Адреси на хосписи

• 381 178
  • 496
  •   2
Отговори
# 165
  • София и там където не се пуши
Питате личния лекар той трябва да ви информира. По едно време имаше хосписи по здровна каса пък и щом е и с деменция . Преди имаше в Курило, но там много се развалиха нещата

# 166
  • с/у ОколоМръсТното

- какво може да направи държавата за нас
- къде има места по държавните хосписи ( или частни поне до 500 лв...)
- знаете ли от къде може да купим кошара - поне да не може да става - тя е нисичка, кошара 160 см сигурно ще е достатъчна, дори и 150 см
- знаете ли за други такива случаи - какво се прави?

1. Нищо.
2. В държавните веднага ще ти кажат, че няма. По частните става с проверка на място. Виж в твоя град или регион, вече има доста такива домове.
3. Ако имаш решетка от детско креватче, някак да я приспособите (привържете/закрепите) за леглото на бабата... ми хрумва на 1во четене.
4. Май всеки сам се спасява. Но побързай в името на майка си, наистина ще се побелее от грижи и притеснения по възрастната жена.
Вариант: да плащате почасово на жена, която също да обгрижва бабата, за да може майка ти да си отдъхва час-два.

# 167
Моля някой да сподели мнения за:
- рехабилитационен център в Панчарево (Кокаляне)
- хоспис Токуда
Интересува ме къде може да остане човек прекарал инсулт, който скоро ще изпишат от болница (където беше настанен по спешност). Човекът е контактен но неподвижен засега (дано да се раздвижи после  Praynig) става въпрос за 20-30 дни докато се започне рехабилитация

# 168
За Панчарево, май без придружител не става.

# 169
А къде мога да видя къде има добри частни и държавни хосписи в страната?
Мен ме интересуват най-вече домове за възрастни хора с деменция в Казанлък и околноста.

# 170
Здравейте,
и аз имам нужда от съвет, както и да чуя друго мнение.
Майка ми е на 57, диабетик, с 99% инвалидност /ТЕЛК/, преди 7 години преживя инсулт и инфаркт, но се възстанови. Лятото на 2013 и правиха троен сърдечен байпас. Сега единия байпас не фукционира нормално и ще и поставят стенд (в най-скоро време). Освен това е с ХАНК III, т.е. в следствие на диабета има проблеми / запушване на почти всички кръвоносни съдове. Проблема след сърдечния, са краката. Пости няма кръвоснабдяване в тях и е с постоянни болки. Очертава се ампутация, но никой лекар не дава точни прогнози, кога ще е време за това.
Към момента майка ми е в състояние да се обслужва сама, също така е подвижна и с евежневните неща се справя сама. Заради високата степен на инвалидност идва жена за по 2часа на ден от социалния патронаж при нея.
Перспективата за бъдещето ме плаши и започвам да се чудя дали старчески дом / хоспис не е подходящ за майка ми. Започнах да гледам темата с надежда да открия отзиви за хосписи и да намеря подходящ за майка ми. Но четейки всичко написано до сега не съм убедена, че това ще е най-доброто решение за нея. Какво е вашето мнение?
ПС: притесненията ми са свързани с това, че не живея в България = майка ми живее сама. Надявам се поставянето на стенда сега да мине безпроблемно, но не знам кога ще се появи следващия проблем. А аз не мога да си вземам постоянно отпуски и да се прибирам за да я водя по лекари и манипулации. Да я взема при мен в чужбина, също е невъзможно, защото няма да е здравно осигурена. А при всички тези болести не мога да си позволя да плащам за лечение извън България.

Какво бихте ме посъветвали? Дали хоспис е подходящ за нея? Дали ще и се оказва необходимата мед. помощ? Какво се случва в тези хосписи, когато пациента трябва да постъпи в болница (визирам предстоящата ампутация, която не се знае кога ще се проведе)? Имам много въпроси, надявам се да чуя и вашето мнение. Благодаря предварително.

# 171
В хоспис ще и окажат повече медицинска помощ, отколкото в старчески дом, защото персоналът в хосписите е от мед. сестри и санитарки. Някои от хосписите се помещават в сгради на болници, което улеснява ползването на мед. помощ по всяко време.

# 172
Моето проучване за хосписи в София и околността стигна до средна месечна такса от около 1000 лв.
Запитвания правих до "Голямата къща", "Св. Никола", казаха ми за някакъв хоспис в Лозенец но не съм питала.
Интересно е защо нямат обявени цени на сайтовете си ами трябва да се обаждаш и нелюбезен персонал да ти казва цената сякаш пресметната на око.
Има и някакви апокрифни домове за по-малко пари, но мизерията там е голяма и не мисля че са много законни.

Ние се спряхме на вариант плащане на човек в провинцията (близо до София), който за наша радост се съгласи да стои денонощно при баща ми поне първия месец.
Да ви кажа индивидуалната грижа си е от голямо значение както за физическото така и за психическото възстановяване.
Баща ми след прекаран инсулт и с тежка парализа на долните крайници и кръста сега започна да става и се движи бавно сам. Молим се за възстановяването му поне до степен да се обслужва независимо и дано не се повтарят инсултите повече  Praynig
Но все пак има случаи когато хосписът е единствен вариант, особено за хора които са в чужбина а болния е тук в БГ и е сам.
Дано Господ здраве да ни дава и да избегнем тегобата на такива тежки болести  Praynig

# 173
Благодаря Ви за отговорите Ая и tsveta_pile.
И аз клоня към хоспис, но след всичко прочетено по темата във форума, направо ми изглеждат кошмарни условията. Основното, което ме притеснява е, че трябва да избирам хосписа по интернет и в по-добрия случай: според това, което ми обяснят по телефона, когато се обадя. А това едва ли ще отговаря на реалността в хосписа... Но имам още няколко месеца да потърся и намеря и евентуално през отпуската трябва да организирам нещата. Но да не се отплесвам с лични емоции.
Благодаря Ви за мнението!
Ако някой иска да сподели лични впечатления с мен, ще се радвам да ми пише *(на е-майл).

# 174
Potrebitelka1, със сигурност най-добре е да си вземеш поне 1 седмица отпуска ако можеш. За това време при стегната организация ще обиколиш всички хосписи и ще уредиш доста административни неща. Все пак ти препоръчвам да намериш доверен човек, на който да разчиташ при някави бъдещи проблеми или нещо малко което ще трябва да се свърши в бъдеще (естествено срещу някаква превеждана сума по споразумение), за да не се налага да прескачаш до БГ. Според мен задължително трябва човек на място да има, който да наглежда нещата изкъсо.
Желая ти по-лесно справяне с неприятната ситуация!

# 175
 tsveta_pile, още веднъж благодаря. Планирам поне 2 седмици отпуска, ако се наложи мах. 3. И се надявам за това време да успея да уредя всичко.
Имам още няколко въпроса: какви документи са необходими? Предполагам ТЕЛК, но какво още?
Предполагам че трябва да сменя и личния лекар на майка ми, след преместването ѝ в хосписа. Имат ли си хосписите личен лекар или има някаква друга процедура? Кой се грижи за вземане на рецепти, лекарства и т.н. или това при всеки хоспис е различно? Някакви насоки / съвети?
 newsm78 Другия ми въпрос: какво трябва да се направи в личен план? Какво се случва с имот / собственост, които към момента принадлежат на майка ми? Както казах, не живеяв България. Трябва ли ми някакво пълномощно от майка ми, че мога да се разпореждам с всичко от нейно име (ако се наложи, което предполагам е неизбежно)?
Ще съм благодарна за всеки съвет, който ми дадете!!!

# 176
За ТЕЛК процедурата е тегава и бавна незнам дали ще успееш да се справиш за това време, присъствието на майта ти е задължително пред комисията ако стигнеш до там.
За личен лекар, лекарства предполагам в съответния хоспис ще ти кажат какво трябва да направиш, аз не зная понеже не стигнахме дотам или поне не още.
За имоти и пенсия и всички други подобни най-добре е едно генерално пълномощно да си направиш, за да можеш да се разпореждаш с всички неща както прецениш, след като си поела ти грижата за майка си. Ако в имота няма да живее никой добре е да посетиш фирмите по елекрторазпределение, ВИК, топлофикация ... за да кажеш че в този имот няма да живее никой и да не ти надчисляват бази и разни там. Най-добре е, ако няма, да си разкриеш разплащателен влог от който да погасяваш сметките към тези институции или ако можеш да намериш доверен човек/наемател който да се грижи за това.
Това ми хрумна първоначално като се поставих на твое мясно, ако има друг който дистанционно да се грижи за роднина в БГ да помага.

# 177
В хосписа, който аз ползвах казаха, че придвижват документите към ТЕЛК. По онова време трябваше да изберем временен адрес в съответната община /за 5 минути става/, за да може да изберем джипи от същия град.

# 178
tsveta_pile благодаря, че си се замислила над проблема от моя гледна точка. За щастие майка ми мина на ТЕЛК 12.2013, така че мисля че към момента нов ТЕЛК няма да е необходим.
Бях се сетила само електроразпределение, ВиК и т.н. от този род. Но идеята за разплащателната сметка е много добра. Най-вероятно така ще направя!!!
А колкото до имота: не искам да се разправям да го давам под наем, защото изобщо няма да имам поглед над нещата и почти никакъв контакт)контрол на наемателите. Мисля само да организирам някой приятел / роднина, който да поглежда дали някой не е разбил и откраднал нещо. Или дали някой не се е насталил, без наше знание...
И аз мисля че пълномощно ще е необходимо. Не знаех за такова гемерално пълномощно. Винаги, когато ми се е налагало аз да правя на някого пълномощно, нотариуса е искал точно и конкретно да се опише за какво ще се използва. А генереалното предполагам е пълномощно, с което майка ми ми предпоставя правата да решавам за всичко и навсякъде?

Ая: бихте ли споделила за кой хоспис става дума при Вас? Предполагам, че малко или много имате добри впечатления от него?
И още един въпрос: временната адресна регистрация ще я направим. А после избираме личен лекар, който да изписва месечно лекарствата, така ли? А предполагам вземането на лекарства, ходенето до личния лекар и т.н. се извършва от служител на хосписа?

Имате ли някакво съвети към мен, какво трябва  да съобразя при скючването на договор с хосписа? Предполагам че месечната такса включва всички разходи освен лекарствата или е различно, в зависимост от хосписа? Има ли някакви такси за консумативи: ток, вода, кабелна и т.н., както и мокри кърпични, памперси и т.н. (Сигурно има още доста неща, които не ми хрумват)??

Благодаря предварително за отговорите!

# 179
Няма понятие вече генерално пълномощно, вече трябва повече неща да се изброяват конкретно, ако има пари по банки, трябва да се посочват конкретно имена на банките. Общо може да се упоменат например да представлява пред държавни и обществени организации, но например за решаването на телефон конкретно компанията трябва да се назове и какви права - нотариуса най-добре ще ви упъти . Също право да преупълномощава други лица конкретно по това пълномощно - поне имаше по едно време тази възможност, но не съм юрист.

Общи условия

Активация на акаунт