Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 344
  • 912
  •   1
Отговори
# 210
Да, дори четох много интересно изследване над психологията на подобни хора - търсят пасивност и подчиненост в жертвите си, което много често изключва именно натоканите девойки и включва именно тези, които са с по-ниско самочувствие, тихи и свити. По-разголените и направени подсъзнателно са смятани за опитни и зрели, което увеличава шансовете да не се получат нещата с тях. Това са възрастни мъже, които търсят детската наивност, а не държание на голяма жена.

# 211
Няма значение дали едно момиче на 13 изглежда като компаньонка, границата се поставя от възрастния, който носи морална и законова отоговрност. Колко е сложно да обясни, че това което си е въобразила не може да се осъществи. Освен това като учител, той е длъжен да спазва етика и морал. Трябвало е да сподели на родителите какво се случва или на училищния психолог. И не, мъжът на 31 няма оправдание и е редно сега да има ефективна присъда за него.

# 212
  • Пловдив
Цитат
А като човек, претърпял такъв тип тормоз тъкмо на 13 години, мога да кажа, че способността за трезва преценка на тази възраст, просто не е развита, а според зависи от възпитанието и самочувствието, може и човек да не знае как да се защити.
Това е така, да. Децата често се притесняват или срамуват да говорят за тези (и не само) неща, не са сигурни и как да ги преценят. Не всички деца вероятно, но е често срещано. Не само в България, където, нали, ги изкарваме виновни, и затова така.

# 213
  • София
Понеже обичам да губя време в тик-ток, там има изобилие от мнения, че виновно е момичето, или че са виновни и двамата, или даже, че няма виновни, или средата била виновна и разни такива размити. За мен това говори потресаващо зле за интелекта на тези коментиращи и способността им за критично мислене. Още по-потресаващото е, че много деца виждат подобни коментари.
Скрит текст:
Няма нищо относително в тези неща и не бива да се допуска да се говори, че момичето е инициирало и това да се излъчва по националните телевизии. Чисто и просто, защото това няма никакво значение. Децата /особено неглижираните/, но и по друг начин травмираните от средата си, са особено податливи на това да търсят внимание чрез сексуалността, особено когато видят, че това е лесен начин да го получат. Това не ги прави отговорни за действията им.
А като човек, претърпял такъв тип тормоз тъкмо на 13 години, мога да кажа, че способността за трезва преценка на тази възраст, просто не е развита, а според зависи от възпитанието и самочувствието, може и човек да не знае как да се защити. Допълнително има злоупотреба с власт. На малко по малка възраст и аз бях влюбена в учител, като компенсаторен механизъм за емоционално отсъстващия ми баща. Всеки здравомислещ човек би отклонил подобни пориви.
Цял успех е че този случай е излязъл на светло, и е адски жалко, какви абсурдни интерпретации могат да се прочетат
За мен това е огромен проблем. И пак е следствие от неадекватността (тук се изразявам много сдържано) на възрастните. Защото когато деца четат/чуват как учителят е виновен, но същевременно се коментира как детето било облечено, как се държало, това косвено внушава вина и в детето. И когато има следващ подобен случай, другата жертва е напълно възможно да си мълчи от страх да не бъде обвинена.

# 214
Така е. Аз бях точно на 13, когато някакъв познат на баща ми ме подмами да вляза в апартамента му - живеехме в един и същи вход. Много бързо схванах какво става. Уплаших и избягах, като се опита да ме натисне. Ходех с дълги торбести поли - такава беше модата. И не казах на никого. Бях сигурна, че ще ми се скарат, че изобщо съм влязла.

# 215
  • София
Ако детето е научено, че определен тип внимание, действия, докосвания, покани са неприемливи и, че веднага трябва да сподели, биха се предотвратими много случаи още в зародиш, преди да се е стигнало до край. Само, че някой трябва да ги научи тези деца да различават нередното от редното. Да ги научим, че има време за всичко. Че има приемлива разлика във възрастта и неприемлива такава. Че има приемлива и неприемливи отношения - учителят е учител, треньорът - треньор и границата не се прекрачва.

Това е теорията, практиката е различна.

# 216
https://nova.bg/news/view/2025/09/01/508981/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

Адвокатът на педофила изплискал легенчето си.

Аз предлагам да се промени закона, че момичета на 10 вече ще ги водим зрели жени и там да ги оправя който иска.

# 217
Не дочетох цялата тема. Няма спор, че виновен е учителят. Момичето е дете, независимо колко развита изглежда и как се е държала. Дори и сексът да е бил доброволен, тя е малолетна, това престъпление в САЩ се нарича "statutory rape" и възрастният директно отива на съд.

Всякакви приказки коя как изглеждала, колко е пила, в колко часа се е прибрала са чесане на езици и клавиатури. Крайно време е да приемем, че насилието е насилие, виновен е само и единствено насилникът, а жертвата няма вина. Защото дори и чисто статистически едно поведение да води до по-голяма вероятност от насилие, това пак не е равнозначно на "тя си го е просила". Статистиката е само статистика, а не оправдание за насилие!

# 218
  • София
https://nova.bg/news/view/2025/09/01/508981/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

Адвокатът на педофила изплискал легенчето си.

Аз предлагам да се промени закона, че момичета на 10 вече ще ги водим зрели жени и там да ги оправя който иска.
На него поне му се плаща за това.

# 219
Качвали ли сте снимка на учителя тук? Казвал се Христо Кирев според 24 часа.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21186897#

# 220
  • Куциндрел
Все още обществото приема вид облекло като провокация за привличане, за чесане на собствено его колко много го харесват. За това и хората се възмущават като видят деца облечени като жени, които отиват да свалят мъже.
Лично аз съм виждала дете, което е още в детската градина с дрехи и обувки все едно е труженичка на магистралата. И за това не е виновно то, а родителите, които специално са се погрижили за облеклото му. И не беше инцидентно, а така го обличаха.
Адвокатът го оставете, сега се вдига медиен шум, което не мисля, че е добре за детето и семейството му. Все пак приятелки на девойката и родителите им знаят за случая, дано да не излезе накрая в медиите кои са.

# 221
  • София
Много лошо ограничиха публичния достъп до регистъра на педофилите. Ясно ми е, че има риск от саморазправа при подобен достъп, но за мен този риск е по-маловажен от защитата на децата.

# 222
Силно офтопик. Ютюб току-що ми предложи кратко клипче на руски, в което някакъв чичо защитава идеята, че Татяна Ларина от "Евгений Онегин" на Пушкин е на 13 години. Това явно е сравнително разпространена заблуда, доколкото виждам от коментарите под клипа. Аргументите му според мен са свързани с неправилно тълкуване на отделни пасажи от текста. Но самата теза, че е на 13, а не на 17-18, явно не е нова и се възприема от мнозина само като любопитен факт, а не като скандално педофилско издевателство на Пушкин. Wink Самият Пушкин някъде извън произведението бил писал, че героинята е на 17.
Един от доводите на чичката литератутовед впрочем е свързан с мястото, където бавачката разказва на Татяна как нея самата са я омъжили на 13 (за също такова младо момче, де, не за чичко).

И шекспировата Жулиета е почти на 14, реално на 13 години.

# 223
  • Beyond the stars
И Ромео е на 15 почти 16, не на 30+.

# 224
Животът е бил кратък и са ги женели рано. На 40 са изглеждали като на 60. Може би не чак на 13, но на 15-16. Имат ли цикъл вече са били за женене, че и на 50 годишни са ги давали. Важен е бил съюзът между фамилиите и облагите, които ще донесе. Детската и майчината смъртност са били изключително високи. Че и близко родствени бракове са сключвали.

Общи условия

Активация на акаунт