Студенти в Австрия - тема 3

• 4 824
  • 87
  •   2
Отговори
# 75
  • Стара Загора
На моята са и издали някакъв документ с интересното заглавие Versicherungsdatenauszug.
Сега се чудя как точно да го издиктувам по телефона на служителите от НАП, че да ме разберат какво имаме и да кажат дали им върши работа Sweat Smile

# 76
  • София
Може ли информация дали студентите си правят банкова сметка в Австрийска банка, вземат карта за телефон на тамошен оператор - заради интернета и правят ли някаква здравна застраховка допълнителна - как седи изобщо въпросът с медицинската помощ, ако се наложат някакви прегледи?
Благодаря!

# 77
  • София
Взехме карта за австрийски телефон на Xo-Xo, неограничени минути и неорганичен интернет за студенти, защото в общежитието и-нетът не е добър. Бонус -20 евро. Има месечен, семестриален и годишни договори. Взехме месечен, за да видим дали ще е ок и сега ще го удължи на семестриален план.
Искат австрийски телефон за студентска банкова сметка в Ерсте банк. Бонус 50 евро.
И на двете места в приложенията имат и някакви други намаления за студенти.
До търсене на доктор, работещ със ЕЗОК, не сме стигнали още...

# 78
Австрийска сметка все още няма доколкото знам. Телефон и интернет с виртуална предплатена карта от тук https://www.drei.at/de/shop/tarife/handytarife/sim-only-e/ А за медицинска помощ са им дали списък с англоговорящи лекари от Санкт Пьолтен, които работят с ЕЗОК.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 15:29 от sveta123

# 79
  • На планетата Земя
Jade, може би нещо като извлечение за осигурителни данни.

# 80
  • София
Може ли и аз с един въпрос? Това удостоверение, че е записана в ТУ Виена като го принтира на английски или немски, задължително ли трябва от лицензирана фирма да се преведе или може тя да си го преведе и да го занесе в НАП?

# 81
Писахме многократно , че трябва да е превод от лицензирана фирма, изпечатан и прикрепен към оригинала , подпечатан с мокър печат на фирмата,  за гаранция на превода.  Иначе , всеки може да преведе и представи тези 4 реда. Става въпрос за пари за здравно осигуряване, които държавата ще плаща , а детето ще ползва. Затова, за всеки семестър се прави това подаване.

# 82
  • На планетата Земя
Aila, както казва Реге - лицензиран преводач. Аз ползвам https://prevodachi.eu/, за първия превод ми взеха 16 лв., а сега за всяко следващо - по 12 лв. Много са оперативни и бързи. Пускам първо пдф копие по мейл, превеждат, по мейл ми пишат, че е готово, отивам с оригинала, прикачат, подпис, печат, плащане и сме готови.

# 83
  • София
Пропуснала съм тази информация, благодаря много.
Милето, мерси за линка, звучи доста изгодно и лесно, тъкмо една позната ми каза, че е платила 40 лв за подобен превод.

# 84
  • Стара Загора
Jade, може би нещо като извлечение за осигурителни данни.
Да, точно това. Все пак писах един имейл на НАП да ги питам дали ще го приемат така и дали има нужда да плащам 50-60 лв за преводи, тъй като е 4 страници документа. Учудващо любезна и отзивчива служителка ми каза, че ако го занеса с превод от лицензиран преводач ще го вземат, но няма смисъл да си давам парите за преводи. Посъветва ме да отида до здравната каса в града по постоянния и адрес и да подам там (с обикновеното, незаверено пълномощно от дъщеря ми) искане за формуляр S041 от австрийската здравна каса. Ставал за около месец готов и после се носел в НАП, където го приемали без нужда от превод, защото бил официален европейски формуляр. След цялата тази процедура я отписват директно от нашата здравноосигурителна система и официално ще се води осигурена в Австрия.

# 85
  • столицата
Тази информация е много полезна. Добре е да я закачим на първа страница на новата тема.

# 86
  • Стара Загора
Да, Mileto може да я закачи в началния пост. Само с уточнението, че тази процедура е валидна при работещ и здравноосигурен в Австрия студент. Ако не работи, пак си се подават всеки семестър онези удостоверения от университета.

# 87
  • столицата
Да, това е ясно.

Общи условия

Активация на акаунт