Професия учител - 23

• 35 216
  • 548
  •   1
Отговори
# 450
Добро утро, момичета. Ако някой е карал ПКС към ДИПКУ Стара Загора, моля да сподели в какъв срок излизат резултатите и удостоверенията.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 08:48 от Съсел@

# 451
Добро утро!
Включвам се да Ви благодаря, че сте толкова отзивчиви и разбрани.
След малко тръгвам с вълнение за първия си работен ден, но си казах, че няма начин да не вляза и да Ви благодаря и пожелая хубав ден.
Вечерта ще се включа да споделя как е минал денят.

# 452
  • Бургас
Добро утро, че момичета. Ако някой е карал ПКС към ДИПКУ Стара Загора, моля да сподели в какъв срок излизат резултатите и удостоверенията.
Резултатите бяха нанесени на първия работен ден след защитата. Удостоверенията до месец някъде...В момента чакам за II-ро, защитено на 21.09./иначе има тържествено връчване на 06.12, на което не мисля да ходя/.

# 453
В профила в платформата ли? Може би не търся, че където трябва. Къде там се нанасят резултатите?

# 454
  • Пловдив
Колеги, в 8 клас по чужд език правите ли входно ниво? Без значение как се изучава.

# 455
  • Бургас
В профила в платформата ли? Може би не търся, че където трябва. Къде там се нанасят резултатите?
Нишка-Бележник

# 456
Здравейте, влизам с въпрос относно диференцираното заплащане - до кога се оценяват картите от комисията и в какъв срок се изплаща сумата? Опитах да намеря информация в нормативната база, но там не е много ясно описано. Благодаря предварително за отговора!
При нас ги платиха със септемврийската заплата. Събираха ги до 25-ти, оцениха ги на следващия ден. Винаги досега е било в такъв срок.

Благодаря Ви за отговора! Моят въпрос е свързан със сроковете за оценка на картите и изплащане на сумата, заложени в наредбата. Аз напуснах преди края на годината, но имам необходимия стаж, а не съм наясно със сроковете за изплащане.

Колеги, в 8 клас по чужд език правите ли входно ниво? Без значение как се изучава.

Според мен като учител зависи от езика. Бил съм в различни училища (и в прогимназиален етап, и в гимназиален етап) и е логично, че, ако езикът е английски можете да направите входно ниво, което да Ви ориентира за нивото на владеене или за учениците, които имат проблеми с езика. Ако е различен от английски език и не всички са го учили като втори чужд като ИУЧ в прогимназиален етап няма как входното ниво да измери резултати в очаквани компетентности.
Доколкото се сещам в УП по ЧЕ от 8. клас се започва отначало, така че входното ниво за мен би следвало да е просто ориентир.

# 457
Вх. ниво може да се прави само по предмет, който е изучван предходната година, със същото наименование. Пример: вх. ниво по КМИТ в 5. клас не може да се прави, тъй-като в 4. клас не са учили КМИТ, ами само КМ.

# 458
  • Пловдив
Английски език се учи масово до 7 клас, макар че в някои училища предлагат и друг език в прогимназиална степен. И тъй като в 8 клас при всички положения се започва от А и Б, не смятам за необходимо да правя стандартното входно ниво с оценки, а по-скоро нещо за мой ориентир, както се спомена и по-горе. Въпреки това обаче от мен се иска да правя входно ниво.

# 459
Какво значение има "спираловидният" принцип? Simple Smile Щом са учили АЕ в 7. клас - правиш, защо да не правиш входно? И защо пък да не е стандартно (ако се има предвид и спираловидния принцип)?

Скрит текст:
Ей тука някой трябва да му "светне" на Министъра - вместо да маха часовете по езици, да се оправи програмата в 8. клас.

# 460
Amynka, като учител именно в подготвителен 8ми клас дълги години, не съм съгласна, че трябва да си правя входно. Първо, имам винаги 1-2 деца, неучили английски и заради тях не е редно. Ще ги стресирам веднага и ще им покажа, че не знаят нищо, което не е целта. Второ, ще си направя входно, ще видим, че децата покриват А1 примерно и изведнъж ги подхващам с учебник от азбуката. И какво излиза? Че нещо не ми е ок системата.
Относно какво трябва да му светне на министъра, си 1000% права, но като виждам какво става, нищо няма да му светне. Даже става по-тъмно.
А какво да кажем за втори чужд в 9ти? Там ми е голямата болка. Записват го деца, които не искат да се тормозят с втори език и са на добро ниво, обаче. . .по програма почваме А1. Една година имах два девети класа. След първия час още отидох при директора и помолих да направим групи от двата класа, една напреднала, една начинаещи. Отговор: Няма как да стане?

# 461
Към колегите с повече опит - какво правите в клас, с който имате 18 часа седмично по ЧЕ, в който почти всеки говори с всеки и размествания не действат, единствено като загуба на време. Изненадващи писмени изпитвания, устни изпитвания, контролни, оценки на домашни и т.н естествено винаги с двойка, защото никой не учи и дисциплинат е ужасна (говорим за около 50 процента от клас, останалите работят, учат и т.н) - какво да направя в тоя клас повече, за да мълчат? За учене ясно, че няма да стане, двойки не ги плашат, тогава какво?

# 462
За 8 клас е ясно че не всичко са учили езика, бил той и английски език. Моето дете е в гимназия, в която две паралелки са с немски език останалите с английски език. Втори срок според резултатите от първи срок са разпределени в групи по езика. Не знам сега втория език е немски дали и при него ще го смесват, но явно е възможно.

# 463
  • Sofia
Това с нивото на езика създава трудност. При дъщеря ми английски е втори чужд, а според placement test-а на госпожата всички са с ниво В1. От него реши да започне, за да не им губи времето, но дъщеря ми има притеснения - по инстинкт на този тест е докарала и тя В1, но някои знания ѝ куцат. Хем се радвам да не започват от нулата, хем сега трябва да наваксваме, а не ми се искаше да претупва някои части от граматиката пък и няма достатъчно богат речник. На повечето деца пък им е скучно.

Като коментираме първи ден като учител, се сетих, че точно преди да тръгна за своя първи ден (01.09.2020г.), си изпуснах телефона в тоалетната Relaxed Постоя в купа с ориз и се оправи, но пък едно зърно ориз се беше пъхнало в отвора за зареждане и го изчоплих с игла. Не знам каква поличба е била тази - ще ми върви по вода като учител или ще имам препятствия Laughing Всичко свърши добре с телефона, така че сигурно е било за добро Trollface

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 15:56 от aniK

# 464
  • При елфите ...
Здравейте, влизам с въпрос относно диференцираното заплащане - до кога се оценяват картите от комисията и в какъв срок се изплаща сумата? Опитах да намеря информация в нормативната база, но там не е много ясно описано. Благодаря предварително за отговора!
(4) Резултатите от труда на педагогическите специалисти се оценяват след приключване на учебната година, но не по-късно от 1 октомври.

(2) Размерите на допълнителните възнаграждения на педагогическите специалисти се определят със заповед на директора на държавната или общинската институция по чл. 1, която се издава не по-късно от 30 октомври.
(3) Изплащането на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати от труда се извършва до един месец след издаване на заповедта по ал. 2.

На нас ни ги изплащат с октомврийската заплата...

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 17:00 от Aredhel

Общи условия

Активация на акаунт