Станах жертва на фишинг измама

• 5 842
  • 91
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Същото получих и аз. От филипински номер май беше. Много личат тези неща.

Явно като е поискало 30 стотинки и авторката си е въвела данните от картата? Така ли е?

Дано банката е блокирала транзакцията и да ти върнат парите.

# 16
А как разбра, че измамата е от Япония?

В детайлите на транзакцията през банковото приложение - валутата е JPY , TOKYO JAPAN

И това по какъв начин прави фишингът от Япония???
Иначе, предполагам, че сайтът за доставка е Шийн или Тему, просто са най-масови и всички чакаме нещо. Но валутата, в която се краде, не прави това дестинация на крадеца. Най-вероятно е минал през поне 3 ip-та, валутата е съвсем различна и може даже да е българче.

Не става дума за IP-та а за видима банкова транзакция. Банката получател е в Япония! Да, не е сигурно, че получателя в банката е японец, но знаейки малко за техните закони и банкиране то почти е сигурно, че има участие на японец.

# 17
Същото получих и аз. От филипински номер май беше. Много личат тези неща.

Явно като е поискало 30 стотинки и авторката си е въвела данните от картата? Така ли е?

Дано банката е блокирала транзакцията и да ти върнат парите.

за жалост , да . Точно така се случи..
Ако е блокирана нямаше ли да го отразят при разговорът ни ? Нямам идея ..

# 18
  • Melmak
Моят съвет е никога да не ползвате банковата си карта за пазаруване в интернет. Направете си виртуална карта и ползвайте нея.
Също така не се доверявайте на подобни съобщения. Ако имате съмнение, дори чат гпт ще ви каже, че е фишинг.

Банката няма да ви върне 2400 ей така, нали са ви казали, че трябва да подадете жалба. Не се отказвайте!

# 19
Моят съвет е никога да не ползвате банковата си карта за пазаруване в интернет. Направете си виртуална карта и ползвайте нея.
Също така не се доверявайте на подобни съобщения. Ако имате съмнение, дори чат гпт ще ви каже, че е фишинг.

Банката няма да ви върне 2400 ей така, нали са ви казали, че трябва да подадете жалба. Не се отказвайте!

Именно това се интересувам.. обецата на ухото е ясна , срамът е жесток , просто това не го коментирам … главният ми въпрос е какви тънкости мога да предприема ,за да могат нещата да са в крайна сметка да завършат със щастлив край в моя полза..

# 20
Освен това  Y какво друго е въведено. Как са преведени тези 30 ст. ?Въвеждана е информация за картата ли? Оторизацията през оператор А1 и телефон ли е станала? нещо не разбирам механизма. Няма как само  да цъкнеш на линк и да ти източи 2400 лв. Фишинг сайт към линка с заблуждаващо съдържание?

И аз не разбирам. Разбирам като кликне да и хакнат телефона/компа, ама да източат картата без да е въвеждала нищо...

# 21

Аз не съм наясно с тия виртуални карти.
Обаче друго правя.
Заключвам си  картата. Чиста работа.
Утре ще поръчвам онлайн и ще отключа.
Вчера също поръчвах и отключих, после заключих.

# 22
  • Melmak
Е, въвела си е данните от картата, искало й е 30 стотинки.

Елора, да, обаче въвеждаш ли си картата винаги носи риск. А и аз всичко пазарувам с карта и не мога постоянно отключвам, заключвам.

Най-лесно е с виртуална карта от самата банка или револют. Револют имат еднократна карта, тоест генерира ти нов номер при всяка транзакция. Да ходят да я крадат…

# 23
ЧС, разбирам, че са и искали 30 стотинки и тя е въвела данните.

# 24
Ако сте пуснали заявление в банката за оспорване на транзакцията може и да си ги получите обратно след две-три седмици.
Нужно е да изчакам да се осчетоводи транзакцията и след това да оспорвам..
Момент, щом не е осчетоводена транзакцията, значи би могло да бъде спряна. Реално операцията не е реализирана, щом не е осчетоводена. Аз бих говорила пак с банката и бих настоявала незабавно да се прекрати тази операция.

# 25
Ако сте пуснали заявление в банката за оспорване на транзакцията може и да си ги получите обратно след две-три седмици.
Нужно е да изчакам да се осчетоводи транзакцията и след това да оспорвам..
Момент, щом не е осчетоводена транзакцията, значи би могло да бъде спряна. Реално операцията не е реализирана, щом не е осчетоводена. Аз бих говорила пак с банката и бих настоявала незабавно да се прекрати тази операция.

Мдааа, аз също ги мисля нещата по същия начин , но явно си има различна процедура. Утре пак ще звъня , както и на познати , работещи в банки..

# 26
И не виждам какво толкова се срамувате. Ако масово не се лъжеха хората то нямаше да ги има тези измами.
Ами измамили са ви. Не са малко пари! Ама случва се! Хората милиони губят на игри, измами и какво ли не! Айде живи и здрави да сме!

# 27
Дано си върнете парите.
Как точно ви измамиха?
Имейл, смс?

С SMS:

speedy:Вашият пакет е задържан поради невалиден пощенски код. За да избегнете връщане или изхвърляне, моля, потвърдете адреса си в рамките на 25 часа:

https://bgipost.live/bg

Отговорете с „Y“, затворете и отворете отново съобщението, за да активирате връзката. Или копирайте и поставете URL адреса в браузъра си.

Аз получих същият СМС преди 3 дни, но понеже нищо не бях поръчвала (и не очаквам пратка) се сетих, че е някакъв скам.

# 28
Като се оспори транзакцията има голям шанс да ви върнат парите, но служителите в банката ще кажат точно какви са шансовете

# 29
На всеки се случва! Не се притеснявайте. Ама тези са много нагли бе! Ако бяха 100-200, да ги прежалиш, ама 2400 вече е супер наглост.

Общи условия

Активация на акаунт