Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 330
  • 912
  •   1
Отговори
# 570
  • Куциндрел
В този случай никой не е взел мерки по-рано. Какво значи детето ще се среща с учител извън училище да си говорят, ще си чатят по телефона и т.н.? Детето е лесна жертва на манипулации, родителите са тези, които трябва да го защитят, училището, което е знаело, също. Даже в училище могат да се обърнат към съответния орган, ако видят дете в риск.
После такива или онакива били тинейджърите. До една възраст трябва детето да се следи и да му се обяснява кое не е добре за него и къде може да си намери белята.
Замислих се как бих реагирала, ако разбера, че учител си чати с детето ми и се срещат да му дава литература извън училище.... ами на учителя литературата в .... ще навра.

# 571
  • Beyond the stars
Като се започнат теориите как новремето е било по-безопасно и ме втриса.
90те бяха всичко друго, но не безопасни. И се стреляха, и се биеха,и изнасилваха и през паркове не се минаваше вечер. И никой не знаеше реално къде сме и какво се случва, колкото и контрол да е упражняван.
На 13 бяхме далеч от секса (повечето), но доста далеч и от куклите. Въздишахме по Backstreet boys и батковците от горен курс. Това, че не сме консумирали реално въздишките вероятно се е дължало единствено на факта, че батковците хич не ни отразяваха.

# 572
  • София
И сега изключително малък процент 13 годишни си консумират въздишките, макар че ако четеш само тази тема, ще решиш, пе на 15 вече девствени деца няма.

# 573
Елора, хормоните са си хормони, но детето трябва да знае, че до 14 никой не може го пипа, дори и с неговото съгласие. И да, не на всички в седми клас им пука къде ще учат, има и абдикирали родители, вярно е.  Ама пък тези, дето ни пука за децата ни говорим до откат, информираме, обясняваме, следим къде и с кого ходи детето ни, следим за промени в поведението му... То не е само сексът, има и наркотици, и енергийни напитки, и цигари, и булинг, и тормоз и какво ли не из училища. Да, да, и в елитните ги има тези екстри.

# 574
  • Beyond the stars
И сега изключително малък процент 13 годишни си консумират въздишките, макар че ако четеш само тази тема, ще решиш, пе на 15 вече девствени деца няма.

Убедена съм. Просто е изключително нерелевантно да си представяме седмокласнички с кукли. Което не значи, че масово правят секс, пушат и се обличат като труженички. Просто са тийнове с хормони и въздишки, с гаджета, с които се целуват по пейките и се държат за ръка.

# 575
Като се започнат теориите как новремето е било по-безопасно и ме втриса.

И мен.
Тогава хората си мълчаха. Каквото и да се случи, мълчи си, че какво ще кажат хората.

# 576
Сега също мълчат, малкото случаи в които нещо се казва, се обвинява жертвата.
Тя винаги е провокатор. Насилникът не може да си сдържа нервите, хормоните и каквото се сетиш.

# 577
Елора, хормоните са си хормони, но детето трябва да знае, че до 14 никой не може го пипа, дори и с неговото съгласие. И да, не на всички в седми клас им пука къде ще учат, има и абдикирали родители, вярно е.  Ама пък тези, дето ви пука за децата ни говорим до откат, информираме, обясняваме, следим къде и с кого ходи детето ни, следим за промени в поведението му... То не е само сексът, има и наркотици, и енергийни напитки, и цигари, и булинг, и тормоз и какво ли не из училища. Да, да, и в елитните ги има тези екстри.

Абе има деца, ама има и деца.
Децата си правят каквото искат. Това че твоето те слуша е друг въпрос.
Не всички деца са еднакви.
На мен баба ми казваше, че не трябва да разговарям с момчета ,да се целувам и трябвало да се омъжа девствена.
И как така на едно дете ще му кажеш и да искаш нещо да правиш, не може.
Може да те послуша, но може да ти тегли една наум и да си прави каквото иска.

Ето ти историята на Евелин
https://www.youtube.com/watch?v=I1ZXFR8GnxU
https://www.youtube.com/watch?v=lDTQmFKLh_c
Има деца не може да ги спреш.
Още преди 16 е почнала с проституирането.
Като я гледам каква е разбирам защо не са могли да я контролират. Е, то и не са знаели де.

# 578
  • София
Сега също мълчат, малкото случаи в които нещо се казва, се обвинява жертвата.
Тя винаги е провокатор. Насилникът не може да си сдържа нервите, хормоните и каквото се сетиш.

Тази тема е пример за това.
"Учителят е виновен, но И тя не е трябвало да...".
Това е обвинение И на жертвата.

# 579
  • София
Пак от позицията "на мен не може да се случи".
Никой не отрича възпитанието и ролята на родителите, но повярвайте, голяма част от загрижени и участващи родители, нямат представа какво правят децата им в училище.
Не мога да обвиня родителите на момичето, защото не ги познавам. Може да са най-загрижените, може и да не са.
Такива неща са се случвали и преди ерата на социалните мрежи и телефоните.

# 580
  • Пловдив
Аз до тук не прочетох и една дума, че учителят не е виновен.
Амакактака, сума ти постове се изписаха за това, че масово обвиняваме жертвата. Не може да са се объркали толкова хора, че да го твърдят. Sunglasses

# 581
  • Куциндрел
Ние тук хубаво се сочим с пръст кой какво е казал, мислил и т.н. но другото, което за мен не е ОК е това бързо и подробно излизане на случая в медиите. Все пак става въпрос за дете по 14 и по закон не трябва да се изнасят данните му. Вчера в една медия имаше малкото му име в цитат какво е казал обвиняемия в съдебната зала. Отделно адвоката из медиите разправя подробности какво са си писали, какво е било на прегледа на детето. Това явно няма законови норми, а моралните се зачитат колкото врата у поле. Накрая педофила ще получи условна, ръководството на училището ще се размине без последствия, родителите също, а детето ще носи петното на скандала. Колкото и детето да си вярва, че го обича, че каквото са правили е редно в неговите очи, едни подигравки и подмятания към него със сигурност ще се отразят на психиката му.

# 582
  • София
Аз до тук не прочетох и една дума, че учителят не е виновен.
Амакактака, сума ти постове се изписаха за това, че масово обвиняваме жертвата. Не може да са се объркали толкова хора, че да го твърдят. Sunglasses

Ами ето така, той учителят си е виновен, АМА! То детето, пък те родителите ....
Айде моля ви се да не ни правите на идиоти.
Това, което някои от нас казват, е: той е виновен и ТОЧКА. Няма Ама, няма тоя, няма оня, пък кой как се обличал и кой какво говорел. Има виновен педофил и нищо повече.
Дори детето да ходи голо и родителите да не го поглеждат, това няма нищо общо с казуса "учител педофил".
Ма вие се се омагьосвайте де, да се самоуспокоявате. То си е човещинка.

# 583
  • Куциндрел
Виновен е, но в случая имаме дълга предистория и време, в което училище и родители можеха да реагират, за да не се стига до хостела.

# 584
  • Пловдив
За кво точно да се самоуспокояваме, пак ли за тъпото ви клишенце как си мислим "на мен не може да ми се случи"? Предлагам смяна на плочата с него, никога не е имало общо с истината, а на всичкото отгоре омръзва.

Общи условия

Активация на акаунт