Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 5 571
  • 160
  •   1
Отговори
# 75
На мен ми е тромаво това кръщаване на някого. Като че ли детето не заслужава собствено име, ами трябва да повтаря на майка, баща, баба и дядо. Освен това, в повечето случаи.тези имена са наложени от единия родител. Не е точно уважение, ами задължение. Мое мнение.

# 76
Аз бих предпочела да го кръстя на себе си или на таткото. Не бих кръстила на роднина. Малката и дадохме име, което ни харесва, прилича на името на една роднина, но не го избрахме поради тази причина. Просто си харесахме името и затова го избрахме.

# 77
Майка ми и нейната свекърва, т. е. баба ми по бащина линия, носят едно и също име. Аз съм кръстена с осъвременен вариант на тяхното име.

Познавам Георги, кръстен на баща си Георги, но и дядо му по майчина се казвал така; Ванина с майка Ваня, но и дядото се казвал Иван; Йоана с майка Ивелина и с дядо Иван (свекър); майка и дъщеря – Иванка и Йоана, а свекървата е Йорданка.

Също и Добромир, кръстен на баща си Добри; Петър, кръстен на баща си Петър; Камен, кръстен на баща си Петър; и Валерий, кръстен на баща си Валерий...

Не ми се струва странно, но може да е малко объркващо. Бях чела, че кръщаването на дете на баща му е англо-саксонска традиция.

# 78
  • Пловдив
Майка ми и свекърва и - също. Но това е съвпадение. Между другото, никоя от двете не е кръстена на баба, в моя род като че ли това кръщаване на баби и дядовци го има по-често само в последните поколения, родените през 20-и век. Вероятно не сме изключение. Името на майка ми е избрано от кръстницата - името на нейната дъщеря, и да, наистина често кръстникът е избирал името. Майката на майка ми имаше по-малка сестра от втория мъж на майка си с име, изрбано от кръстницата - едната е Димитра, а другата - Димитрия. Кръстницата май не се сетила как се казва голямото момиче, което иначе познавала. Мисля, не съм сигурна, че за капак и по обичая родителите не са влизали в църквата при кръщенето, а после им се е "предавало" новокръстеното християнче.
Три поколения Димитрийки и Димитринки са и в семейството на свекърва ми - баба по бащина линия, майка и тя самата. Свекърва ми е кръстена така заради баба си, а не заради майка си. Баща и пък е кръстен на баща си по обичая "да остане", след смърт на предходни бебета, та у тях били само Митки и Минковци.

# 79
  • София
Ако името ви харесва, защо да не го кръстите на баща му? Аз не бих кръстила детето си на себе си, но дори и с моята буква - не бих, имам други любими имена. Ако съвпаднат с името на мъжа ми, не би било драма.
За кръщаванията едно време - според мен е до семейство. В моето, родителите ми вярват, че съм кръстена и на двете баби, като моето име няма нищо общо с техните, освен първата буква. Та, цял живот и двете се хвалеха как имат внучка, кръстена на тях и се радваха жените. Дори си спомням как ходех на гости на едната баба (живеехме с другата) и хората в града ме наричаха с нейното име, защото нали, внучката кръстена на баба си (нищо, че внучката е Десислава, пък бабата - Динка) Grinning Между другото, баща ми имал приятелка (доста преди майка ми), която се е казвала така, но е искал да се казвам по друг начин - с име, като последната му приятелка, точно преди майка ми, за което тя била против Grinning После се беше присетила за по-предишно гадже, ама детето вече кръстено. За протокола - и с двете жени и техните съпрузи родителите ми и досега са семейни приятели Grinning

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 17:57 от Раче Oсмокраче

# 80
Аз сега се сетих за един Велислав кръстен на баща си Вълчо, но и на двамата си дядовци, които също са Вълчо.

# 81
На никого не кръстих. Избрах име с прекрасно значение, което се среща навсякъде по света.
Не одобрявам кръщаването на баща/майка.

Аз исках Борис, но бащата е Борислав.. Simple Smile

# 82
Аз съм кръстена на баба ми, брат ми - на дядо ми. Мъжът ми е кръстен на дядо си, брат му - на баща им Triumph
Кръстихме детето с неутрално, типично българско име, после се оказа, че единият прадядо на мъжа ми се е казвал така, та дядо му беше много трогнат, че сме го кръстили на баща му Wink

Иначе - някак тъпо ми се струва да кръстил детето на себе си или на партньора ти, толкова ли няма хубави имена…

# 83
  • София
Има и хубави имена извън тези на баби и дядовци, но пак се кръщават масово децата така. Моето име е много хубаво, например.

# 84
  • София
В нормалните случаи хората обичат и уважават родителите си, а често живеят далеч от тях и даването на име на някой от родителите им е жест на обич и към родителя, и към детето, и към рода и корена.
Аз не съм привърженичка на дословното кръщаване, но ми е много мило в някои ситуации, които срещам.
Наясно съм, че има и нелицеприятни причини за повтаряне на името понякога.

# 85
  • София
Но ако децата са по-малко на брой отколкото родителите (4 бр.), а то в масовия случай е точно така, как родителите да изберат кой от бабите/дядовците е заслужил по-малко уважение? За мен няма второкачествени баби или дядовци и ако някой ми беше опрял пистолет в главата да кръщавам на свекъра ми и да пренебрегна баща ми, щях да реагирам изключително остро. Затова по-добре на нито една баба или дядо.

# 86
  • София
Затова не е нужно името да е едно към едно. Пък и вече зависи от имената. Може едната баба да е Лозка, Спаска, Гюра, а другата Елизабета, Виктория, Катерина. Wink

Ако ние бяхме останали с 1 или 2 деца, пак всички щяха да са уважени, без нито едно име да е като на някой от възрастните.
Но при нас е съвпадение, че са с цветни и дървесни имена.

# 87
  • София
А, като се правят опити за съчетаване на имената на двете баби или двамата дядовци, често се получават пародии. Затова по-добре отношението към всички да е еднакво.

# 88
  • Пловдив
Е, не е нужно чак такова пазене, сакън единият да не е с една милимунда по-неуважен. В достатъчно случаи бабите и дядовците нямат възражения да е на свата или на съпруга им - било защото вече имат внук на тяхно име, било защото не си харесват името или смятат, че първо Главната баба или дядо трябва да се уважи.

Майка ми например сама предлагаше някое от децата да е на свекъра. Тя нейното собствено име а) не си го харесваше, макар че аз го харесвам, б) имаше вече родена внучка с първа буква, в) тя самата е кръстила на свекър и свекърва (на втората само с буква, предвид, че имената им са еднакви), а не на собствени родители, и го смяташе за съвсем нормално отдаване на уважение.

В нашия случай не кръстихме на никого поради вето на таткото, който беше против, иначе аз бях готова без претенции да кръстя както на майка ми и баща ми дословно, така и на свекъра и свекървата с близки варианти (не са съвсем съвременни имената, не друго). И без това плановете бяха за децА, а не за детЕ. Wink

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 14:36 от Магдена

# 89
  • София
Родителите на мъжа ли се водят ГЛАВНИ? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт