Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 5 576
  • 160
  •   1
Отговори
# 120
Остават на втори план! Вместо в центъра да е новия човек и да се мисли за него - да има хубаво име по звучение и значение, да си го харесва, да не е много често срещано, с някакво пожелание или историческа препратка, се правят гимнастики с вече съществуващи имена. Ако е на любима баба или дядо със специално значение, е О.К. Но само и само да се зарадва някой, ми е повърхностно.

# 121
Ааа, хич не са на втори план внучетата. Нищо, че едното е кръстено на дядо си по бащина линия, другото на баба си по майчина. И доста се зарадвахме, да си призная.Heart

# 122
Аз имам кратко, интернационално и с прекрасно значение име.
И много, много си го харесвам.
Нямам никакво желание, някой ден ако имам внучка да е кръстена на мен. Даже бих се чувствала странно. Нека носи нейното си име, каквото изберат родителите й.
Аз също не именувах моето дете на някого. Това ми е някаква пълна глупост и не ми допада.

# 123
Понякога точно интересът на внучето или по-скоро на родителите му е водещият фактор. Я апартамент, я кола, все нещо се чака от "даващия" името. 😁

# 124
  • София
Как биха могли да се нарушат интересите на детето, ако е кръстено на бабите и дядовците?
Може да му е дадено някое архаично име като Кунка, Пенка, Генчо, Цончо, за да се зарадва бабата/дядото, че му е подновено името, или родителите да са направили безумен микс от имената на бабите/дядовците само и само да няма сърдити и всички да са уважени - примерно Маратонка на бабите Мара и Тонка.

Не че има гаранция, че детето ще си харесва съвременното и по общите разбирания добре звучащо име (ако родителите изберат да не кръщават на баба/дядо), но поне в моето обкръжение познатите ми, които най-много не си харесват имената и не си ги ползват (т.е. представят се само със съкратено/галено и не си споделят цялото име), са кръстени на баби /дядовци дословно. Неприятно става и в семействата, в които едно от децата е кръстено на баба/дядо, чието име е хубаво и съвременно звучащо, а братчето/сестричето е изтеглило късата клечка и е кръстено на другата баба/дядо с архаично неблагозвучно име. Това може да създаде напрежение, завист, неудовлетворение в отношенията в семейството между самите деца. Някои баби/дядовци си делят и фаворитизират внучатата според това кое е кръстено на тях, кое не, което също не е в интерес на децата.

# 125
Едни мои клиенти много ме разсмяха, като видях, че са кръстили двете си дъщери Ана и Мария, на майка им Ана-Мария. Добре, че не бяха покрай мен, можеше да се обидят.

Ние бяхме решили, че не искаме да кръщаваме децата си на никого, пък който иска да се сърди. Избрахме си име, което на нас ни харесва, и толкова.

Преди няколко дни установих, че ако някой ден имаме син, няма да имам против да го кръстя на съпруга си, въпреки че преди години ми се струваше много странно.

Не съм питала ММ какво мисли по въпроса, просто аз стигнах до това заключение, че ако ще кръщаваме дете на някого, бих направила изключение само за съпруга ми.

Явно съм по-романтична от колкото си мислех. 😁

# 126
  • Пловдив
Ана и Мария го бие само онзи Георги Илиев-Майкъла, който беше кръстил децата си Георги, Жорж и Георг.

# 127
Според мен е приемливо подобно кръщаване на някой от родителите, даже по-скоро на бащата, защото той дава фамилното име обикновено, основно при аристократични фамилии, такива с известни личности, потомствени професионалисти (лекари, адвокатии пр.), та името да повтори името на този с изграденото реноме и да му даде някакво предимство на детето. Примерно Бил Гейтс е трети, във фамилии като Кенеди също има много повтарящи се,  В това ред на мисли, аз не съм кръстена на родата, мъжът ми също само с една буква е на баба си и не си харесва и ето, не сме толкова именити, че да кръщаваме на себе си.

# 128
Повечето от моите познати, които кръстиха децата на дядовците, е защото този дядо е по-заможен. Някои получиха имот, други -дял от фирма. То си личи отдалеч, че е имало материална изгода. И в крайна сметка се получава едно неравнопоставено положение. Който има повече - на него ще е кръстено.

# 129
  • някъде по морето
Това е някакъв балкански " тъмен" обичай, според мен. Даже Чудомир има такъв разказ, в който бащата иска да кръсти детето Амфитрион , на богат чичо, а майката се съпротивлява.
Мисля, че нормален човек няма да обича внучето си по-малко , ако не носи неговото име.
Например Гочо - сякаш е единствения Гочо на света Grinning

# 130
Че как! Моят дядо е Гочо и е имало големи сръдни първо, че "нали обещахте момче", пък съм се родила с вагина, после, че "щели да се смеят, че момиче е кръстено на дядо си" и на всичкото отгоре само с първа буква, а не дословно, например Гочка 😂, за което пък майка ми е изяла шамар от онзи с втората ми Х хромозома.  Още повече, че съм родена декември, когато баба ми била много заета с приключване на счетоводната година и не е било удобно да се появявам пък точно тогава.
Дядо и баба годините ги научиха на много, за жалост не по добър начин, и вече нямат нищо общо с тези си убеждения тогава, когато са били 45 годишни, но фактите са си факти.

# 131
Във връзка с посочения случай с Ана и Мария, се сетих, че дъщерите на покойния Радосвет Радев са Рада и Света Радеви.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 13:04 от Radilena

# 132
Ана и Мария като изключим, че и двете са на майка си какво им е на имената - класически имена?

# 133
  • някъде по морето
Че как! Моят дядо е Гочо и е имало големи сръдни първо, че "нали обещахте момче", пък съм се родила с вагина, после, че "щели да се смеят, че момиче е кръстено на дядо си" и на всичкото отгоре само с първа буква, а не дословно, например Гочка 😂, за което пък майка ми е изяла шамар от онзи с втората ми Х хромозома.  Още повече, че съм родена декември, когато баба ми била много заета с приключване на счетоводната година и не е било удобно да се появявам пък точно тогава.
Дядо и баба годините ги научиха на много, за жалост не по добър начин, и вече нямат нищо общо с тези си убеждения тогава, когато са били 45 годишни, но фактите са си факти.
Но можеше да си Гочелина Grinning
Гочемира или Гочислава.

# 134
Нищо им няма. Просто се сетих за още един такъв случай.

Общи условия

Активация на акаунт