Студенти в Австрия - тема 3

• 4 813
  • 87
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте,
Много ще съм благодарна, ако дадете инфо дали някой университет в Австрия изисква хорариум на часовете, за да се кандидатства в определена специалност? Конкретно за математиката се интересувам, защото дъщеря ми е записала различни профили (биология и БЕЛ), но не иска да си затваря вратата и към математиката.
И още един въпрос : помага ли профилираната подготовка по математика за следването в Австрия (за специалности, в които се изучава математика?). Все още се чудим дали да “хващаме последния влак” и да сменим профила, ако е възможно? Справят ли се децата, които не са учили профил математика със специалности като икономика, архитектура, инженерни науки, биотехнологии?

# 61
  • София
Здравейте,
Много ще съм благодарна, ако дадете инфо дали някой университет в Австрия изисква хорариум на часовете, за да се кандидатства в определена специалност? Конкретно за математиката се интересувам, защото дъщеря ми е записала различни профили (биология и БЕЛ), но не иска да си затваря вратата и към математиката.
И още един въпрос : помага ли профилираната подготовка по математика за следването в Австрия (за специалности, в които се изучава математика?). Все още се чудим дали да “хващаме последния влак” и да сменим профила, ако е възможно? Справят ли се децата, които не са учили профил математика със специалности като икономика, архитектура, инженерни науки, биотехнологии?
Здравейте!
Синът ми учи Информатика в ТУ Виена. Не се изисква хорариум. Държи се изпит. Приемат с резултата от изпита и записват с диплома за завършено средно образование. Определено има полза от профилираните математика и информатика за неговата специалност.

# 62
  • столицата
Аналогично е във WU, немската програма.

# 63
  • София
За архитектурата също мисля не искаха хорариум, но отново математиката няма никак да навреди като профил. Всички съученици на Николета от СМГ, които кандидатстваха в ТУ Виена влязоха независимо дали информатика или архитектура и то в първите 10-20 процента на приетите, ако правилно си спомням. Отделно като бекъп тя кандидатства архитектура и тук в УАСГ, където ползва резултата от матурата по математика и пак и помогна и това.

# 64
  • София
Моля дайте съвет от къде да вземе удостоверение за НАП за осигуровките, че е записал и учи в Техническия във Виена. Трябва му и за НОИ за наследствена пенсия. Успява да генерира нето от профила си, но там пише, че е записан за зимен семестър и се пише до кога. Не знам ще свърши ли работа.
Благодаря!

# 65
  • София
Моля дайте съвет от къде да вземе удостоверение за НАП за осигуровките, че е записал и учи в Техническия във Виена. Трябва му и за НОИ за наследствена пенсия. Успява да генерира нето от профила си, но там пише, че е записан за зимен семестър и се пише до кога. Не знам ще свърши ли работа.
Благодаря!
Това е. Пише, че е записан за зимния семестър и може да се генерира на немски и на английски. Аз където ходя да превеждам преводът от английски е по-бърз и по-евтин.

# 66
  • Варна
Благодаря!
Скрит текст:
Вади се от профила, след заплащане на таксата за съответния семестър. Това е от WU, 4 такива на една страница и втора страница за електронно подписване

# 67
При нас, в НАП Русе държат да пише, че е редовн студент. В бележката от унито е написано, че е regular student, а на служителката в Нап и дали листче с ключови думи и там пише full time student. Половин час се разправяхме с нея и с колегата и, че regular student означава редовен студент - ако ще го играя това всеки семестър, не знам...

# 68
  • столицата
Ами НАП Русе да питат официално ТУ Виена дали се препокриват двете понятия. Аман от отказващи да мислят буквоядци.
Гледам при Савова изобщо нищо такова май не е написано. Simple Smile Ще взема да разгледам и нашето, което трябва да е идентично , с изключение на личните данни. Аз директно го засилих към преводачката и не съм го чела. Засега с НАП проблеми  по този повод не съм имала. Винаги ми искат,обаче,  нотариално завереното пълномощно.

# 69
  • На планетата Земя
На удостоверението на дъщерята няма и дума за редовен, присъствен и тем подобни. Име, студентски номер, специалност, записана да следва за семестър от дата до дата и това е. Много са субективни в НАП.

# 70
  • София
В София със същото потвърждение, че е студент без дата, синът ми устно беше казал, че семестърът е до края на януари, летния семестър беше казал, че е до юли, но сега, след лятото, пак устно каза, че продъжава и не е прекъсвал и няма проблем. Не са му начислили вноски от юли до октомври.

# 71
  • столицата
А, да, точно така и ние устно заявявахме начало и край Simple Smile Дори им се зачудих тогава, но е факт, че няма информация в удостоверението.
Аз се бях разтревожила, че е с електронен подпис и как ще се обяснявам с НАП що е това ел. документ, но приятно ме изненадаха.

# 72
При всрки различно явно....на нас служителят на НАП ме върна ,да разпечатам програма или нещо, което показва начало и край на зимния семестър....

# 73
  • Бургас
При нас искат превод и копие на пълномощното всеки път.

# 74
... летния семестър беше казал, че е до юли, но сега, след лятото, пак устно каза, че продъжава и не е прекъсвал и няма проблем. Не са му начислили вноски от юли до октомври.
Летният семестър не свършва юли, макар тогава са спират занятията. Свършва документално, когато почва зимния семестър. За Виенския Уни е 01.10. Осигуровките са целогодишни, нищо че има ваканция. И нищо че за лятото примерно август и септември трябва да си купуват транспортна карта.  Това пък вече са условия на виенските линии.

За Вн - всеки път пълномощно ми искат. Нищо че съм продавала 155 пъти преди това и че ми имат копие на пълномощното.
Междудругото могат да се подадат и след това. Много след това. Далечни познати продадоха в НАП когато детето се върна от следване. Не знам какво представиха, но му се възстанови за периода  здравното осигуряване. Докато беше студент детето беше със здравна застраховка.

Относно представянето на документи, че детето е здравно осигурено в друга държава - не съм го правила, подавах до последно в НАП, макар че тя работеше на 20, после на 25 часа седмично. Вече не подавам. Даже последния семестър на магистратурата не подадох. Детето си вади европейска здравна карта там и така ще ползва услуги тук. Ако ползва, защото за сега планът е да остава там.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 09:07 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт