Професия учител - 23

• 47 242
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Честита нова година!
Имам питане: как би повлияло на категорията на една община и  нейното финансиране, ако се закрие едно от двете училища? В случая са средно и основно(което е и средищно). Евентуално основното ще се закрие.
По принцип, ако има "сливане/обединяване", би трябвало да "стане" ново училище, с ново име, нов конкурс за директор. Ако има вливане средното "поглъща" основното.Остава един директор, вероятно на средното, ако не е ВРИД.
Такива "искания" се гласуват на общински съвет, след това становище на кмета, после становище на РУО. Доколкото зная, всичко това трябва да се е случило най-късно до края на м.март. Следете сесиите на общински съвет. Не е редно да се случва без обществено обсъждане, но за жалост е факт и никой не мисли/пита за мнение.

# 721
  • Някъде по Дунава
Всъщност въпросът ми е не как се случва,а как би се отразило на категорията на общината и нейното финансиране? Ако някой е наясно.
Иначе се коментира една безумна идея основното да стане начално,а в средното да няма прием в начален етап. И това само за да са пак две училища. Явно броят има значение.

# 722
Май няма пряка връзка. Бюджета за училищата си е от МОН. Общината е като разпределител, не остава нищо в нея.
По принцип, ако са общински, сградата е собственост на общината, т.е поддръжката е за нейна сметка, но всички знаем, че общините не финансират със собствен бюджет поддръжка и ремонти на училища.
Финансирането на общините е по брой население, приходи от местни данъци и т.н. За сметка на училищата нищо не остава в общинския бюджет.
Още повече, ако училището е ремонтирано по проект, то има устойчивост поне 5 години.
А и дори да ги обединят, доколкото разбирам пак ще са две сгради, единствено ще се "спести" заплата на 1 директор и няколко колеги.
Друг е въпроса, ако напъват, за да спасят някой "важен" директор.
Не съм сигурна, разсъждавам си.
В нашата община имаше 2 детски градини, но при тях издръжката беше за сметка на общината. Закриха едната, заради липса на деца.

# 723
  • При елфите ...
Всъщност въпросът ми е не как се случва,а как би се отразило на категорията на общината и нейното финансиране? Ако някой е наясно.
Иначе се коментира една безумна идея основното да стане начално,а в средното да няма прием в начален етап. И това само за да са пак две училища. Явно броят има значение.
Преди финансирането зависеше от географския район, където е разположена общината (напр. планински)... имаше и други фактори, но не ги помня. Сега не знам как стоят нещата, възможно е да няма някаква съществена промяна... Thinking
Средните училища са с прием от 1-ви до 12-ти клас по Закона... Възможно е да опитват варианти, да не остане персонал без работа...

Допълвам...

1. Държавно финансиране (основното)

📌 Уредено е в ЗПУО и в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Как става?

Държавата определя:

единни разходни стандарти (на ученик, на паралелка, за отопление, за малки училища и др.);

средствата се отпускат чрез бюджета на общината;

училището получава делегиран бюджет и го управлява самостоятелно.

👉 Формулата най-общо е:

брой ученици × стандарт + корекционни коефициенти

Корекциите включват:

малки и защитени училища;

отдалечени и планински райони;

паралелки под минималния брой ученици;

целодневна организация;

ученици със СОП.

2. Ролята на общината

Общините не определят основното финансиране, но имат важна допълваща роля.

Общината:

получава средствата от държавата;

разпределя ги към училищата по утвърдените правила;

може да добавя собствени средства от общинския бюджет.

👉 Затова училища в различни общини могат да имат:

различни условия;

различни ремонти;

различно допълнително подпомагане.

👉 Защо има разлики между общините?

Най-честите причини са:

демографски различия (малки срещу големи общини);

финансови възможности на общината;

брой малки и защитени училища;

приоритети на местната власт.

⚠️ Но: правилата за финансиране са еднакви за всички.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 13:14 от Aredhel

# 724
  • Варна
Здравейте!
Има ли реализация чрез КУРСОВЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ да се преподава математика в прогимназиален етап?

# 725
Не знам за такива КУРСОВЕ, но знам, че има магистратури за целта. Simple Smile Реализация с проф. квалификация за учител по математика винаги ще има.

# 726
  • Варна
Не знам за такива КУРСОВЕ, но знам, че има магистратури за целта. Simple Smile Реализация с проф. квалификация за учител по математика винаги ще има.
https://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/node/7391

За тези курсове имам предвид. Директно го копирах и за това е с големи букви.

# 727
  • При елфите ...
https://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/node/7391

За тези курсове имам предвид. Директно го копирах и за това е с големи букви.
Тези курсове според мен са за хора имащи определени специалности, но нямащи педагогическа правоспособност... като им гледам и учебния план.

Цитирам:

ЕДНОГОДИШНО ОБУЧЕНИЕ
за придобиване на професионална квалификация „Учител по математика”
Следдипломната квалификация „Учител по математика“ е предназначена за специалисти
със завършено висше образование в следните научни направления и специалности: математика,
информатика и компютърни науки, физически науки (физика и др.), технически науки
(инженерни специалности, технически специалности, архитектура и др.), икономика
(икономика, финанси, счетоводство и др.), педагогика.
Обучението се провежда при очно-задочна групова форма, като учебните занятия са
предимно в събота и неделя и по време на ученическите ваканции. Завършва с полагане на
държавен практико-приложен изпит.
След успешно завършване на следдипломната квалификация се издава Свидетелство за
придобита професионална квалификация „Учител по математика“ съобразно Закона за висше
образование, Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи,
издавани от висшите училища, Наредбата за държавните изисквания за придобиване на
професионална квалификация „учител“.

# 728
Този курс конкретно има целева група специалисти с висше образование по специалности в следните професионални направления: математика, информатика и компютърни науки, физически науки, технически науки, икономика, педагогика. Аз в момента карам друг курс на ФМИ, за учител по КМИТ, който няма изискване за висше образование в сферата.

# 729
Да, реализират се с точно тази едногодишна СДК "Учител по математика" (наблюденията ми са за София). Начален учител, който е преподавал на дъщеря ми, я кара в момента, за да може да преподава математика в 5-7 клас.

Има и магистратури за специалисти и неспециалисти  - вижте  в сайтовете на СУ, ТУ, ВТУ. Просто трябва да прочетете изискванията и информацията и кое е най-подходящото за вас в зависимост от вашето висше образование и ниво на математика. Ако имате педагогическо такова, вероятно магистратура би била по-подходяща.

amy_nka, курсът, който вие карате, е предназначен конкретно за учители.
Целева група: учители с висше образование, желаещи да получат право за преподаване на информационни технологии в основната образователна степен 5 – 7 клас

# 730
Да, де, Мерилен. Аз имах предвид "ИТ сферата". Yum

# 731
  • Варна
Да, видях коя е целевата група. Благодаря Ви!
Ще се радвам, ако споделяте дали имат успешна реализация.

# 732
Ти питаш дали някой е изкарал курса и вече работи като учител по математика? Ясно...

# 733
Здравейте!
Честита Нова година на всички, да бъде здрава и ползотворна.
От два дни съм с Ковид, температура 38, която не успявам да сваля и без никакви сили, цял ден лежа. Ако утре не се почувствам по-добре, в понеделник няма да мога да отида на работа, пък и от етична гледна точка не ми се струва правилно. Тъй като преподавам на два класа е много трудно със заместването и просто се моля да се почувствам по-добре до понеделник. Но ако все пак се налижи да отсъствам, как да смекча “приказките” и все пак не е моя прищявка, а реално ми е зле и няма да бъде ползотворна в работата.

# 734
  • София
Гледай си здравето и да не те интересуват приказките, които никога няма да спрат, ако ще и папата да те помилва.

Общи условия

Активация на акаунт