Студенти в Австрия - тема 3

• 4 304
  • 70
  •   2
Отговори
# 60
  • София
Здравейте,
Много ще съм благодарна, ако дадете инфо дали някой университет в Австрия изисква хорариум на часовете, за да се кандидатства в определена специалност? Конкретно за математиката се интересувам, защото дъщеря ми е записала различни профили (биология и БЕЛ), но не иска да си затваря вратата и към математиката.
И още един въпрос : помага ли профилираната подготовка по математика за следването в Австрия (за специалности, в които се изучава математика?). Все още се чудим дали да “хващаме последния влак” и да сменим профила, ако е възможно? Справят ли се децата, които не са учили профил математика със специалности като икономика, архитектура, инженерни науки, биотехнологии?

# 61
  • София
Здравейте,
Много ще съм благодарна, ако дадете инфо дали някой университет в Австрия изисква хорариум на часовете, за да се кандидатства в определена специалност? Конкретно за математиката се интересувам, защото дъщеря ми е записала различни профили (биология и БЕЛ), но не иска да си затваря вратата и към математиката.
И още един въпрос : помага ли профилираната подготовка по математика за следването в Австрия (за специалности, в които се изучава математика?). Все още се чудим дали да “хващаме последния влак” и да сменим профила, ако е възможно? Справят ли се децата, които не са учили профил математика със специалности като икономика, архитектура, инженерни науки, биотехнологии?
Здравейте!
Синът ми учи Информатика в ТУ Виена. Не се изисква хорариум. Държи се изпит. Приемат с резултата от изпита и записват с диплома за завършено средно образование. Определено има полза от профилираните математика и информатика за неговата специалност.

# 62
  • столицата
Аналогично е във WU, немската програма.

# 63
  • София
За архитектурата също мисля не искаха хорариум, но отново математиката няма никак да навреди като профил. Всички съученици на Николета от СМГ, които кандидатстваха в ТУ Виена влязоха независимо дали информатика или архитектура и то в първите 10-20 процента на приетите, ако правилно си спомням. Отделно като бекъп тя кандидатства архитектура и тук в УАСГ, където ползва резултата от матурата по математика и пак и помогна и това.

# 64
  • София
Моля дайте съвет от къде да вземе удостоверение за НАП за осигуровките, че е записал и учи в Техническия във Виена. Трябва му и за НОИ за наследствена пенсия. Успява да генерира нето от профила си, но там пише, че е записан за зимен семестър и се пише до кога. Не знам ще свърши ли работа.
Благодаря!

# 65
  • София
Моля дайте съвет от къде да вземе удостоверение за НАП за осигуровките, че е записал и учи в Техническия във Виена. Трябва му и за НОИ за наследствена пенсия. Успява да генерира нето от профила си, но там пише, че е записан за зимен семестър и се пише до кога. Не знам ще свърши ли работа.
Благодаря!
Това е. Пише, че е записан за зимния семестър и може да се генерира на немски и на английски. Аз където ходя да превеждам преводът от английски е по-бърз и по-евтин.

# 66
  • Варна
Благодаря!
Скрит текст:
Вади се от профила, след заплащане на таксата за съответния семестър. Това е от WU, 4 такива на една страница и втора страница за електронно подписване

# 67
При нас, в НАП Русе държат да пише, че е редовн студент. В бележката от унито е написано, че е regular student, а на служителката в Нап и дали листче с ключови думи и там пише full time student. Половин час се разправяхме с нея и с колегата и, че regular student означава редовен студент - ако ще го играя това всеки семестър, не знам...

# 68
  • столицата
Ами НАП Русе да питат официално ТУ Виена дали се препокриват двете понятия. Аман от отказващи да мислят буквоядци.
Гледам при Савова изобщо нищо такова май не е написано. Simple Smile Ще взема да разгледам и нашето, което трябва да е идентично , с изключение на личните данни. Аз директно го засилих към преводачката и не съм го чела. Засега с НАП проблеми  по този повод не съм имала. Винаги ми искат,обаче,  нотариално завереното пълномощно.

# 69
  • На планетата Земя
На удостоверението на дъщерята няма и дума за редовен, присъствен и тем подобни. Име, студентски номер, специалност, записана да следва за семестър от дата до дата и това е. Много са субективни в НАП.

# 70
  • София
В София със същото потвърждение, че е студент без дата, синът ми устно беше казал, че семестърът е до края на януари, летния семестър беше казал, че е до юли, но сега, след лятото, пак устно каза, че продъжава и не е прекъсвал и няма проблем. Не са му начислили вноски от юли до октомври.

Общи условия

Активация на акаунт