Професия учител - 23

• 47 587
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Някъде по Дунава
В нашето училище се работи по "Без свободен час". Чрез програмата плащат на заместници, когато титулярът е в болничен, служебен отпуск или когато ползва платен отпуск от старата година. Поне така обясни счетоводителката.

# 226
Аз исках да взимам платен отпуск, вместо болничен, когато детето ми е болно (ясленче на 1.7г), но нямало бюджет за двойно плащане. 😀
Все тая. Нямам планове да се пенсионирам на ГЦОУД, така че ще ми ги платят, когато напусна.

Има ли колега, изкарал 5 ПКС и да има желание да ми изпрати разработката си за изпита? По БЕЛ. Благодаря предварително! На 11.01 съм на изпит и мисля да избера тема по Л за шести клас.

# 227
В нашето училище се работи по "Без свободен час". Чрез програмата плащат на заместници, когато титулярът е в болничен, служебен отпуск или когато ползва платен отпуск от старата година. Поне така обясни счетоводителката.
A! Ето една разлика, която открих. Благодаря ти. Досега и ние сме замествали по "Без свободен час", а от как е новият директор, това изчезна и ни карат да заместваме по "пълно работно време" безплатно. Само някои колеги на база лекторски. Thinking

Вела, какво е преходен остатък за връщане? Има ли въобще такова нещо - бюджетен кредит?

# 228
  • Добрич
Училището не е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Това са общините (за СУ) или някое министерство ( за професионалните гимназии) .

Да вземем общината. Тя получава парите за всички училища към нея и ги преразпределя  (не на 100%, оставя се малък резерв, който може да се пренасочва към някои училища,  но не помня точно колко % беше).

Ако в края на годината в училището има останали пари,  те се връщат в общината  (преходен остатък).

Бюджетни кредити  -   (най-общо) първо получаваш сумата от бюджета, а после представяш документи за осчетоводяване.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 15:23 от Вела

# 229
Здравейте,може ли някой колега по музика да помогне с входни нива за 5,6 и 7- ми клас? Благодаря предварително!

# 230
Колеги, къде се публикуват одобрените училища по НП "Без свободен час" и въобще как да разбера дали училището ни е кандидатствало в посочените срокове? Прочетох, че имало два срока за кандидатстване - до 15.07 и до 15.10 и съответно РУО одобряват до 30-о число на юли и октомври.

# 231
Аз следя тук, когато чакаме финансиране по някоя програма.
https://www.mon.bg/dokumentatsiya/normativni-aktove/pms-i-rms/

# 232
Намерих постановление за 2024 за НП "Без свободен час", което е влязло в сила на 20.12.2024. Това означава ли, че се одобряват от МОН в края на годината за същата година?
Още от първия ден на учебната година имаме замествания и почти на никого не се изплащат лекторски. Със старото ръководство не сме имали такъв проблем, всички замествания се заплащаха на взет уч. час.

# 233
Би трябвало да се плащат и после да ги възстановят на училището.
Като срок не съм запозната. В описанието на самата програма би трябвало да пише.

# 234
  • Sofia
Училището си плаща лекторските с месечната заплата, а после се оправя с програмата. На заповедта за заместване пише дали е по БСЧ. В края на месеца попълваме декларация с проведените часове по заместване.

# 235
  • Майничка
Ние даже и не попълваме, вадят ги от Школо.

# 236
  • Sofia
За "Без свободен час" май трябва да се попълват на хартия Thinking

# 237
Въпросът е че нямаме ни една заповед по БСЧ... И се чудя защо. Thinking Замествания има, а не се заплащат на всички... Колегите пропищяват вече и може би ще трябва да се обърнем към синдикатите... На всичкото отгоре не ни и питат дали искаме да заместваме. Пуска се някаква заповед и се оставя за подпис в учителската, че сме се запознали. За дежурства извън норматива да не споменавам... Никога не сме работили безплатно и под натиск, а както е тръгнало, новото ръководство ще ни съсипе училището...
Някой друг с ново ръководство и подобни проблеми?

# 238
  • Някъде по Дунава
Нашето ръководство е старо, но проблемите са подобни.Училището бавно, но славно се разсипва. Така е , защото, за да  заемат определени постове, някои хора се ползваха с протекции на високо ниво. И сега им се диктува кой да бъде назначен. Но... децата постоянно намаляват, а учителският състав расте.

# 239
Тази година при нас ново правило. Следобедните седят с деца до приключване на работното им време, въпреки, че нормативът им с ученици е приключил час преди края на работния ден.

Общи условия

Активация на акаунт