Професия учител - 23

• 47 453
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
В някои училища изискват колегата да е подаден (името му и съответната специализация/ПКС, което ще кара да фигурура) в годишния план за квалификация, който се подготвя и приема в началото на учебната година.
Иначе за квалификации се отделя процент от бюджета за заплати. Така че случва се (при читаво ръководство).

# 511
Един-два дена преди да дойдат пращат график с разбивка на дейностите по часове. Тогава ще се ориентирате в кои часове ще влизат (при нас беше 3. час и 4. час).  Когато дойдат става ясно точно при кого ще влязат. Всеки експерт влиза в различни часове. Първия път не стояха през целия час, половината час един колега, другата половина друг колега.  Изнесените уроци не се обсъждат.
После имат среща с учениците, после с родителите, после с учителите и последно с ръководството.

Посещават всички кабинети, хранилища и пр.

Много държат библиотеката да се ползва и да има съвременен кът за отдих (това  е към изискванията за физическата среда, те също са много важни за крайната оценка).
Няма да минем проверката, ако дойдат при нас. Библиотеката е обновена, но библиотекарката не дава на децата да си избират книги, а каквото каже. Не били подходящи за тяхната възраст. На ученик в 4 клас дава книжки с много малко текст и големи картинки. Децата се отказват вече да ходят в библиотеката. Говорено е с ръководство, резултат няма.

# 512
А ние даже нямаме библиотекарка при наличие на библиотека с приличен фонд.

# 513
Ние библиотека нямаме дори ...

# 514
  • Sofia
Колеги, имам следния казус - за първа година преподавам език на 5.клас (толкова малки ученици). Когато дам домашна работа, децата идват с написана такава и проверена с друг цвят химикал я от родител, я от госпожа от занималнята, имащи представа от езика. Това нормално ли е Thinking
Занималнята е частна и я посещават няколко деца.

# 515
Не, не е нормално, но според моите наблюдения в много занимални учителите не знаят какви са им правомощията, директорите също не знаят какво трябва да правят учителите в занималнята. Домашната я проверява и разписва учителят, който я дава. А аз съм виждала учителка на занималнята да дава домашна работа. Направо паднах! Става въпрос за занималня горен курс.

# 516
  • при моите деца .....
Пиша с молба, ако някой колега е бил ментор на новоназначен учител, може ли нй лични да ми изпрати протокол от наблюдения и заключителен доклад.
Трябват ми за пример.

# 517
Колеги, имам следния казус - за първа година преподавам език на 5.клас (толкова малки ученици). Когато дам домашна работа, децата идват с написана такава и проверена с друг цвят химикал я от родител, я от госпожа от занималнята, имащи представа от езика. Това нормално ли е Thinking
Занималнята е частна и я посещават няколко деца.
На мен ми се случи същото от учител, който дори няма английски език.

# 518
  • Майничка
А правилно ли беше поправена?
Ако да, бих говорила с детето да си препише отдолу сбърканите думи / конструкции и да ги упражни в изречение. Няма значение кой е поправил, целта е да се мине през процес на отработване на грешката.

# 519
Пиша с молба, ако някой колега е бил ментор на новоназначен учител, може ли нй лични да ми изпрати протокол от наблюдения и заключителен доклад.
Трябват ми за пример.
имах някъде ще потърся по-късно

# 520
  • Sofia
А правилно ли беше поправена?
Ако да, бих говорила с детето да си препише отдолу сбърканите думи / конструкции и да ги упражни в изречение. Няма значение кой е поправил, целта е да се мине през процес на отработване на грешката.

Правилно е, ние сме още на елементарно ниво (не е АЕ), но така не съм сигурна научено ли е или не. Аз си проверявам домашните с децата(всяко едно и заедно), ако има обща повтаряща се грешка, значи не е усвоено добре - обяснявам отново и правя още упражнения. От друга страна нямам време всяко едно проверено от някого дете да го проверявам допълнително дали е научило. Имах случай всички да бъдат с един и същи текст за съставяне, написан от учителя в занималнята, и те са толкова наивни, че всичките вдигнаха ръка да го прочетат Satisfied

Във връзка с това менторство и съставяне на протокол от наблюдения и заключителен доклад - колко пъти менторът трябва да влезе в час на новоназначения учител?

# 521
И аз се включвам с молба за протокола за наблюдение и доклада. Има ли срок, в който трябва да се влезе на наблюдение? Примерно два месеца след началото? Само веднъж ли трябва?

# 522
  • при моите деца .....
На моято заповед за определянето ми за ментор пишеше - 3 посещения на час през месец октомври и разработки на още 7-8 уроци.
1 месец е срокът на заповедта.

# 523
Здравейте!
Преди малко реших да вляза в Просвета със служебния имейл (за да ми е отделно служебното и личното) и си ми излезе, че имам безплатен учителски профил.

# 524
Мисля, че автоматично влизат учителите,  които работят в училища с учебници към Просвета.  Аз смених училището тази година и автоматично ми се поднови годишния абонамент, защото и новото училище работи с Просвета.

Общи условия

Активация на акаунт