Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 12 337
  • 239
  •   2
Отговори
# 225
  • Sofia
Shailo, много съжалявам че точно сега трябва да имаш и служебни тревоги. Бих ти казала, майната им! Работа бол, стига да искаш да работиш, ще намериш бързо. Иначе, до колкото знам - да. При вече освидетелствана с ТЕЛК работодателят, трябва да поиска разрешение от тях. Като първо те издават предписание да ти намерят подходяща длъжност и вече тогава, ако не могат да предложат те освобождават. Вероятно има и обещетение, както казва Alatea. Успех ти желая и не се тревожи! Работа винаги се намира.

# 226
Shaylo, обърни се към Инспекцията по труда - първо трябва тяхното разрешение. Прекратяването на тр.правоотношение става с връчване на Заповедта - тя се обжалване пред съда, производството  се води бързо, но до приключването му / общо на три инстанции/ може да минат 2 години. В повечето случаи съдът отсъжда в полза на работника. Мениджърката ти се е взела много на сериозно, не им се давай. Преди да ти връчат заповедта за уволнение трябва да ти поискат обяснения - не могат да изискват да работиш наравно с другите - все пак си с намалена работоспособност и работодателят трябва да ти осигури подходяща работа. И не го мисли много- понякога всяко зло е за добро, когато се затваря една врата се отваря друга

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 21:46 от Vinci

# 227
Ще добавя само- Вниманай какво подписваш!
Да не ти мушнат между другите документи и една молба по взаимно съгласие.

Трябва да искат разрешение от Инспекция по труда, а те няма да им го дадат🤗

# 228
Shaylo, присъединявам се към мнението на останалите, естествено! Всички добре са го казали. Значи, ако знаеха твоите работодатели какви мисли ми минават за тях, щяха да се гръмнат за по-лесно. Така е, за жалост, няма съпричастност. Никой не може да съчувства, докато не му дойде до главата.

# 229
Shailo, имах миналата година точно по това време сходен проблем на работното място. Връщайки се на работа след 6 месеца болнични управителката беше "уредила" да бъда махната от работа. Аз бях на длъжност заместник управител.
 Все още не бях минала ТЕЛК. Веднага отидох в инспекцията по труда. Обясних ситуацията. Разясниха ми, че след като съм на постоянен договор и работодателя знае диагнозата ми съм напълно защитена в този случай.
Потърсих съдействие от ръководството на компанията и ми беше предложено да сменя работното място. Така продължавам да работя при същия работодател, но в спокойна обстановка и ходя на работа с усмивка.
Консултирай се с инспекцията по труда. Ще ти бъдат полезни.

# 230
  • Русе
Момичета, правилно ли съм разбрала: след приключване на болничните и връщане на работа се подават документи за ТЕЛК, след излизане на решението се подават документи в социалните и в НОИ ?

# 231
  • Добрич
Shailo, и аз мисля, че трябва да отидеш в Инспекцията по охрана на труда още сега. Направи си предварително консултация. Така хем ще си по-спокойна, хем ще си по-подготвена и ще знаеш как да реагираш спрямо работодателя.  И наистина внимателно чети всичко, което подписваш...
Пробват дали ще мине номерът...

☆☆☆  

Karri_G, така е.. След изтичане на болничния подаваш всички документи в РЗИ за ТЕЛК. Не забравяй и производствена характеристика, ако работиш.
Срокът за решение е 3 месеца. До 2 години след операцията се дават 80%.

Ако случайно нямаш 5 години стаж, не подавай документи за ТЕЛК, защото е необратимо. Подай ги, когато направиш 5 г. стаж. (Мога да обясня подробно за такъв случай.)

И после:
Скрит текст:
ТЕЛК

подпомагане

1/В Дирекцията за социално подпомагане с  решението  ( без ръчни подписи и печат е,  електронно подписано) - негово ксерокопие, документ за банкова сметка, лична карта. Попълва се заявление за отпускане на месечна финансова подкрепа. Зависи от групата (процентите).

2/При социалните по месторайон се попълва заявление за винетка. ( Нужно е копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК,
копие от свидетелството за регистрация и оригинал на свидетелство за регистрация (част I– лице и гръб) копие от застраховката гражданска отговорност,  личната карта ) За автомобили до 2000 куб.см и до 160 к с.

3/  В НОИ (без да чакате 14 дни, след връчването, те са само, ако обжалвате решението)
- с трудови книжки,  при жените (актовете за раждане на децата, в случай, че майчинството не е вписано в трудовата книжка), при мъжете (военна книжка, ако сте отбивали военна служба), ЕР с негово ксерокопие, документ за банкова сметка, лична карта. Попълва се заявление за отпускане на инвалидна пенсия. Ако сте получавали плащане от Бюрото по труда, което не е отразено в трудовата книжка, носите удостоверение и за него.

Стажът от 1997 насам може да се извлече от НАП и без  трудова книжка ( упоменава се в заявлението).

Над 30 г. при 71% неработоспособност се получава пенсия  При по-малък процент за лицата над 30 г. се изисква минимум 5 г. стаж ПРЕДИ датата на инвалидизация.

Пенсията се изплаща от датата на инвалидизация. Има минимални суми, кото зависят от процента и от там нагоре се определя от осигурителния стаж и доход .

4/До 2 месеца се ходи в Данъчна служба. ( С решението , негово ксерокопие,  лична карта. Попълва се заявление за ползване на намалени данъци за движима и недвижима собственост автомобил/жилище.

Автомобилът трябва да е до 160 к с  и до 2000 куб.см. ( за намален данък и винетка). При наличие на брак и обща собственост, няма данък само 1/2 от автомобила.

5. В общината се носи копие на ЕР и снимка за син талон за паркиране.

6. Регистрацията в Съюза на инвалидите (годишен членски внос: 7 лв за безработни и 15 лв за работещи) , с копие на ЕР и снимка. Получената карта е международна и дава право на отстъпки за музеи, паркове и др. забележителности.

7. Сумата от 7920 лв за година е освободена от ДОД. За текущата година се възтановява  данъка до тази основа, който вече е платен (при работодателя или със заявление в НАП).

8. Ако работите и имате право на платен годишен отпуск минимум 26 дни.

ТЕЛК
Допълнителен отпуск

Съгласно чл. 319 от Кодекса на труда - "Работниците и служителите с трайно намалена работоспособност от 50 и над 50% имат право на платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни.

9. С разпореждането за пенсия и ЕР имате право на отстъпка от цената на карта за градски транспорт.

10. С ЕР на ТЕЛК за поне 71% можете да ползвате две безплатни пътувания годишно  с БДЖ.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 17:18 от Вела

# 232
"Учени в Австралия откриха, че отровата на медоносните пчели може да унищожи 100% от агресивните ракови клетки на гърдата за по-малко от 60 минути. Отровата съдържа вещество, наречено мелитин, което атакува раковите клетки, като прави дупки в мембраните им, причинявайки бърза смърт.
Нещо повече, този метод не е вреден за здравите клетки. Изглежда, че лекарството, което търсим толкова дълго време, може би е било около нас през цялото време."

# 233
А дано, ама надали... 🙄
В историята повечето лекове са се откривали случайно, та е напълно възможно. Но силно се съмнявам на такива новини.

# 234
  • Русе
Вела,
сърдечно благодаря за информацията относно ТЕЛК ! 
HeartHeartHeart

# 235
  • Sofia
Здравейте, извинявам се за нахлуването в темата, но моля за вашата помощ. Ще пътуваме за няколко дни в Италия.
Аз съм с ТЕЛК, наистина ли мога да посещавам безплатно музеи и други забележителности? Има ли нужда от превод на телковото решение? Ако е така, а за другия човек сме купили билети напр. skip the line, ще можем ли да влизаме заедно?
Предварително благодаря!

# 236
Много Ви благодаря момичета ! ♥

Консултирах се с адвокат ,ще се консултирам и с инспекцията по труда и ще видя какво ще ми предложат на срещата . На всичкото отгоре мениджърката имаше наглостта да ми предложи по взаимно съгласие по чл 325 ,сякаш аз съм го искала …. И че тя можела да одобри до 3 заплати ,не повече , а като прочетох ,минимума е четири ,като може да се договарят и двете страни .Пълен ужас 🫣

# 237
Много Ви благодаря момичета ! ♥

Консултирах се с адвокат ,ще се консултирам и с инспекцията по труда и ще видя какво ще ми предложат на срещата . На всичкото отгоре мениджърката имаше наглостта да ми предложи по взаимно съгласие по чл 325 ,сякаш аз съм го искала …. И че тя можела да одобри до 3 заплати ,не повече , а като прочетох ,минимума е четири ,като може да се договарят и двете страни .Пълен ужас 🫣

Тази твоята мениджърка, явно,че не е добър човек. Ама страх от Господ, поне няма.ли?
Бива ли такова отношение!

# 238
Снощи гледах Стефан Командарев,правил филм за донорството...обяснил му един координатор,че мениджър(на голяма болница) хич не се радва на донорски ситуации...много загуби за болницата,пък и координатора ще си губи три дни за без пари ..
Няма съвест,няма страх...парата владее днес ..

# 239
Шайло, тая твоята "мениджърка" е голяма патка и да я застигне кармата, само това и пожелавам. Егати наглостта. Нищо няма да разписваш! Тя трябва да получи разрешение от Инспекцията по труда,за да те уволни..Което ме съмнява да и дадат. Брей,че се ядосах, ама.
Аз имах конфликт с една моя бивша "мениджърка" навремето, бях на 30 години, току що се върнала от майчинство, беше страшно злобно и егоистично същество, не съм отговаряла на високите изисквания на позицията,която заемах, така ми говореше😆 Току що я бяха повишили....А аз работех от 6 години на въпросната длъжност, дойде един ден и започна да ми обяснява как за нищо не ставам, тоя ден се падаше Малка Богородица. Разплаках се. Колежките бяха възмутени и едната каза (няма да го забравя никога)- Как не е я срам на тоя хубав празник да разстройва майка на малко дете. Знаете ли какво се случи? Забременя и направи спонтанен аборт след няколко месеца. След година остана шефка на себе си. Всичките и 5 подчинени си заминаха и я понижиха в крайна сметка.... Не го разказвам със злоба това, защото на никой не го пожелавам, а за да ви кажа, че във Вселената има равновесие.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 19:01 от haidi

Общи условия

Активация на акаунт