Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 5 588
  • 160
  •   1
Отговори
# 135
  • София
По-логично е да бъдат на майката, отколкото на някоя баба или дядо.

# 136
Има и сестри Селин и Дион.

# 137
Ние с таткото сами си избрахме с какви имена да кръстим и  двете ни деца и никой от родителите ни не се е сърдил,че не сме им подновили техните.Имаме близки,които са си кръстили децата на себе си,така че всеки си решава.Важно е дечицата да са живи и здрави,да растят в спокойствие, мир и любов!

# 138
Ние, преди да разберем пола, предполагахме, че ще е момче. Много лесно избрахме име, което няма нищо общо с никой роднина. После обаче се оказа, че чакаме момиче. Месеци наред никое име не ни допадаше. Таткото, още преди да забременея, беше заявил, че смята за превзето да кръстиш детето на себе си. Само дето аз въртях-суках и единственото име, което ми хареса беше близко до неговото. Накрая той склони и сега имат имен ден заедно. Не е било самоцел, но сме щастливи от резултата. Още повече, че ако с кръщаването се изразява благодарност и уважение, той ги заслужи с всички грижи, които положи за мен по време на бременността и продължава да полага за двете ни сега.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 22:36 от 240923

# 139
  • България
Аз не харесвам и цялото име на детето да има повтарящи се главни букви - например Антония Александрова Андреева. Както и братя и сестри, чиито имена започват с една и съща буква. Какво остава за цели повтарящи се имена. За мен детето не трябва да повтаря родителите си, те не са наши умалени копия. И детето носи презимето и фамилията на баща си, собственото му име трябва да е отделно, защото новият живот е отделна личност. Харесвам традицията внуците да носят името на баби и дядовци, ако имената звучат добре и самите баби и дядовци нямат претенции към имената на внуците, т.е. нищо не трябва да е задължително и обвързано с имоти и наследство. Братът на баба ми повтаря името на неговия дядо, след това майка ми и братовчедите й повтарят имената на техните баба, дядо и починалия им брат. Моят братовчед повтаря името на дядо си. Аз повтарям само първата буква от името на баба си. Въртят се имена като Антон и Божидар - съвременно и прилично звучащи в последните 150 години. Нищо не е задължително. Смятам да продължа традицията и с моите бъдещи деца като повторя имената на моите предци и тези на мъжа ми. Имаме и дублиращи се имена в двата рода - Надежда и Илия.

# 140
  • София
Как така, ако повтаряш името на един човек, то значи си негово умалено копие, но ако повтаряш името на друг, то тогава не си негово умалено копие?

# 141
И аз не разбрах как, ако повтаря името на баща си не е отделна личност, ама ако повтаря на дядо си, е окей Grinning

# 142
Ехеее, то ако ставаше така..... Дъщеря ми повтаря името на баба си с малко изменение. Жената е лекар. Като гледам наследството няма никакъв шанс да стане и тя.

# 143
  • България
Защото всяко име от трите носи енергия в себе си. Като имал човек има две или три еднакви имена се натрупва едно и също. От целия избор на имена ми е странно по нашите традиции баш имената на двойката да са единствените подходящи за бебето.

# 144
  • София
А, такива приказки за някаква си енергия...

# 145
Мхм, енергията и повтарянето на баба/дядо е окей,но същото от родителите не е окей......
В този ред на мисли, как избираш чия енергия да дадеш на детето си и кое повтаряне е по-добре?

# 146
На много места по света, децата се кръщават на баби, дядовци, родители и т.н. - не са само наши ‘традиции’.
А това с енергиите е напълно безсмислено. Освен ако не си измислил най-оригиналното име на света (съмнявам се), ще носиш името все на някой, та това означава ли че и неговата енергия? Всеки си има път в живота и със сигурност името не играе такава роля…

# 147
  • Deutschland
Две деца кръстих под натиск и когато забременях с третото, казах, че само някой да е посмял да гъкне за име, ще я кръстя Айше.
Млада бях и глупава. Заради тези неща, не желая никое от децата ми да кръщава дете с моето име. Много бих се разсърдила.

# 148
Големият носи неутрално име, харесваше ни, малкият на баща си, не се споразумяхме за име и до последно не решихме как да бъде кръстен. ММ предложи да е с неговото, защото му харесва самото име.Бях ок.
Единствен недостатък- докато се разберем кой на кого говори, става объркване.
Бях казала, че няма да кръстя дете на нас, но ето, че точно така направих.😅

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 16:07 от ДХ3

# 149
И ние имахме такъв момент при избора на третото, когато казах, в най-краен случай ще е на таткото, но беше колкото да си дадем почивка. Един стига с това име Smile

Общи условия

Активация на акаунт