Професия учител - 23

• 47 202
  • 740
  •   2
Отговори
# 45
Здравейте!
Нормално ли е това като практика и доколко често се среща. Часове за две щатни бройки да се разпределят на единия учител 1,5 щат, а на другия 0,5 щат.
Ами не е честно! Пък и колегата с толкова много часове не знам как ще издържи, трябва много смелост, за да се навие човек. Хайде, да е за кратко по заместване, ама за цяла година...
Пример: директор взима часове от норматива на правоспособен учител, за да направи нормати на неправоспособен, на който са дадени 5 или 6 предмета. Намалява заплатата на правоспособния, а неправоспособния няма НИКАКВА педагогическа правоспособност, но пък явно има доста мазоли по езика и коленете...

# 46
  • Майничка
При нас имаше такъв случай, но решението беше аргументирано - колега преподаваше предмет в 9 и 10 клас на два езика (ЕГ), така че му се събра 1.5 норматив, докато на друг, със същата основна специалност, му се наложи да допълва норматива с друг предмет.

# 47
От фейсбуук страницата на "Просвета":

Скрит текст:
🛎 Дни преди началото на учебната година ви представяме графика на нашите безплатни уебинари СЕЗОН 2025/2026, които сме планирали в подкрепа на учители и родители.
ℹ️Вижте👇:
1️⃣ ПАРИТЕ В МОЯ ДЖОБ. ПОРЕДИЦАТА, ПОЛЕЗНА ЗА УЧИЛИЩЕ, НО НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ЖИВОТА (насочен към учители 4. клас, 5. – 7. клас)
⏳ 9 септември, начало: 11,00 ч.
👉Лектори: Кина Андреева, Неда Кристанова
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/y8a4taun
------------------------
2️⃣ УЧЕНЕ С РАЗБИРАНЕ ПО „ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА“ (насочен към учители 5. – 6. клас по човекът и природата)
⏳ 10 септември, начало: 10,00 ч.
👉Лектори: доц. д-р Мая Гайдарова, Десислава Чергарска, Любомира Иванова
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/mtb8j9j7
---------------------------
3️⃣ СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ. ИДЕИ ЗА ПРИЛАГАНЕ В ЧАС (насочен към учители 1. – 2. клас)
⏳ 10 септември, начало: 12,00 ч.
👉Лектори: Анита Хинова, Неда Кристанова
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/bdewtxbb
-----------------------------
4️⃣НОВА ПОРЕДИЦА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК – SIMPLY GRAMMAR (насочен към учители начален етап и родители)
⏳ 11 септември, начало: 11,00 ч.
👉Лектор: Яна Спасова
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/y3v7stpz
--------------------------
5️⃣НОВА ПОРЕДИЦА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – „ЗА ДЕЦАТА НА 21. ВЕК: ЧЕТА И ЗНАМ“ (насочен към учители начален етап и родители)
⏳ 12 септември, начало: 11,00 ч.
👉Лектор: Христина Сергеева, Росица Василева, Яна Спасова
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/3yueddhk
---------------------------
6️⃣УЧА СЕ ДА ЧЕТА С КАРТИНКИ. СПЕЦИФИКИ НА ПОДГОТОВКАТА ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА (насочен към учители предучилищно образование)
⏳24 септември, начало: 13,00 ч.
👉Лектори: Радка Иванова, доц. д-р Пенка Кръстева Вълчева
🎯Подробности и записване за участие: https://-spam036-/yrmc7d2u

Важно: Уебинарите са с цел повишаване на знанията и уменията на учителите и след приключването им може да изтеглите сертификат. Те не са част от обучителните програми на „Просвета“ и не носят квалификационни кредити.
Посещавали ли сте техни уебинари преди (ако е имало), полезни ли са ви били?

Искам да благодаря отново за търпението, с което бяха посрещнати въпросите ми относно задочна магистратура за ПУП и НУП преди време, получих полезна информация от вас, подадох си документите миналата седмица и ще го мисля, когато излязат класирането и програмата.

# 48
Здравейте, мога ли да попитам тези от Вас, които са по-компетентни. Наскоро завърших НУП, реших да сбъдна детската си мечта след няколко години в икономическата сфера. Преди това имам икономическо образование спец . Макроикономика и магистратура Счетоводство и контрол. В нашия град има свободно място за учител по Икономика в гимназия. Според вас имам ли необходимата квалификация ? В изисквания пише ,че е необходимо икономическо образование и педагогическа правоспособност. Благодаря предварително.

# 49
При нас новоназначените не получават пари за 15 септ. И такива като мен, отсъствали и завърнали се, също не получават.
.  При цялата мафия в образованието това са дребни проблеми и по важното е да се осветлят ОПГ-тата, спуснатите удобни директори и учители и премахването на неудобните за различни цели от закриване или овладяване на училища през далавери до монопола и рекета от някои синдикати за допълнителни отпуски и прочие със съдействието на даскали/мекерета нямащо нищо общо с будителската дейност.

# 50
Здравейте, мога ли да попитам тези от Вас, които са по-компетентни. Наскоро завърших НУП, реших да сбъдна детската си мечта след няколко години в икономическата сфера. Преди това имам икономическо образование спец . Макроикономика и магистратура Счетоводство и контрол. В нашия град има свободно място за учител по Икономика в гимназия. Според вас имам ли необходимата квалификация ? В изисквания пише ,че е необходимо икономическо образование и педагогическа правоспособност. Благодаря предварително.
Знам за колеги, които са икономисти, но магистри по история, например, и водят икономическите дисциплини, ако не им достигат часове за норматив. Конкретно знам за двама историци така. Не пречи, според мен, да се обадите и да питате. Друг е въпросът дали ще успеете да го преподавате това. С цялото ми уважение! Едно е да си икономист, второ е да умееш да предаваш знания.

# 51
  • Sofia
Мисля, че трябва да имате квалификация "Учител по икономика". Друг е въпросът, че при липса на квалифициран кандидат, могат да назначат и Вас. Нищо не пречи да пробвате.
Аз по грешка изкарах магистратура НУП, но мога да кажа, че в нея научих най-много за учителската професия.

# 52
Могат да назначат и само с икономика, без педагогическа правоспособност,  ако няма кандидат отговарящ на обявата. Но тогава може би ще се отрази и на заплатата.
Аз когато започнах работа,  все още не беше минал държавния изпит. До издаването на служебна бележка за успешно издържан изпит бях на 80%.

# 53
  • Sofia
Това с 80% зависи изцяло от директора - той решава. Аз започнах работа преди да съм завършила - в едното квартално искаха да ме назначат на по-ниското заплащане, а аз започнах в другото квартално директно на 100%, както и всички колеги, назначени след мен, които не бяха завършили или не бяха специалисти. Говорила съм и с колеги от други училища - същата работа, каквото реши директорът. Става въпрос за София.

# 54
Здравейте! Може ли да споделите как вървят частните уроци по АЕ за ученици в горен курс (подготовка за матура)?

# 55
  • Някъде по Дунава
За матура не мога да коментирам, но на дъщеря ми за подготовка за сертификат по английски и искат 25 лв за астрономически час. Две деца са заедно, неголям областен град.

# 56
Към колегите по английски език - има ли някой, който би споделил с мен 1-2 свои разработени урока (на ЛС естествено)?  Нямам стаж като учител и би ми било полезно, става дума за началните нива А1 и А2.

# 57
Да, пишете ми на лично мейл адреса си.

# 58
Здравейте,  колеги. Някой преди доста време беше писал, че сайта на Тракийски университет- Стара Загора е пълна Индия. Сега лично се убедих, та в тази връзка търся съдействие, ако някой е карал или ще изкарва ПКС онлайн там и е по- вдЕнал 🤔.
 Кандидатствах за 4 ПКС, днес трябва да имам обучение онлайн, влизам, гледам някакъв график, някакви часове и до там. Нито са ми пратили имейл, съобщение,  нищо. Въпросът ми е кога и как се провеждат тези часове? Предполагам в точен час се активира онлайн стая, но през някоя платформа или през сайта ще влезем в тази виртуална стая?

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 09:37 от Memento_mori

# 59
Здравейте,  колеги. Някой преди доста време беше писал, че сайта на Тракийски университет- Стара Загора е пълна Индия. Сега лично се убедих, та в тази връзка търся съдействие, ако някой е карал или ще изкарва ПКС онлайн там и е по- вдЕнал 🤔.
 Кандидатствах за 4 ПКС, днес трябва да имам убочение онлайн, влизам, гледам някакъв график, някакви часове и до там. Нито са ми пратили имейл, съобщение,  нищо. Въпросът ми е кога и как се провеждат тези часове? Предполагам в точен час се активира онлайн стая, но през някоя платформа или през сайта ще влезем в тази виртуална стая?

Трябва да влезете в "График" и на "Зали" да последвате линка към събранието.

Общи условия

Активация на акаунт