Кулинарни пътешествия в кухнята

• 3 884
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Много интересна тема! Ще я следя с интерес, но основно с четене.
Интересно би ми било меню за чешка кухня.

# 16
  • In transit
Много интересна тема!

St.Dobri, много благодаря за полезния пост с египетската кухня. Този ориз с фиде, за който споделяш си е пилаф и го има също в турската кухня, приготвен по този начин.

Пеева, кухните на централна Европа са интересни и доста питателни. - Полша, Унгария, Румъния...
Целогодишно в Румъния се ядат зелеви сарми, шкембе чорба, супа топчета, свински джолани с боб.
Закуската за част от румънците са пържени картофи със сирене. Ако не го бях видяла с очите си, нямаше да повярвам. Разбира се другите закуски са основно тестени, яйца и сандвичи, като при нас.
Традиционния обяд включва порция мичи (румънски кебапчета, малко по-различни от нашите, по сочни и меки. Правят се от телешко, свинско и/или овнешко месо) с пържени картофи и много горчица (тяхната е доста мека). Друга класика са шкембе чорба, тяхното го правят със застройка от много жълтъци и сметана или чорба де перишоаре, т.е супа топчета, която прилича много малко на нашата, защото няма фиде и застройка, но е с много зеленчуци.
За основно се сервират зелеви сарми с мамалига, пушен свински джолан с боб яхния, зелева яхния с пушен джолан (пушени наденички), булз (мамалига със сметана, сирене бурдуф и пушена наденица или бекон).
Хлябът е много на почит с всяко ястие, също пържените картофи. Имам чувството, че румънците не могат да живеят без пържени картофи и картофено пюре. Имат дори национална верига заведения, в които се предлагат няколко вида ястия от пържени картофи.
За десерт се хапват гогоши (класически понички), папанаши (понички от извара сервирани със сладко от вишни), питки от маяно тесто с пълнеж от подсладена извара и други тестени сладкиша.
Да не забравя да спомена румънската лютеница, която се нарича "закуска". Основата ѝ е от печен патладжан и моркови, с добавка на пипер и домати. Прилича повече на манджа, вместо на лютеница. Имат и вариант с гъби, който на мен ми е много странен на вкус, но те си го харесват.

Утре ще напиша и за полската кухня.

# 17
  • In transit
Обещах да пиша за полската кухня.  

Традиционната полска закуска включва бъркани яйца (или на очи) с пушена наденица, сандвичи с различни плънки, които те наричат "канопки". Плънките варират от твърдо сварени яйца с майонеза, пушена риба с кисели краставички, херинга със сметана до извара и различни сладка.
Обядът включва голямо разнообразие от супи, като Борш с червено цвекло (подобен на украинския), Хлодник (студена супа в красив розов цвят, краставици и репички, подобна на нашия таратор, като вкус, с добавка на червено цвекло), Капусняк ( зеленчукова супа с кисело зеле, подобна на борша, но без цвекло), Крупник (зеленчукова супа с прясно зеле), доматена супа, Залевайка и Жур (леко кисели зеленчукови супи, много вкусни!)
Основните ястия са питателни и са приготвени от свинско и телешко месо, дреболии, риба - херинга и пъстърва. Много традиционни са пирожките с плънка, които са взаимствани от руската кухня, варят се и се сервират със сметана или сос. Също ястия с картофи, като кнедли.

Десертите са традиционните бабки (вид козунак с различни плънки), Сирник (чийзкейк или сладкиш с извара), Карпатка (парено тесто със сладкарски крем), Кремова папеска (бутер тесто с крем), Маковец (козуначено руло с макова плънка), Мазурек (традиционен десерт за Нова година от маслено тесто), медени торти.

# 18
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Да допълня рецептата за патладжанчета със снимков материал.
Joy

Суровата смес от моркови, чушки и домати, настъргани или минати с чопъра.

По една лъжица във всяко патладжанче. Патладжаните са печени почти до готовност във фурната само със сол и олио.

Запичане за още десетина минути, да омекнат морковите.
И топли стават, но за мен са по-вкусни ако се оставят да отлежат една нощ, да си смесят вкусовете.

# 19
  • София
Линкове към youtube може ли да даваме? Правих супа по полска рецепта от там и много ми хареса.
Не е кой знае колко различна от българската касапска чорба, и двете са с кисело зеле, но все пак има разлика.

# 20
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Артемис, мисля, че се приема за реклама и ще го изтрият. Питай във въпроси към администраторите за всеки случай.

И нещо простичко - печени сладки картофи.
Цели, само измити се слагат във фурната, може и в еър фрайър, до омекване. Времето на печене зависи от големината на картофа.  Истинска тиква. Simple Smile по-тикви от тиквите тук.

Продават се на всеки ъгъл в Кайро. Simple Smile пекат ги в едни много смешни мобилни фурни.
Безопасно е да се ядат Wink Белиш ципичката и действаш.

# 21
  • Русе
Поздравления за авторката. Чудесна идея за тема.
Аз ще се включа със средиземноморска кухня. Снимките на ястията са авторски и лично опитани.
Средиземноморската кухня е известна със своята свежест, простота и хармония от вкусове. Основните съставки, използвани в тези страни, са маслини, зехтин, пресни зеленчуци, риба и морски дарове. Всяка страна има свой уникален кулинарен стил.

Нека започнем с Италия, земята на пицата и пастата. Италианската кухня е известна с разнообразието си от традиционни ястия. Например, класическата пица Маргарита със сочни домати, моцарела и пресен босилек е един от символите на Италия по целия свят. А какво ще кажете за лазанята, приготвена със слоеве месен сос, сирене и пресни кори тесто? Това са само няколко примера за великолепни италиански ястия.

Нека преминем към Испания.
Испанската кухня определено ще ви накара да се влюбите в нея.
Тапас са многото малки ястия, предлагани в испанските
барове. Опитайте иберийска свинска шунка, морски дарове
със сос алиоли или паеля - вкусно ястие с ориз
с морски дарове и зеленчуци. Испанската кухня кара всеки да се влюби
в нея, след като я опита.

И накрая, Франция. Френската кухня се смята за една от най-
изисканите в света. Класически багети, кроасани и френско
сирене са само началото. Опитайте всяко ястие с трюфели,
например, стек Росини с гъши дроб и трюфелов сос.
Френската кухня обещава незабравимо преживяване. Черешката на тортата беше в Монте Карло по Коледа. Чаша греяно вино и пържени картофки с бекон, залети със сос remoulade.

И това е само малък поглед към традиционните ястия на тези прекрасни страни.
Следващият път мисля да Ви разкажа за португалската и датска кухня. Просто съм очарован от кулинарията в тези страни.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 20:35 от peych

Общи условия

Активация на акаунт