Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 8 518
  • 172
  •   1
Отговори
# 135
eyeswideopen, на какви обезболяващи си?
Взимаш ли ги редовно според схемата, която са ти дали?
Имаш ли бързодействащ морфин за внезапни болки?

Ще мине и ще забравиш, но трябва поне малко да ти е комфортно, а това се постига само с добро обезболяване
Дърпането от дренажа ще изчезне щом го махнат
Добре е да се дренира тази течност вместо да се събира вътре
Дават го като макс 2 седмици
При някои минава за 5дни, при други за 10 или повече, но минава

Относно золадекса, аз лично съжалявам че никой гинеколог не ми го предложи с оглед на ужасните ми гинекологични проблеми
Нито в България,  нито в Швеция
Предлагаха ми операции и безумни терапии с лекарства, които след това бяха обявени за опасни
Но никой не каза "дай да спрем естрогена"
Ако имах този късмет, сигурно нямаше да съм в тази тема, но на, имало да  става

# 136
Не ми изписа никакви обезболяващи... Казаха ми при нужда пия парацетамол, ибупрофен... Или каквото друго по принцип си пия... Пия ибупрофен... Но не ме облекчава особено

# 137
Не ми изписа никакви обезболяващи... Казаха ми при нужда пия парацетамол, ибупрофен... Или каквото друго по принцип си пия... Пия ибупрофен... Но не ме облекчава особено

Това е безумно след двойна мастектомия и обяснява защо се чувстваш зле
Не помня вече в подробности моята схема, но ще се опитам:
Бавно действащ морфин сутрин и вечер
През деня през 2ч редувах парацетамол и ибупрофен
Имах бързодействащ морфин, наложи ми се два пъти да взема

Свържи се с лекар и искай рецепти, нечовешко и безумно е да те оставят така

# 138
Една приятелка ще ми донесе паратрамол след малко. Дано свърши работа.
Благодаря за съветите да потърся обезболяващи.... Че не смеех да питам... Мислих че по принцип не дават и просто чакаш да мине болката

# 139
  • Северозапада
Eyeswideopen, и аз се чудех как жени се подлагат на тази операция, че и 2-3 пъти, въпреки че съм мислила за уголемяване, че нямах хич бюст. Момичетата са ти писали, но след махането на дренажите става по-поносимо. На мен ми бяха изписали дексофен по схема за болките. Момичето, което беше с мен в стая, беше с лимфна дисекция и изпитваше повече болка от мен.

# 140
  • Sofia
Бог да бди и да бъде с всяка една от нас!

Eyeswideopen, стискай зъби. Още малко остана. Веднага щом ти махнат дренажите болката, ще изчезне. И на мен ми беше много тегаво този период. И аз, като теб си мислих, че химиотерапията ми беше по- поносима. При нея два-три дни ти е гадно, но после ти просветва.
Дренажите причиняват много дискомфорт. Два ми ги махнаха около 10ден, другите два - след третата седмица. Освен, че боляха все едно шишове са ми забили, а и подлизваха и ми мокриха превръзката и затова сама си сменях лепенките у дома. Супер неприятно усещане, наистина. Не си сама!
Утехата е, че в момента в който ти махнат тръбичките и ти олеква на секундата. По - добре е да стоят, колкото е нужно. Иначе, ако събира лимфа и след махането, трябва със спринцовка да я теглят.
Прегръщам те силно! Ще мине!

# 141
Една приятелка ще ми донесе паратрамол след малко. Дано свърши работа.
Благодаря за съветите да потърся обезболяващи.... Че не смеех да питам... Мислих че по принцип не дават и просто чакаш да мине болката
[/quote
Може да ползваш всички обезболяващи,които по принцип имат ефект при теб.
Дори аналгин(особено течен) и беналгин.
Всеки реагира индивидуално .
Дъщеря ми пи ибупрофен и беналгин само ден-два,но тя е с висок праг на болка,като мен.Иначе-двойна мастектомия и лимфна десекация.
Относно профилактиката,скоро намерих публикация,за връзката между ендометриозата и РМЖ( хормонален тип).Нещо което подозирах и разпитвах онколозите ,от първия ден .Всички свиват рамене .Тогава не подозирах за лекарското безхаберие.
Дъщеря ми претърпя операция ,ендометриоза 4  степен,година преди онкодиагнозата.Отказаха всякакво проследяване ,ако няма оплаквания.Докато измисля какво и как да проследява...я диагностицираха.
Та лекаря в тази публикация,апелира...всяка жена ,веднъж диагностицирана с ендометриоза,ежегодно да следи гърдите си,независимо от възраст и генетика.
Ако го открия ,ще опитам да го кача.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 16:11 от неда2

# 142
Eyeswideopen, имах дискомфорт от дреновете, но не и такава силна болка. Настоявай да те прегледат, бях с жена в стаята, която едва стоеше от болка, оказа се възпаление от дрена. Не искам да те плаша, но имах две операции с дренове, да, усещах ги, но не съм имала непоносима, режеща болка.

# 143
  • Добрич
eyeswideopen, звучи ми безумно да те оставят без обезболяващи. Докато бях  в болницата (Уни Хоспитал) задължително ни ги слагаха в системите. И антибиотика също. Д-р Хатър държеше всичко, което е назначила да се слага, независимо, че се чувстваш добре.
При изписването ни предписаха антибиотик на капсули и дексофен по схема (предписани ми бяха таблетки, но аз предпочетох сашета).  Имаше и добавка за мускулните крампи. Взех си и пробиотик.
В болницата имах 4 дрена, но такава болка, каквато описваш не. Беше по-скоро дискомфортно и неприятно.

Направи консултация и поискай обезболяващи. Не е нормално да не можеш да заспиш от болка.

За лежането по гръб: трудно е, да. В болницата леглата се вдихага с дистанционно устройство и беше лесно, но вкъщи... В началото си подреждах големи възглавници и спях полуизлегната.  Отделно си слагах до тялото възглавница, върху която поставях ръката със сентинелната биопсия. И това, че не трябва да си кръстосваш краката и да ги поставяш един върху друг също е неудобно.

Постепенно всичко минава. Вече си в края на трудното. С всеки следващ ден ще ставаш все по-добре. Гледай и да се движиш, защото възстановяването е по-бързо.

# 144
Здравейте, момичета. Беше ме тръшнал някакъв гаден вирус и не съм се включвала скоро.
@Calm, при мен се оказа остеопороза още на 8-9 месеца от започване на золадекс и 1 от аримидекс. Но препоръката е да се изследваш преди да ги почнеш или в началото, за да има и база за сравнение. Според д-р Темелкова (Александровска) не е от лекарствата, а вероятно от преди това - дълго кърмене, почти веднага след тпва золадекс, нисък вит Д. Пусна ми изследвания да видим дали няма и още някаква причина.
Според нея било ОК да си пека ръцете и краката без да се мажа с фактор за вит Д. Вие какво мислите? Сякаш отвсякъде точно обратното казват за минали ХТ и ЛТ. Аз от януари (откакто почнах ХТ) се мажа яко със слънцезащита...
За одобрението на протоколите от ЗК - при мен отне 1 седмица...
Eyeswideopen, тези дренажи наистина са много неприятни, а ти имаш и от двете страни. Присъединявам се към другите - да си искаш обезболяващи. Аз си пиех поне първите 5 дни и после спорадично, а съм с квадрантектомия и сентинелна. И наистина с всеки ден става все по-добре. Също по едно време адски ме заболя единия дренаж пеи някакво движение, но при превръзката го наместиха и това ме облекчи доста.

# 145
Благодаря, благодаря, благодаря на всяка една от вас за окуражаващите думи, съвети и подкрепа. Днес ми махнах дренажите и ми изписаха обезболяващи. Последните няколко дни вие бяхте моята опора и светлина в тунела. Благодаря че ви има! Благодаря за поделените истории, Благодаря за подадената ръка в онези дни, в които си мислих че болката няма край. Надявам се от тук натък възстановяването да е по леко и успешно! Имайте хубав ден и бъдете здрави! ❤️❤️❤️

# 146
Здравейте! Някой знае ли направление за преглед при Вълкан Иванов за гръден хирург ли трябва да е или за хирург?

# 147
  • Варна
Aelita, за хирург направление 25, но от 1.10., нямало да работи по ЗК.

# 148
Aelita, за хирург направление 25, но от 1.10., нямало да работи по ЗК.
Благодаря. За утре ми трябва, но явно няма да се възползвам, щом е за хирург. Видях в еЗдраве, че имам право на направление за гръден.

# 149
Здравейте, правих си профилактично колоноскопия и гастроскопия, казаха, че всичко е наред, само гастрит. Но вече винаги търся второ мнение и ми се иска да дам блокчетата за второ мнение, но не знам в коя лаборатория. Някой знае ли дали док.Факирова и проф.Поповска гледат и блокчета от стомаха ?

Общи условия

Активация на акаунт