Станах жертва на фишинг измама

• 5 838
  • 91
  •   1
Отговори
# 30
Трябвало е да проверите на място в офис на куриера, щом очаквате пратка.

# 31
  • София
...
Ако е блокирана нямаше ли да го отразят при разговорът ни ? Нямам идея ..

Ти поиска ли банката да блокира картата?
Тази инициатива трябва да дойде от теб, за да предотвратиш последващо източване. Често при бърза реакция спират и първоначалната транзакция (ако си се усетила бързо), защото за нея им трябват поне 15-тина минути.

# 32
...
Ако е блокирана нямаше ли да го отразят при разговорът ни ? Нямам идея ..

Ти поиска ли банката да блокира картата?
Тази инициатива трябва да дойде от теб, за да предотвратиш последващо източване. Често при бърза реакция спират и първоначалната транзакция (ако си се усетила бързо), защото за нея им трябват поне 15-тина минути.

Да,да,да. В рамките на 5-10мин се обадих , споделих какво се е случило и ми блокираха картата на основание “Неразпознати транзакции”

# 33
2400 са много пари. Не дойде ли някаква нотификация на мобилното приложение за потвърждаване на трансакцията? Аз имам карти на две банки. Броени пъти за последните години се е случвало да не ми иска потвърждение чрез въвеждане на 3Д код. Обикновено за регулярни плащания към някои сайтове, например на нашите мобилни оператори. Дори при съвсем дребни суми от порядъка на няколко евро плащането през интернет не минава без да въведа код.

# 34
Е, въвела си е данните от картата, искало й е 30 стотинки.
Аз исках от авторката да чуя, че си е въвела данните от картата. Имало ли е мобилна или мейл а нотификация. Но тя отговаря единствено  "цъкнах на линка". Който чете темата, но не разбира схемата на източване, остава с впечатление, че САМО е цъкнала на линка. И от там започват едни фантасмагоричните виждания, как се източва една карта. В крайна сметка не става само с цъкане на линк. Зададох въпрос и нямаше точен отговор. Само "не натиснах Y натиснах на линка". Звучи така, сякаш това е достатъчно. не е. Случило се е много повече за да се вземат тези 2400.

При моят мъж се случи преди много години нещо подобно, но му "пипнаха" данните по картата през хотел, настаняването в който плати с карта. По-късно, при Интернет" покупката" той нищо не е оторизирал, цъкал или одобрявал.  Търговецът от който са купували стока, не е поискал негово одобрение, идентификация, потвърждение. След година работа по жалбата му върнаха парите. Но получаването и ползването  на данните по картата му станаха по различен начин, той не е потвърждавал транзакцията. В случая, ако плащането е станало от карта на авторката  и СЪС съгласие на картодържача, много малка вероятност има нещо да се върне обратно.

Ако сте пуснали заявление в банката за оспорване на транзакцията може и да си ги получите обратно след две-три седмици.
Нужно е да изчакам да се осчетоводи транзакцията и след това да оспорвам..
Момент, щом не е осчетоводена транзакцията, значи би могло да бъде спряна. Реално операцията не е реализирана, щом не е осчетоводена. Аз бих говорила пак с банката и бих настоявала незабавно да се прекрати тази операция.

Оказва се че не може. На съпругът ми парите още не бяха излезли от сметката. Бяха болкирани за покупка, която той не е правил. От банката казаха, че те ще отидат при търговеца така или иначе, а се оспорва кой е наредил транзакцията. Подадихме жалба още на следващия ден, но уви делото тогава се точи около година. Парите отидоха при търговеца, но после се върнаха при нас. Доказа се че картодържача не е оторизирал този превод. В случая трябва да се подаде жалба задължително. Проблем е дали и какво всъщност е предоставил като информация картодържача, какво е оторизирал - предоставил данни по картата, права да се ползва картата, одобрил транзакцията. Ако не Е направил нито едното парите ще се върнат. Но в противен случай, ако, примерно, ви откраднат  картата и на нея има залепени пин  и с нея пазарят, това е нарушение, но няма да ви върнат парите. От каквото чета мисля че авторката е одобрила транзакцията, а не че са взели данните от картата й. Защото няма как да оторизорат превода през неин телефон или мейл. В случая, отива се в банката, подава се жалба,  там вече както се случи.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 10:33 от _re_ge

# 35
Наистина, Паула, както пише re_ge, за да е полезно за предпазване на други потребители, е добре да се знае освен цъкане на линка какво друго е направено, за да бъдат източени въпросните пари.

# 36
Наистина, Паула, както пише re_ge, за да е полезно за предпазване на други потребители, е добре да се знае освен цъкане на линка какво друго е направено, за да бъдат източени въпросните пари.

Както казах , щом влязох в сайта през линка ,ми изписа , че е нужно да заплатя 0,30лв за това , че попълвам уж липсващия пощенски код , за да ми бъде доставена пратката ,с опция графа описване на данните по картата . Това е - попълних си данните от картата с идеята да се заплатят тези “0,30лв” , а вместо това ме таксува над 2300лв. Тази сума от над 2300лв преди това никъде не ми я беше изписало , дори потвърдих сумата от “0,30лв” чрез 3Д парола ……………

# 37
Чела съм за софтуер, който маскира полета за писане. Тоест вече е написано 2300 лева, но отгоре има нов празен слой, на който се пишат 30 ст.  После човекът само си въвежда данните и даже оторизира трансакцията и всичко е точно.

# 38
ЧС, а не трябва ли при пристигане на кода за оторизиране на операцията, все пак да е посочена реалната, а не над замаскирането?

# 39
Не знам. Но може и оторизиращият да не гледа.

# 40
ЧС, а не трябва ли при пристигане на кода за оторизиране на операцията, все пак да е посочена реалната, а не над замаскирането?

Не. Аз съм получавала и кодове и пуш бутони. Всичко се описва ПРЕДИ това. Тези оторизация са дело на банката. Тя не те пита - ти сигурен ли си в това което въвеждаш. Тя пита - ти ли си този, който оперира с парите в момента. Аз съм получавала код на смс с описание от кого е, пуш бутона е с отпечатък, няма описано за каква сума е. Имала съм случаи с някой продавачи (от известните марки, но не помня май беше, Синсей) когато ми казва, че няма да получа код за оторизация, но ситуацията е друга, поръчката е през профил, сумата малка, мога да върна.
Вероятно мога и да оспорвам, но синсей са решили по този начин. Банката се опитва да установи че това сте вие (мейл ли, телефон ли с каквото сте обвързан). Дори наскоро научих че при анулирана карта заради кражба, искат нов мейл при издаване на нова карта, защото старият е компрометиран. Не знам за,щ всички банки ли важи, но в ПИБ на сина ни, категорично искаха друг мейл, различен от стария.
В случая може би са взели такса 2400 за превод на 30 ст. И наистина има много фишинг сайтове, направени като оригинални. Но в случая, не съм чувала за такса за пренасочване, при който и да е куриер. Ако доставката е до дома и се пренасочва до офис някои куриери искат да платиш доставка в размер на нормална такава при получаване. Но 30 ст. Няма такава сума. Какво реално можеш да купиш за 30 ст?

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 13:32 от _re_ge

# 41
Не. Аз съм получавала и кодове и пуш бутони. Всичко се описва ПРЕДИ това. Тези оторизация са дело на банката. Тя не те пита - ти сигурен ли си в това което въвеждаш. Тя пита - ти ли си този, който оперира с парите в момента. Аз съм получавала код на смс с описание от кого е, пуш бутона е с отпечатък, няма описано за каква сума е. Имала съм случаи с някой продавачи (от известните марки, но не помня май беше, Синсей) когато ми казва, че няма да получа код за оторизация, но ситуацията е друга, поръчката е през профил, сумата малка, мога да върна. Вероятно мога и да оспорвам, но синсей са решили по този начин. По  принцип, всички тези защити са на банката. Тя се опитва да установи че това сте вие (мейл ли, телефон ли с каквото сте обвързан). Дори наскоро научих че при анулирана карта заради кражба, искат нов мейл при издаване на нова карта, защото старият е компрометиран. Не знам за,щ всички банки ли важи, но в ПИБ на сина ни, категорично искаха друг мейл, различен от стария.
В случая може би са взели такса 2400 за превод на 30 ст. И наистина има много фишинг сайтове, направени като оригинални. Но в случая, не съм чувала за такса за пренасочване, при който и да е куриер. Ако доставката е до дома и се пренасочва до офис някои куриери искат да платиш доставка в размер на нормална такава при получаване. Но 30 ст. Няма такава сума. Какво реално можеш да купиш за 30 ст?

Благодаря , че уточнихте какво точно се случва при оторизирането , защото аз съм убедена , че не е била упомената друга сума , но в момент на притеснение при свършен факт започнах да се съмнявам дори в това , какво реално е било. Всъщност и друг път ми се е налагало да променя офис на куриер или поне да не съм в момента на доставката на личен адрес и да помоля да я препратят до близък офис и факт - таксували да ме… абсолютно моя грешка , но се е случило и освен да чакам и даопитам да предпазя поне един друг човек - друго не ми остава. Ще държа всички в течение какво се случва при бъдещо действие , дали за помощ или просто за да споделя стъпките , през които съм минала

# 42
_re_ge, явно зависи от банката значи. ДСК досега са ми изпращали само под форма на СМС, като вътре има и сумата. Трябва явно да чета внимателно и аз какво точно пише, че вече не се знае, знае ли се.

Paula Petrova 730442, да, дръжте ни в течение, моля.

# 43
Правило номер 1
Ако има спешност в имейла, както в случая - 25 часа, става дума за фишинг.
Преди малко докладвах подобен, имала съм платена сметка 2 пъти към Виваком, до 12 часа да отворя ПДФ файла и да потвърдя сумата.
Ама не са случили на човек. Кака си следи зорко банкирането и няма такава дублирана сметка. Sunglasses

# 44
  • на село
Ще опиша как се извършва измамата, защото когато и на мен ми пратиха такова съобщение (преди повече от година), аз направих стъпките, но ползвах еднократна карта на револют, в която нямаше нищо. Просто бях любопитна как действат, за да мога да предупредя близки.

Изпращат ти смс с линк към дубликат на сайт  на пощите. Аз съм в Норвегия и бяха го фалшифицирали доста добре. Същата история - сгрешен адрес. Точно тогава чаках една поръчка, на която наистина бях сгрешила адреса, но знаех, че няма да е проблем.

Та, плащането е за някаква смешна сума, но тъй като процесът по набиране на номера на картата, двойни оторизации и т.н., точно когато натиснеш сто пъти ОК, но преди последното, виждаш, че сумата магически се е променила от 30 цента на 900 евро (приблизително, в моя случай).

Не е срамно, че сте се подвели - много са задобряли и фалшивите сайтове, които правят лесно могат да подведат. Просто човек трябва да си отваря очите при оторизация на сумата. Дори и когато е сигурен в трансакцията. Не бързайте и си отваряйте очите на 16. И никога не цъкайте на линкове, пристигащи на смс, мейл и месинджър.

Общи условия

Активация на акаунт