Спестявания

• 4 350
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Щом има и други поземлени имоти, могат да си купят апартамент, който да дават под наем, но отговорностите пак ще паднат върху младите.

# 46
Хората имат здравословни проблеми и изпадат в ужас, че еврото ще доведе до обезценяване на парите им. От друга страна, явно имат склонност да трупат имоти - дали са от хората, които биха дали толкова пари за почивка?
Ами това е идеята - ако се страхуват, че ще се обезценят парите - отиват на екскурзия и осмислят поне малко изгарящите пари. А ако смятат, че парите струват повече от почивката, тогава явно не смятат, че ще се обезценят и могат да си ги държат спокойно.

# 47
  • София
Не се очаква зануляване от 1000 на 1 като преди няколко десетки години, така че може и да си ги пазят.

Преекспонира се обезценяването. Да, драстично намалява покупателната способност, но 100 бона са си 100 бона. По- добре да ги имаш, макар и обезценени, отколкото да ги нямаш или да ги набиеш в нещо, което е черна дупка. Все пак говорим и за възрастни хора с влошено здраве.

# 48
За мен по-голямата драма от тази истерия с влагането където и да е , само да е някъде , ще бъде когато след 1 януари се опитат да се оттърват от това и то маси народ.

# 49
За мен по-голямата драма от тази истерия с влагането където и да е , само да е някъде , ще бъде когато след 1 януари се опитат да се оттърват от това и то маси народ.

В момента банките са въвели политика, че можеш да си обмениш до 500 лева в евро без такси и без обяснения. И напоследък често виждам в банката хора, които идват в рамките на няколко дни и обменят много пъти по 500 лв. Явно този процес на отърваване вече е започнал.

# 50
За какво им е това обменяне сега, напълно безумна идея. Просто да ги сложат в банката и ще им се обменят автоматично.
Не че това е проблем на тези родители, за които става дума.
След като парите са достатъчни за имот в Хасково, да купят. За какво да продават сега имоти, да се сдобият с още пари. В момента в София недвижимостите са на истерично високи цени и абсолютно изтрещяло търсене. Четох, че за един апартамент има по 7-8 кандидати. Не е моментът да се инвестира сега в това според мен.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 09:47 от Uncommon

# 51
И наемите доста са скочили. В момента търсенето е в пик, строителството също, но в един момент събраните пари ще се поизхарчат ще се насити пазара и само най-качествените имоти ще продължат да са скъпи и да си качват цената.

# 52
В момента банките са въвели политика, че можеш да си обмениш до 500 лева в евро без такси и без обяснения. И напоследък често виждам в банката хора, които идват в рамките на няколко дни и обменят много пъти по 500 лв.
Каква е драмата с обясненията? Произход - спестявания от заплата, закуски и т.н. Вярно, че те питат от коя до коя година - пишеш 1990-2025 и имат "обяснение". Ще стане като ония декларации за влизане в градовете по време на пандемията. Стоят полицаи и събират листи с печати от разни фирми. Накрая всичко на камара и в боклука. Ама щели да проверяват и да наказват. PS: Иначе за банките е добре дошло да те дерат по 6-7лв такса на всеки 500лв "без обяснения". Добър бизнес.

# 53
Не съм писала години за произход на средствата. Не е имало такава графа от кога до кога. И всъщност това е за архива на банката. Ако те осъдят по друг повод, тогава ще гледат какъв произход си написал.
Аз пиша "от доходи, декларирани пред НАП".
Моите са само такива, не е лъжа.

# 54
Не съм писала години за произход на средствата. Не е имало такава графа от кога до кога. И всъщност това е за архива на банката. Ако те осъдят по друг повод, тогава ще гледат какъв произход си написал.
Аз пиша "от доходи, декларирани пред НАП".
Моите са само такива, не е лъжа.

Мен пък ме карат да пиша в произход, много държали от надзор на БНБ сигурно, не знам, като ходят да ги проверяват. Така ми каза един от служителите (дружка вече) в една от банките, където имам депозити. И когато преподновявам някой депозит, по голям от 10000 лв. и той се шегува, "е сега нали знаеш процедурата" (щото и на него му е тъпо, защото преподновявам, не внасям нови средства, дори тегля). И аз пиша - "спестявания, преди повече от 5 год. (или от 2018 год., в тая банка съм от тогава и имат историята)".
Когато прехвърлям средства от сметките на жена ми по моите сметки или обратното е по - смешно. Защото тя не си смени фамилното име при брак-уването и пиша в основание за превода - "В условията на режим СИО". Хареса ми, че го прочетох в нот. акт на жилището ни. Може и да не е правилно за превод, но иди обяснявай, че летят някакви хилядарки регулярно от - на .. ще ми тръснат някоя проверка и ще има нерви докато се изясним.

Обаче DEVA, забележѝ, че в TBI няма изобщо графа за произход, когато създавам депозит от приложението.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 03:36 от Seiko7075

# 55
Миналия ден си открих спестовна сметка в Биг Банк, Сейко. Там има графа произход, имаш различни опции, аз избрах спестявания, защото прехвърлих от ТБИ. Но няма период за който са спестени.

# 56
Все пак решихме да купим къщата, дори половината ще останат. А, пък и ще са наблизо. Имотите по принцип не бяха наши, баща ми ги наследи от майка си, преди 5г.

# 57
Миналия ден си открих спестовна сметка в Биг Банк, Сейко. Там има графа произход, имаш различни опции, аз избрах спестявания, защото прехвърлих от ТБИ. Но няма период за който са спестени.

Направи тема за Биг Банк, ако няма. Ще ми е интересно, ще се пробвам и там.

# 58
Има тема, в Моите финанси.
Ела!

Общи условия

Активация на акаунт