Априлски бебчета 2025- тема 3

• 12 912
  • 492
  •   3
Отговори
# 45
Ако до 16 август е бил последния болничен, за периода след това трябва да си попълнила декларация. Днес си получила сумата за дните 16 - 31 август. В началото на октомври ще има превод за целия м. септември и от там насетне в началото на всеки календарен месец ще е пълната сума за предходния.

# 46
Също така, ако имяш/си изкараш ПИК на НОИ, може да проверяваш онлайн какво е изплатено и какво не, за да не се чудиш.

П.П. Доста тъпи са им преводите, без грам обяснение какво пари са ти пуснали.

# 47
Юли месец и при мен беше същата глупост, един път майчинството, веднъж някаква сума и после в края на месеца друга част и накрая се изравнява 😂 ама август не получих нищо… чак сега на 02.09 ми преведоха…цялото и окончателно майчинство…допреди това бях в болничен(21.07 ми изтече)

# 48
Ехе, колко сте изписали 😊 Прибрахме се с малкия пътешественик от Истанбул 🤗 Проблемът е с истински мед, но в кашите медът е лиофилизиран и не съдържа ботулинов токсин. Няма никакъв проблем да се дава каша с мед ❤️ Късно видях превода на едното пюренце и ме хвана яд, че не купих повече, защото се оказа, че е зеленчуково с костен бульон 🤗 Ето ги 😍
Скрит текст:

На мен също ми превеждат парите на два пъти, този месец само наведнъж, но вече е след попълнената декларация.
ПП мед може да се консумира след навършване на 1 годинка.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 17:00 от Kactus

# 49
Наистина без никакво обяснение и после човек се чуди това ли ще е за месеца или да очаква още 😆 уж съм заявила онлайн издаване на ПИК, пък ще видим ще го получа ли 🤷🏽♀
Също така, ако имяш/си изкараш ПИК на НОИ, може да проверяваш онлайн какво е изплатено и какво не, за да не се чудиш.

П.П. Доста тъпи са им преводите, без грам обяснение какво пари са ти пуснали.

# 50
Аз имам ПИК и пак трудно разбирах този превод от коя до коя дата е 😀 Единствено по изплатените работни дни се ориентирах.

# 51
След много четене в сайта, горе-долу така изглежда синтезирана информацията за плащанията:
- винаги се плаща за минал период;
- когато болничният обхваща два месеца, се плаща първата част след като изтече календарни месец, за който се отнася, а втората част се изплаща до 5 работни дни след изтичането на целия болничен.
Ако месеците са 3, се изплаща първата част след края на календарния месец, втората част е пълен месец и също се изплаща след края на календарния месец, а третото плащане е до 5 дни след изтичане на целия период.
Пример: Ако болинчния е от 20 април до 10 юни, се плаща на 3 пъти - веднъж за дните от април в началото на май, после целия май в началото на юни, а дните за юни около 15 юни;
- след изтичане и на последния, трети болничен, започва изплащане на "майчинство" месец за месец
Дано съм била полезна и разбираема Blush

# 52
Мануна, благодаря ти за коментара, много хубаво си го обяснила. 🤗 Точно така е ❤️
Вашите бебоци надигат ли се да стават от легнало положение? 😁 Естествено, че още не може да седне сам, но е много упорит, хаха 😅 Много иска да го държа и да подскача, ама тези малко над 8 килограма си тежат 😃 Не знам вашите бебоци имат ли такива искания от вас 🫣 За протокола- на почти  4++ месеца е 😁 Май ще започвам захранването седмица по-рано от предвиденото, но вече млякото май не му е достатъчно.

# 53
Кактусче, не бързай!
Не знам имахте ли силни колики, но аз я захраних на 4.5м и се върнаха и спрях, сега ще чакам след 5.5 м към 6 и ще почна отново.
Аз захраних по рано, защото знаеш и нашата е по едричка и млякото не я наяждаше според мен, но не постъпих правилно.
За сядане, днес Елис от полу легнало положени успя да седне сама за 2 секунди и падна напред по лице…😂 та в един момент не можем да ги спрем, аз я оставям седлала за по 10-20 секунди ( като я придържам) и е много доволна… нямам търпение вече да сяда , много по лесна ще е , и за носене, и за игра и за всичко

# 54
Моли, съжалявам, че така се е получи при вас 🥺❤️ Моят господин е много голям и педиатърката каза, че мога да го захраня. Той започна много жално да плаче, не му стига млякото. Не е рано, в момента е на четири месеца и половина. Смятам да започна от понеделник/12 дни преди да направи пълни 5 месеца/. Иначе има газове, но не и колики. Той по размери си е като бебе > 7 месеца 😃 Надявам се да няма повече такива неприятности с коремчето и този път захранването на госпожицата ти да е успешно 🤗😘

# 55
Аз виждам,че Ели вече има интерес към нашата храна,гледа ме в устата,посяга 😀 но коликите 100 пъти свършваха и се връщаха,ще изчакам до поне 5м и половина.
Като я взема с гръб към мен,не седи полулегнала а се напъва да сяда все,и я държа така по няколко минути (какво да я правя) 😳
Има ли други бебчета така ? А за скачането на крачета, нормално ли е вече? На 8 става на 5 месеца 🤔
А тук може ли известия да ми излизат като пише някой,как се прави? 🤔

# 56
Момичета, здравейте!
Моето включване тук стана пословично. Тръгвам да пиша нещо и прекъсвам, защото моят младеж иска цялото внимание за себе си.
Как сте? Виждам вече сте на вълна захранване, преобръщане. И ние сме така ❤
Набързо изчетох новата тема .
И ние ползваме отостик за ушичките. Вече близо месец и сме много доволни. Има ефект.
За морето- вече го разписахме нашия човек на плажа в Лозенец. Много се изкефи.
Обръщате ли се вече по корем в двете посоки?

# 57
Моли, съжалявам, че така се е получи при вас 🥺❤ Моят господин е много голям и педиатърката каза, че мога да го захраня. Той започна много жално да плаче, не му стига млякото. Не е рано, в момента е на четири месеца и половина. Смятам да започна от понеделник/12 дни преди да направи пълни 5 месеца/. Иначе има газове, но не и колики. Той по размери си е като бебе > 7 месеца 😃 Надявам се да няма повече такива неприятности с коремчето и този път захранването на госпожицата ти да е успешно 🤗😘
Също по съвет на нашата педиатърка, защото върви напред с килограми и височина и проявяваше интерес към храна с лъжица започнах,  на 4 и половина месеца…, но при нас с тези безумни колики, които имаше не беше добра идея…иначе бяхме стигнали доста напред😂 картоф , сладък картоф, тиква, тиквичка и морков бяхме яли и то с огромно удоволствие 😂👀  стигнахме до 80-90гр като количество, но …..живи и здрави ще направим следващ опит към края на септември, дано е по успешен 🧐

Зари здравей, нашата уж може да се обръща, но не го прави, не знам от мързел ли или липса на достатъчно стимулация от моя страна…
По лесно й е от гръб по корем, от корем по гръб тръгва , но все едно я е страх и се връща…

# 58
Моли, вие сте били много напред. Кое е последното пюренце, което ѝ даде и получи колики? Знам, че може да има непоносимост към някое пюренце, по-точно зеленчук. Трябвало е да пробваш да продължиш с вече въведените зеленчуци. Поне аз четох, че е напълно нормално да се появят колики/непоносимост към някой зеленчук и тогава се продължава с вече въведените. След около седмица-две пак се дава от зеленчука, от който са се получили неразположения. Ако пак има проблем, повече не бих предложила. Няма как да кара само на АМ нашият господин, не му стига, иска да е прав/седнал, заглежда се в нашата храна, преглъща и постоянно огладнява. Дори да го боли коремчето, няма как да не давам пюрета и каши. Той си има драми с коремчето от самото начало....болезнени газове и още има от време на време за съжаление 😞
Моят господин се обръща от гръб по корем и то в едната посока. Обича да ползва за опора дясната ръчичка и замята лявата и левия крак 😁 Иначе и обратното може, ако му помогна малко...има си предпочитания човекът 😃 обратно се е обръщал само веднъж сам, по принцип не иска да се обръща от корем по гръб. Може да стои седнал подпрян на/между възглавници, вече може да пълзи.
ПП моята педиатърка препоръчва захранване след 5 навършени месеца, но в моя случай препоръча по-рано.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 13:22 от Kactus

# 59
Ние се захранваме вече от месец, като имахме в началото една седмица пауза, защото много плачеше вечер и помислих, че са колики, но май не бяха. Бавно се движим откъм нови неща, ял е тиква, морков, картоф, сладък картоф, пащърнак, грах ( по погрешка го дадох :х), броколи, ябълка, ориз и май е това. Имаме заместен обяд и вече давам по малко каша за следобедна закуска. Карахме досега на готови пюрета, но ще започна да правя. Днес за първи път правих домашно - броколи, морков и картоф, много се хареса. Взех уред, подобен на Филипс, но по- евтин:

https://amzn.eu/d/bNqRyKV

Нашият може вече да се обръща от гръб по корем и обратно, но не го прави много често. Понякога го слагам на активната гимнастика и той просто си лежи...

Още сме със "зимния" кош на количката, просто защото всеки път на разходка заспива. Много обича да спи в количката.

Не проявява никакъв интерес към нашата храна, обаче.. яде си пюретата, много му харесва, но нас не ни отразява, докато ядем.. Странно ли е това?

Общи условия

Активация на акаунт