Студенти в Австрия - тема 3

• 10 128
  • 175
  •   1
Отговори
# 120
  • Добрич
През първата година, сина ми си идваше всеки месец до България ...
Скрит текст:

- октомври до Варна, ноември до София при гаджето и за Коледа ние отидохме да го вземем. Целия февруари, че до 7 март си беше в БГ (ваканция). После за Великден. Мисля, че за него така беше по-лесен прехода с отделянето от семейство и приятели.

Миналата година ( първи курс) щерката беше по същия начин. Няма месец, в който крачето и да не е стъпило на родна земя. Кога с колата, кога със самолета, според броя на дните. С колата  разстоянието от Кремс до Добрич го взема за 16-18 ч.  Софиянци сте 6 часа по-близо...

На нея не и харесва живота там. Харесва и университета, харесва и специалността, но предпочита да бъде в България.

# 121
  • Бургас
И ние бяхме така, ще видим тази година как ще е.Хубаво щеше да имаме до Б-с целогодишно.

# 122
  • столицата
И аз скоро ще отскоча до Виена. Ей така, да не ме забрави:)
Пък и Райън с техните промоции ме подхлъзват.

# 123
  • СОФИЯ
06.11 почват 2 базара, Шонбрун и на св.Стефчо, който е компромисен. От 15.11 останалите.
Аз ще съм 11-13.11.2025, че на 12 връчване дипломи.
Успех на децата!

# 124
  • Варна
На нея не и харесва живота там. Харесва и университета, харесва и специалността, но предпочита да бъде в България.
На моето момче много му харесва във Виена - университета, специалността, колегите... Впечатлен е от новите жилищни квартали, как всичко се прави с мисъл и удобство за хората - с магазини и детски градини в под блоковите пространства, малки паркчета и зеленина (върху всяка спирка има насети зелени растения), транспорта - редовен, свързващ целия град, даже и да нямаш метро наблизо има достатъчно автобуси и трамваи
Скрит текст:
Наскоро в неделя трябваше да се приберем от центъра, явно сме изтървали за малко автобуса  и следващия беше след 45мин. За малко повече от 30мин. се прибрахме, срещнахме 3 автобуса в обратната посока и нито един в нашата, той беше потресен...

# 125
Виена е прекрасен град.  За мен единствената причина на някой да не му хареса, е просто по-силна привързаност към дома, някои деца по-трудно се отделят ...И моят студент се чувства много добре  , непрекъснато ми снима зали в унито...Много е впечатлен и удовлетворен

# 126
Наскоро в неделя трябваше да се приберем от центъра, явно сме изтървали за малко автобуса  и следващия беше след 45мин. За малко повече от 30мин. се прибрахме, срещнахме 3 автобуса в обратната посока и нито един в нашата, той беше потресен...

Подобен културен шок дъщеря ми преживя още първата Коледа като се върна. Каза че това съвсем скъсява шансовете да пожелае да се върне. И то така и стана.

Ще пътуваме и ние семейно за 17 Евро следващата седмица за церемонията по връчване на дипломите. Сега е удобно, защото имаме къде да спим, да си готвим, а не като преди да търсим апартаменти. А във  Виена рядко има в последния момент бюджетен вариант. Та сме спали и на 40 - 50 минути, час от общежитието.

Мама Саня - честита ви образователна степен!

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 11:31 от _re_ge

# 127
  • СОФИЯ
Честито и на вас, ре ге!

# 128
  • Plovdiv, Bulgaria
Rege, честито!
Искам да попитам има ли деца в ТU Vienna с Машинно инженерство? Моят син се е насочил, тежка специалност е мисля. Завършва езикова гимназия с 3-ти профил математика. Ще кандидатства сам, без агенция. Казва, че е без приемен изпит.

# 129
  • София
Rege, честито!
Искам да попитам има ли деца в ТU Vienna с Машинно инженерство? Моят син се е насочил, тежка специалност е мисля. Завършва езикова гимназия с 3-ти профил математика. Ще кандидатства сам, без агенция. Казва, че е без приемен изпит.

Синът ми познава две момчета сегашен 1 - ви курс тази специалност. Едното е от МГ Варна, а другото от Софийската немска гимназия. За трудност не може да коментира, защото са още първокурсници.

# 130
  • На планетата Земя
Реге, предстоят ви толкова щастливи мигове! Страхотно!

Идеално сте планирали кратки посещения покрай коледните базари. Ние миналата година така навестихме дъщерята в първия ден на отварянето им, бяхме изненадани в деня на пристигане от истинска зимна приказка като по поръчка.

/май по спомен това им беше снегът на цюрихчани за цялата зима/

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 14:04 от Mileto

# 131
Ох, няма да изтърпя аз до коледните базари... Снощи взех билети за края на октомври. Иначе детето е добре, свиква, харесва му в университета. Дано са здрави всички дечица!  Gift Heart

# 132
  • На планетата Земя
Слагам тук едно общежитие, за което писа Elita в друга тема, за да не го пропуснем да го добавим в следващата тема.

https://www.vetheim.at

# 133
Здравейте, вашите студенти, които не работят, имат ли право да си платят за частна здравна застраховка или ползват само ЕЗОК?

# 134
  • столицата
Имат . Напр. https://www.gesundheitskasse.at/cdscontent/?contentid=10007.8673 … portal=oegkportal
Разходи за самоосигуряване 2025 месечно 73,48 евро.

Общи условия

Активация на акаунт