Студенти в Австрия - тема 3

• 10 145
  • 175
  •   1
Отговори
# 105
При нас,  дъщеря ми и мъжът ми се, справиха с всичко. Аз ,по това време, не знаех на небето ли съм на земята ли съм в грижи по някого. Дотолкова добре организираха всичко, че дори края на февруари имаше общежитие без още да е приета. Но истината е , че в Австрия кандидатстването е по най -опростен начин, с изпит на място.  И е несравнимо,  с редица други европейски  държави и техните системи. Както и  поне при нас нямаше изисквания към дипломни оценки и хорариум на предмети. Сертификат за немски доби още лятото след 12 клас. В този смисъл може семействи да се справи и без участието на фирма.  
Кандидатсваше на едно място по принцип. Отвори дума за Грац , но още помня как баща й каза да си събира акъла и да не се разпилява в мисли за Горно'Нанадолнище. Или Виена или България. Не целеше да "обиди "Грац ", а да я фокусира в целта.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 13:03 от _re_ge

# 106
  • На планетата Земя
Лек път, Аила, и да пишеш после, че сте доволни и спокойни за детето!

# 107
Лек път, Аила, и да пишеш после, че сте доволни и спокойни за детето!

Всичко ще бъде наред!
Но после ще имаш нужда от подкрепа и ние сме насреща! Първата година е най-сложна за родителя, по мое мнение. Сякаш до нова година на мен времето ми мина сравнително леко, но летния й семестър първата година го преживях много трудно.

# 108
Оф....мина седмица откакто го оставихме, а вече започва много да ми е мъчно, липсва ми...Та не знам до летния семестър.....В тази връзка, имате ли представа дали може да си задържиш стаята в общежитието? Договорът е до края на юни, дали може и лятото да я държиш ,за да си в същата от есента...

# 109
  • София
На мен три месеца до прибирането по Коледа ми се струват много и се чудя дали и кога да се разходим до там да го видим. В края на този месец или в края на ноември, за да хванем и малко коледен базар. Но нещо много скъпи нощувките 😬

# 110
Не гонете базарите.
Нищо специално. Скъпи наденици и греяно вино.
По всички има едно и също.
Предимно кич

# 111
Скъпи наденици и греяно вино.
Размерите и наденицата и на греяното вино всяка година са все по-малки на по-скъпа цена.
По базарите има щандове с красиви авторски неща - дърво, метал, керамика, стъкло. Но да ги видиш един път е достатъчно. Иначе е голяма навалица, блъсканица, шумотевица, опашки. Но го разбираш след като вече си го видял няколко пъти.

Но нещо много скъпи нощувките 😬
Във Виена трудно могат да бъдат намерени бюджетни нощувки. Особено в периодите когато натам се запътят тълпи с туристи.

Оф....мина седмица откакто го оставихме, а вече започва много да ми е мъчно, липсва ми...Та не знам до летния семестър.....В тази връзка, имате ли представа дали може да си задържиш стаята в общежитието? Договорът е до края на юни, дали може и лятото да я държиш ,за да си в същата от есента...

Трябва да разучите конкретно за общежитието. Първото общежитие на моята се освобождаваше за два месеца.  Лошото беше, че се освобождаваше преди да свършат последните изпити (26-27 юни). Освобождаваш стаята и в хранилището на общежитието  можеш да оставиш само един куфар. Тя наемаше Сторидж наоколодн. Едната година е имало такава влага в него,  че ножовете бяха ръждясали а дрехите мухлясали.
Второто общежитие беше целогодишно. По ковид-време  плащахме и без да е там. Но нямаше как

# 112
Не Ви препоръчвам Едланта, ние бяхме с тази агенция, помогнаха само за регистрациите в порталите на университетите, нищо друго и ни изпратиха старо проучване от минали години, само платихме едни пари. Подведоха ни и за нивото на немския, което се изисква и трябваше да държи изпит в последния момент за да де запише. Чувам от приятели на си утре ми че са доволни от Интеграл, ако искате агенция, но за Австрия можете и без

# 113
  • София
Относно агенциите и моето впечатление е, че може и без тях. Синът ми си следеше сам сроковете. Негова приятелка ползва агенция и останах с впечатление, че платиха доста пари излишно, а също ги накараха да ползват и излишни услуги като например легализация на дипломата. Обикновен превод от легализиран преводач върши работа, но агенцията мина по по - сложната и скъпа процедура. За детайлите не бяха по - информирани от това, което можеше да се прочете през сайта на университета и профила на студента в системата на университета. Ние имахме колебания дали трябва записването да е "на живо" и тук във форума с помощта на jade и няколко имейла до университета се ориентирахме, че не е нужно. Съвсем по силите на всеки що - годе грамотен човек е да се информира и следи сам.

За общежитията, моето мнение е, че целогодишно е по - добре, но бе мисля, че има опция да се избира. На нас ни предложиха само целогодишен договор. През лятото стаите се ползват от други студенти по различни програми и е политика на конкретното общежитие какво ще Ви предложат.

# 114
  • София
Взех билетчета, запазих нощувки. Дишам по-леко. Базарите ще останат за догодина живот и здраве. Разделих горе-долу времето до Коледа и ще идем по средата. Сега има билети по 22 евро за доста дати и си заслужават.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 19:27 от zazu1

# 115
Ще споделите ли къде запазихте нощувки?

# 116
  • София
Не знам дали тази информация ще е твърде полезна, защото аз не търся точно най-евтиното приемливо място, а такова близо до общежитието на младежа, което да е апартамент, за да има опция за приготвяне на храна. Имаше и с около 50 евро по-евтини варианти обща цена за 4 нощувки, но предпочетох близостта. Иначе предните два пъти бяхме в едни COHO City Apartments, в една сграда предлагат доста апартаменти, има и безплатен подземен паркинг, но това пак е в района на общежитието на младежа. А и не е най-бюджетният вариант, има и по-евтини.

# 117
Това е много полезно за мен Благодаря ви! Наличието на подземен паркинг е важно

# 118
  • София
Един съвет от мен, за кандидатстващите в ТУ във Виена. На мястото за посочване, къде да си получите студентската книжка, дори да е месец преди да трябва детето да е отиде във Виена, не посочвайте България.
Все още нито Ники, нито някой друг от съучениците и посочил тук да я получи не я е получил, а съученици, които са посочили общежитието я имат вече от поне две седмици. Засега Николета твърди, че не и трябва за нищо все още и изчаквам да видя дали няма да пристигне, но на някои им ги искат за лекциите или пък за библиотеката.
Иначе се радвам, че се видяхме с Ники макар да беше минала само седмица, разгледахме и общежитието и стаята, оставихме багажа и се прибрахме. Ще видя дали и аз като Зазу няма да взема скоро самолетни билети за натам, да отидем и със сестрите и да я видят. За коледа вече съм и купила билети да си дойде.

# 119
  • Варна
През първата година, сина ми си идваше всеки месец до България - октомври до Варна, ноември до София при гаджето и за Коледа ние отидохме да го вземем. Целия февруари, че до 7 март си беше в БГ (ваканция). После за Великден. Мисля, че за него така беше по-лесен прехода с отделянето от семейство и приятели.

Общи условия

Активация на акаунт