Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 5 538
  • 160
  •   1
Отговори
# 45
Ако майката желае да кръсти детето на бащата на бебето, не ми се струва грандоманско. Също, ако детето бъде кръстено на майка си.
Но бащата да настоява детето да бъде кръстено на него, след като то ще има бащино име, това вече ми е грандоманско.

# 46
Аз като цяло не съм фен на практиката да се кръщава дете на когото и да било. Да го кръстя на себе си или пък мъжа ми да иска да го кръстим на него, ми е върха на егоцентризма. 😀 Мъжа ми няколко пъти ми изтъква колко много харесва моето име (очакваме дъщеря), но категорично го срязах преди дори да е предложил.

# 47
Аз знам за много деца, които са кръстени на бащата, не знам за случай кръстени на майката.
Чувала съм за суеверие, че ако си кръстиш детето на баща му, то се разделяте. Познавам два такива случая, в единия се разведоха, а в другият бащата почина.
Аз вярвам, че ако си кръстиш детето на някого, то той приема характерът на този човек и неговата карма, за това е препоръчително да се кръщава на добри и успешни хора.
Като цяло се надявам традицията с кръщаването на свекъри или тъстове да е приключила вече и всеки да си избира име, което харесва. Според мен е редно името да е ново ( да не е кръстен на никой) и новият човек да си дойде с ново начало, необременен с фамилни истории.

# 48
  • Melmak
На мен по принцип ми харесва да има връзка между имената на децата - примерно библейски персонажи, цветя, еднакви букви и т.н.  Но да не са съвсем еднакви, с една буква разлика. Същото важи и за родители.

Каин и Авел 😁

# 49
  • София
Може да е малко странно, но според мен не е добре името на майката да се дава на детето. И след това майката става "мамо" и повече забравя как се е казвала...

# 50
Струва ми се изключително егоистично и дори тиранично някой да настоява детето да е кръстено на него. Без значение дали са баби, тъщи, свекърви, лели, бащи или майки. В случая изобщо не одобрявам бащата да настоява неговото име да се носи и от детето, това си е чист егоизъм.
Смятам, че най-вече майката трябва да си реши за името, а останалите да си премълчават претенциите.
Не съм кръстила детето ми на баща му, нито на който и да е от роднините. Името го избрах аз, защото го харесвам много и останалите се съгласиха - някои доста неохотно, но ето сега всички обичат детето не заради името или буквата, а заради самото дете.

# 51
Разбира се, че детето ми носи името на баща си - в презимето, какъвто е стандарта в България.
Че може да повтори негово или мое име дословно, дори не ни е хрумвало. Освен ако не става въпрос за много интересно и специфично име, не бих разбрала подобен избор. Излишно его е.

# 52
На никой не бих кръстила. Камо ли на някой от нас. И на мен не ми харесва идеята, но е честа практика напоследък да се кръщава на бащата.
Неутрално име и това е. Всички доволни. А и да има недоволни никой не ги пита.
Важното е името да ти харесва.
В крайна сметка и на бащата да е, няма нищо лошо. Антоанета е хубаво име.

# 53
Таткото искаше бебето да бъде кръстено на мен, а ние вече знаехме пола, но аз категорично отказах. След това си харесахме няколко имена и в последствие се спряхме на едно много хубаво българско име. Не бих могла да си представя бебето ми да се казва по друг начин. Против сме децата да се кръщават на роднини.

# 54
  • на последния етаж
Избрахме за децата имена, които харесваме. Не са кръстени на никого.

# 55
Чисто съвпадение се получи, че свекърва ми е Емилия и малко изглежда сякаш е кръстена на нея. Обаче моя мъж й обясни внимателно, че сме харесали името и не е кръстена на никого.

По-скоро само вие си мислите, че не е кръстена на никого. Всички баби и лели покрай свекървата със сигурност са убедени, че е на нея. Вероятно и самата свекърва се е убедила в това и подкрепя "грешката".
Изобщо тия "аз харесвам Х" и след 10 реда се окаже, че по случайност баба или баща носи същото име, ама "не е кръстено на нея/него", е просто смешно.

# 56
Не харесвам кръщаване на себе си - грандоманско ми е и на мен, нито на другия родител, освен ако не е известна личност да речем и един вид да се продължи името. Все пак поне двойно име да е, но пък у нас не са много популярни.
Децата ми не са кръстени на никого. За себе си винаги съм искала да нося името на двамата ми дядовци - Александра, но също не съм кръстена на никого.

# 57
  • София
Дъщеря ми е кръстена на мен, но съкратена версия, не исках да е съвсем дословно. Аз самата не съм кръстена на никого.
Синовете ни носят имената на наши приятели.

# 58
Ами приеми го не като грандоманщина, а като едно уважение. Както като кръщават децата  на баби и дядовци. Simple Smile Същото е.
Аз пък съм на мнение, че детето заслужава свое име, ново и различно от това на родители, баби и дядовци. Иначе все ще се свързва с този, на когото е кръстено. А пък тези, кръстени на бащите си, все едно да се подчертае дебело, че детето е от него. При такъв голям избор на имена, да се повтори името ми се вижда като липса на въображение и някак безлично.

# 59
  • София/Севлиево
Големият ми син е кръстен на свекърът и вуйчо ми,малкия-с първата буква на свекървата.За големият имах няколко идеи-колаборация от имената на свекър,свекърва и девер (Ми от Михаел,Ро-,от Румяна и Слав от Славчо)или пък на дядото на ММ/и кумът ни/- Александър,но в крайна сметка решихме,че ще е само на дядо Славчо.А малкият щом разбрахме,че е момче само се спогледахме и едновременно казахме Росен(защото Румен не ни звучеше ок ако иде да живее в чужбина).Ако имах дъщеря щеше да е Румислава.Други възможности са Емил/Емилия (на ММ,но той не иска) и Еманоел/а - на мъжът ми и на мен (-ел идва от Елица Simple Smile ,харесва ми и не ми е грандоманско).Не бих си кръстила детето на никой или на починал близък (ако е бил починал преди да се роди).И задължително трябва да има имен ден (на Станислав са два-на 5 и 27 декември,на Росен е на Цветница като моя).

Общи условия

Активация на акаунт