е кандидатствало в посочените срокове? Прочетох, че имало два срока за кандидатстване - до 15.07 и до 15.10 и съответно РУО одобряват до 30-о число на юли и октомври.

# 234
Аз следя тук, когато чакаме финансиране по някоя програма.
https://www.mon.bg/dokumentatsiya/normativni-aktove/pms-i-rms/

# 235
Намерих постановление за 2024 за НП "Без свободен час", което е влязло в сила на 20.12.2024. Това означава ли, че се одобряват от МОН в края на годината за същата година?
Още от първия ден на учебната година имаме замествания и почти на никого не се изплащат лекторски. Със старото ръководство не сме имали такъв проблем, всички замествания се заплащаха на взет уч. час.

# 236
Би трябвало да се плащат и после да ги възстановят на училището.
Като срок не съм запозната. В описанието на самата програма би трябвало да пише.

# 237
  • Sofia
Училището си плаща лекторските с месечната заплата, а после се оправя с програмата. На заповедта за заместване пише дали е по БСЧ. В края на месеца попълваме декларация с проведените часове по заместване.

# 238
  • Майничка
Ние даже и не попълваме, вадят ги от Школо.

# 239
  • Sofia
За "Без свободен час" май трябва да се попълват на хартия Thinking

Общи условия

Активация на акаунт