Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 800
  • 766
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте смели момичета! Моля за помощ с информация от Вас!!!! Дълго ще е, защото нищо не разбирам, все още съм на етап четене.
Опитах да изчета написаното до тук в темата. Благодаря предварително за коментарите ви с насоки и уточнения, защото лекарите наистина ни оставят "сами да си преценим"!
Та, напипах две малки бучки,ходих на мамограф,ехограф. Извадиха оперативно(местна упойка) за биопсия едната бучка, резулатът- фибро-кистозна мастопатия на дясна гърда,имаха някакво съмнение тук (Хасково) и пратих блокчетата за второ мнение.
Хистология от патологията на болница "Св. Георги" Пловдив -
"Инвазивен ниско диференциран(г3) дуктален карцином(E-cadherin(+)) с наличие на периневрална инвазия и тумор-инфилтриращи лимфоцити(умерено количество),на фона на фибро-кистична болест с участъци на обикновена(usual) дуктална хиперплазия."
p63(-);
calponin(-);
ER(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
PR(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
HER2(1+)негативен;
Ki-67(+)в ~10% от туморните клетки.
С тези резултати по мнение на лекарят тук онкохирург, мамолог последва квадрантектомия с аксиларна дисекция. 12 лимфни възли са чисти. Беше убеден,че ще 'извади' гадостта без да се наложи мастектомия. Като лечение предложи лъче и хормонална. По време на операцията обаче е видял гадните микроклетки из тъканта на гърдата, няма чисти резекционни линии,ямр нямало да хване толкова малки клетки... Сега предлага радикална мастектомия. Нямало да се наложи лъчетерапия, ако се премахне цялата гърда(?) За химио не е споменал нищо до сега. Посетих онкологията в Стара Загора,там потвърдиха за мастектомията, реконструкция да съм правела в Панагюрище. В момента се възстановявам и раздвижвам от операцията. За последващо лечение приятелки с подобни заболявания ме насочиха към онколог доктор Иван Тонев КОЦ Пловдив и хирург доктор Валентин Иванов син, тъй като ми се иска да слея мастектомията с едно моментна реконструкция като се стигне до там (дай Боже,да е възможно). На 40г. съм с диагноза рак на кожата от миналата година 🥹
Вие какво бихте ме посъветвали? Някакви изследвания още, насока за лекари.... Знам ли и аз... Сега само чета,рева и се притеснявам ...
За едномоментна масектомия с реконструкция и поставяне на имплант препоръчвам Д-р Маслянков (Александровска болница). Аз съм с такава операция от преди три месеца.
Задължително се консултирате и с онколог (препоръчвам доц. Ася Конслулова - прави онлайн конслултации).
И спокойно... Не е толкова страшно колкото изглежда!
Аз също съм на 40... Минах химиотерапия, операция, лъчетерапия, сега съм на таргетна...

Благодаря за бързия отговор! Какъв е вашият вид рак, извинявам се,че питам?
Забравила съм да напиша окончателната диагноза - 3T1N0M0 стадий 1

# 706
  • ПЛОВДИВ
AgpeHaJIuHka, много добре са Ви насочили към КОЦ Пловдив трето отделение и аз съм при д-р Тонев и за двете заболявания.

# 707
  • Варна
Адреналинка, направи консулт и с друг онколог,не онко хирург. Най бързо става с проф. Тимчева онлайн. С тоя рак на кожата и рак на гърдата, два първични тумора ти трябва някой от топ онколозите. При Консулова малко ме съмнява да се вредиш тая година. Виж и проф. Дудов, Щерев, Арабаджиев. Не всеки среща два първични тумора, коренно различни за лечение. Имаш ли някакъв скенер на цяло тяло. Как са написали М0 без образно. За рака на кожата имаш ли лечение или е първи стадий.

# 708
ЯМР на гърди ми е най-омразното образно. И аз не помня команди за дишане, само контраст ми сложиха някъде в средата на времето. 2 пъти съм правила и двата пъти изпитах някаква паника и задух и за малко да ме изгонят. Явно от самата поза по корем, защото при ЯМР на гръбначен стълб не съм имала проблеми или при някой от другите видове скенери.
Ужасно е! Последните 10 минути едва се сдържах да не повърна!!!

# 709
Адреналинка, направи консулт и с друг онколог,не онко хирург. Най бързо става с проф. Тимчева онлайн. С тоя рак на кожата и рак на гърдата, два първични тумора ти трябва някой от топ онколозите. При Консулова малко ме съмнява да се вредиш тая година. Виж и проф. Дудов, Щерев, Арабаджиев. Не всеки среща два първични тумора, коренно различни за лечение. Имаш ли някакъв скенер на цяло тяло. Как са написали М0 без образно. За рака на кожата имаш ли лечение или е първи стадий.

За кожата стадий 1, имах лъчетерапия и сега само кръв на шест месеца. За М0 предполагам заради чистите лимфни го е сложил . Благодаря за насоките!

# 710
  • Варна
За чисти ЛВ е N0, a М0 е за далечни метастази, за които се прави образно изследване на цяло тяло. Успех пожелавам с лечението.

# 711
Здравейте смели момичета! Моля за помощ с информация от Вас!!!! Дълго ще е, защото нищо не разбирам, все още съм на етап четене.
Опитах да изчета написаното до тук в темата. Благодаря предварително за коментарите ви с насоки и уточнения, защото лекарите наистина ни оставят "сами да си преценим"!
Та, напипах две малки бучки,ходих на мамограф,ехограф. Извадиха оперативно(местна упойка) за биопсия едната бучка, резулатът- фибро-кистозна мастопатия на дясна гърда,имаха някакво съмнение тук (Хасково) и пратих блокчетата за второ мнение.
Хистология от патологията на болница "Св. Георги" Пловдив -
"Инвазивен ниско диференциран(г3) дуктален карцином(E-cadherin(+)) с наличие на периневрална инвазия и тумор-инфилтриращи лимфоцити(умерено количество),на фона на фибро-кистична болест с участъци на обикновена(usual) дуктална хиперплазия."
p63(-);
calponin(-);
ER(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
PR(+) положителна експресия в 66-100% от туморните клетки със силен интензитет;
HER2(1+)негативен;
Ki-67(+)в ~10% от туморните клетки.
С тези резултати по мнение на лекарят тук онкохирург, мамолог последва квадрантектомия с аксиларна дисекция. 12 лимфни възли са чисти. Беше убеден,че ще 'извади' гадостта без да се наложи мастектомия. Като лечение предложи лъче и хормонална. По време на операцията обаче е видял гадните микроклетки из тъканта на гърдата, няма чисти резекционни линии,ямр нямало да хване толкова малки клетки... Сега предлага радикална мастектомия. Нямало да се наложи лъчетерапия, ако се премахне цялата гърда(?) За химио не е споменал нищо до сега. Посетих онкологията в Стара Загора,там потвърдиха за мастектомията, реконструкция да съм правела в Панагюрище. В момента се възстановявам и раздвижвам от операцията. За последващо лечение приятелки с подобни заболявания ме насочиха към онколог доктор Иван Тонев КОЦ Пловдив и хирург доктор Валентин Иванов син, тъй като ми се иска да слея мастектомията с едно моментна реконструкция като се стигне до там (дай Боже,да е възможно). На 40г. съм с диагноза рак на кожата от миналата година 🥹
Вие какво бихте ме посъветвали? Някакви изследвания още, насока за лекари.... Знам ли и аз... Сега само чета,рева и се притеснявам ...
За едномоментна масектомия с реконструкция и поставяне на имплант препоръчвам Д-р Маслянков (Александровска болница). Аз съм с такава операция от преди три месеца.
Задължително се консултирате и с онколог (препоръчвам доц. Ася Конслулова - прави онлайн конслултации).
И спокойно... Не е толкова страшно колкото изглежда!
Аз също съм на 40... Минах химиотерапия, операция, лъчетерапия, сега съм на таргетна...

Благодаря за бързия отговор! Какъв е вашият вид рак, извинявам се,че питам?
Забравила съм да напиша окончателната диагноза - 3T1N0M0 стадий 1
Аз съм с хер 2 позитивен рак на гърдата. 3ти стадий, мултифокален тумор и заразени лимфни възли. За да сте сигурна, че нямате далечни метастази задължително трябва да се направи пет-скенер, ако не е правен. При положение, че лимфните възли са чисти и ки-то е ниско, не са ви пратили на скенер, но може да направите за ваше спокойствие.

# 712
За чисти ЛВ е N0, a М0 е за далечни метастази, за които се прави образно изследване на цяло тяло. Успех пожелавам с лечението.
Благодаря ви за поправката! Благодаря eyeswideopen !
Както писах, още разучавам за заболяването, чета и размишлявам... Предполагам в такъв случай го е написал заради липсата на маркери в кръвните изследвания. Ще питам за последващи образни при следващият преглед, ще ми свалят конците в понеделник.

# 713
  • Русе
Здравейте момичета !
Въпросите ми са към тези, които са правили реконструкция след мастектомия.
- през колко дена пълнеха експандера
- какъв компресивен сутиен носихте след премахване на експандера и поставяне на импланта
- правихте ли татуировка на мястото на зърното
- мазахте ли с нещо белезите след операцията
Ако имате полезни съвети...
Благодаря!

# 714
  • Добрич
Karri_G, около година мазах с гел Кело Кот.  Не съм имала удебелявания. Белезите изсветляха и почти не си личат.

(За другите въпроси някой друг да се включи, аз съм с двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция и сентинелна биопсия)

☆☆☆ 
AgpeHaJIuHka, някак несериозно ми звучи да не направят образни изследвания за стадиране на рака. Хем не са стадирали, хем предлагат мастектомия...

За стадиране на рака в цялото тяло се прави КТ ( скенер) с контраст или ПЕТ КТ.

Само за зона млечни жлези и аксили ЯМР е с най-добра диагностична функция.

Ако искаш ПЕТ КТ,  но не ти дават направление, можеш да се обадиш в болница "Дева Мария" в Бургас (всъщност е във Ветрен). Единственото условие е, ракът ти да е регистриран. И преди сме коментирали тази възможност. В случай, че те интересува, ми пиши и ще ти пратя номер, за да се обадиш и да обясниш.

# 715
Момичета пак съм аз. Последнуте 2-3 страници от темата не ме радват. Нови случаи, направени операции без стадиране, продължават да си карат както си знаят.
В същото време и аз няма да разведря темата. Днес ни е лош ден в къщи. Вчера беше направен ПЕТ скенер рутинно на 6 месеца.
Резултата малко ни разстрои.
"Гръден кош: Не се визуализират метаболитно активни лезии меките тъкани на лява гръдна половина, както и в паренхима на дясна млечна жлеза. Скенира се НОво паренхимно уплътнение В паренхима на левия бял дроб базално С размер 7мм и надфонова метаболитна активност- SUV Мах 1, 6, за проследяване. Не се скенират метаболитноактивни лезии в останалия белодробен паренхим ДВустранно. Няма данни за уголемении метаболитно активни медиастинални, хилусни и аксиларни лимфни възли. Няма данни за плеврални изливи двустранно.
Заключение: Няма ПЕТ/кт данни за локален рецидив на
неопластичния процес на лява млечна жлеза. Няма данни 3a лиомфогенна дисеминацрия. Описаната находка В лөвия бял дроб подлежи на проследяване С ПЕТ/кт изследване след три месеца и клинична корелация със серумните нива на туморен маркер."
А предния месец туморния беше светнал в червено 1 единица над горна граница.
И ние сме...абе сигурно имате на идея как сме. Уж няма данни за разпространение на болестта, ОБАЧЕ трябва да се проследи.

# 716
Момичета, споделям пациентска беседа, която е организирана от Българско дружество за борба с рака на гърдата/ BBCA и насочена към начина на хранене за пациенти с нашата диагноза. Беседата е онлайн и е напълно безплатна, само трябва да се регистрирате. Споделям линк за регистрация.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSemhA7J3NrphLN_psf_fSgd … joBk5M2O6DL5PSkLQ

Здравейте,аз се регистрирах,но все още нямам е-майл за присъединяване. Някой има ли?
Изключително полезна беседа, поне за мен. Много точни и обосновани отговори на поставените въпроси по отношение на храненето и добавките при диагнозата рак на гърдата.

# 717
  • Варна
Марсиан най вероятно е инфекция с тая мет.активност. Метастаза 7 мм в бял дроб, щеше да свети като лампа и щяха да искат биопсия. Бих изпратила диска на Бочев. Той е най добър именно в разграничаването на инфекции от Мети.Може би знаеш, че най доброто образно за бял дроб е КТ. ТМ не го мисли. И при нас миналия месец беше нагоре, а сега е надолу с една еденица. Виждала съм резултати с прогресия се вдига двойно и тройно за месец. И ний чакаме резултати от Пет. Надявам се да се похваля.

# 718
За доц. Павел Бочев ли става въпрос. Реално от 2 места ни казаха да не се притесняваме пе няма за какво и който и да гледа диска все ще ни посъветва същото че трябва 3 месеца да минат. Направо не знам. След нова година ще пуснем един ТМ пък да видим...

# 719
  • Варна
За доц. Павел Бочев ли става въпрос. Реално от 2 места ни казаха да не се притесняваме пе няма за какво и който и да гледа диска все ще ни посъветва същото че трябва 3 месеца да минат. Направо не знам. След нова година ще пуснем един ТМ пък да видим...
Да за него.Бих пуснала и CRP и Суе.

Общи условия

Активация на акаунт