Опитах да изчета написаното до тук в темата. Благодаря предварително за коментарите ви с насоки и уточнения, защото лекарите наистина ни оставят "сами да си преценим"!
Та, напипах две малки бучки,ходих на мамограф,ехограф. Извадиха оперативно(местна упойка) за биопсия едната бучка, резулатът- фибро-кистозна мастопатия на дясна гърда,имаха някакво съмнение тук (Хасково) и пратих блокчетата за второ мнение.
Хистология от патологията на болница "Св. Георги" Пловдив -
"Инвазивен ниско диференциран(г3) дуктален карцином(E-cadherin(+)) с наличие на периневрална инвазия и тумор-инфилтриращи лимфоцити(умерено количество),на фона на фибро-кистична болест с участъци на обикновена(usual) дуктална хиперплазия."
p63(-);
calponin(-);
ER(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
PR(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
HER2(1+)негативен;
Ki-67(+)в ~10% от туморните клетки.
С тези резултати по мнение на лекарят тук онкохирург, мамолог последва квадрантектомия с аксиларна дисекция. 12 лимфни възли са чисти. Беше убеден,че ще 'извади' гадостта без да се наложи мастектомия. Като лечение предложи лъче и хормонална. По време на операцията обаче е видял гадните микроклетки из тъканта на гърдата, няма чисти резекционни линии,ямр нямало да хване толкова малки клетки... Сега предлага радикална мастектомия. Нямало да се наложи лъчетерапия, ако се премахне цялата гърда(?) За химио не е споменал нищо до сега. Посетих онкологията в Стара Загора,там потвърдиха за мастектомията, реконструкция да съм правела в Панагюрище. В момента се възстановявам и раздвижвам от операцията. За последващо лечение приятелки с подобни заболявания ме насочиха към онколог доктор Иван Тонев КОЦ Пловдив и хирург доктор Валентин Иванов син, тъй като ми се иска да слея мастектомията с едно моментна реконструкция като се стигне до там (дай Боже,да е възможно). На 40г. съм с диагноза рак на кожата от миналата година 🥹
Вие какво бихте ме посъветвали? Някакви изследвания още, насока за лекари.... Знам ли и аз... Сега само чета,рева и се притеснявам ...
Задължително се консултирате и с онколог (препоръчвам доц. Ася Конслулова - прави онлайн конслултации).
И спокойно... Не е толкова страшно колкото изглежда!
Аз също съм на 40... Минах химиотерапия, операция, лъчетерапия, сега съм на таргетна...
Благодаря за бързия отговор! Какъв е вашият вид рак, извинявам се,че питам?
Забравила съм да напиша окончателната диагноза - 3T1N0M0 стадий 1