🤰Февруарски снежинки 2026 - Тема 2 🍀🌸

• 21 007
  • 742
  •   3
Отговори
# 660
Моите планове днес бяха да посетя точно лекция за след раждането, кърмене, спане, масажи... Но брат ми се обади дали може да гледаме децата, те малко да релаксират (е няма да мързелуват други задачи, ама поне без деца) та не мога да откажа на сладките племеннички и се активирахме тримата с баткото в нас, едната пикла е на 9 месеца, другата на 2 год и 6, обаче докато ги нахраним и приспим ме хвана корема, че пих хапчета, чудо. Щом мъжа ми да ги приспива (нашето я 1-2 пъти да е приспивал навремето) и така с плановете за лекция и разходка по магазините. Иначе и аз искам да се движа, но започва да ми тежи и 2 км май ми е трудно да направя вече

# 661
Здравейте,
в 27 седм съм. От няколко дни усещам по- слаби и по- рядко движенията на бебето. С предна плацента съм и знам, че заради нея не се усещат толкова силно. Има ги, но не са така често и силно като предната седмица.
Нямам болки. Нямам никакви оплаквания .
Как са разбера дали е нормално да не усещам дълги интервали ( около 40/50 м) движения ?

# 662
  • София
Аз не усещам бебето понякога с часове или я усетя сутринта и до вечерта изобщо не се обажда. Не мисля, че 1 час е дълъг период.

# 663
Аз не усещам бебето понякога с часове или я усетя сутринта и до вечерта изобщо не се обажда. Не мисля, че 1 час е дълъг период.
И аз така. Както и зависи какъв ден ми е. Ако съм се преуморила, бебето също си почива повече

# 664
В 27 седмица съм може би 2 седмици по слабо го усещах, но тази вечер беше и видимо движението й, бях на преглед  в спешното преди 2 дни, защото паднах по стълбите и доктора каза, че всичко й е наред просто явно са по лениви на моменти от притеснение просто забравих да питам. На 25ти съм на профилактичен и това ще е един от въпросите ми нормарно ли да не се усещат движенията толкова често и силно и ще споделя отговора му тук.
И аз така. Както и зависи какъв ден ми е. Ако съм се преуморила, бебето също си почива повече

# 665
Нормата е по 10 движения за около 2 часа. Аз съм вече 30-та седмица и ритничетата понамаляха за сметка на цялостното обръщане и наместване на бебето. Имайте предвид, че започва да им отеснява, а според някои източници прекарват около 90% от времето в сън. Аз самата също се панирам като мине известно време без да усетя бебето, но вече съм понаучила кога будува и кога спи.
Ето например преди малко докато бях на мивката усещах много ясно как се обръща и мести - плавни нежни (и вече тежки) движения, без толкова изразени резки силни ритници. Разбира се вечер като легна ги има шутовете и както наскоро бяхме обсъждали понякога бебето прави такива движения, че тресе целия корем.

# 666
Катя99, радвам се, че сте добре! Не мога да си представя какъв шок е да паднеш по стълби бременна ..

Виждам, че всички се притесняваме от време на време като не усещаме бебоците, явно е нормално. Успокоявате ме, че не съм сама. Нашият редовно си сменя циклите на почивка и движения и през няколко седмици малко се стряскам. След разходката във Витоша два дни почти никакъв го нямаше, но четох че и това е нормално. Когато майката се преумори и бебето става по-лениво и си почива повече. Снощи през нощта беше доста активен, та пак съм спокойна Grinning Аз не различавам още местения и въртене от протягания и ритници, но и може би е рано - тъкмо влязох в 26та седмица.

Оставям линкове за някои от уебинарите/лекциите, за които говорихме вчера, надявам се да са ви полезни (не съм ги гледала още):

Кърмене за начинаещи с Ася Демирева
Първи грижи за новороденото (Списание Кенгуру)
Самостоятелно заспиване на бебето, Спокойна мама (наличен до 05.12)
С бебе у дома с Ася Демирева

Aся Демирева има цял youtube канал с интересни видеа, макар и от преди 5 години. Мисля да ги изгледам всички.
А ако се изпише "ася демирева новородено" или даже само "ася демирева" изизат толкова много лекции, интервюта и допълнителни предложения. Има какво да гледаме и да се образоваме тези, които сме майки за първи път Simple Smile

# 667
Благодаря, слава богу сме добре, пазете се много 1 секунда може да причини часове стрес и притеснения.

Катя99, радвам се, че сте добре! Не мога да си представя какъв шок е да паднеш по стълби бременна ..

Виждам, че всички се притесняваме от време на време като не усещаме бебоците, явно е нормално. Успокоявате ме, че не съм сама. Нашият редовно си сменя циклите на почивка и движения и през няколко седмици малко се стряскам. След разходката във Витоша два дни почти никакъв го нямаше, но четох че и това е нормално. Когато майката се преумори и бебето става по-лениво и си почива повече. Снощи през нощта беше доста активен, та пак съм спокойна Grinning Аз не различавам още местения и въртене от протягания и ритници, но и може би е рано - тъкмо влязох в 26та седмица.

Оставям линкове за някои от уебинарите/лекциите, за които говорихме вчера, надявам се да са ви полезни (не съм ги гледала още):

Кърмене за начинаещи с Ася Демирева
Първи грижи за новороденото (Списание Кенгуру)
Самостоятелно заспиване на бебето, Спокойна мама (наличен до 05.12)
С бебе у дома с Ася Демирева

Aся Демирева има цял youtube канал с интересни видеа, макар и от преди 5 години. Мисля да ги изгледам всички.
А ако се изпише "ася демирева новородено" или даже само "ася демирева" изизат толкова много лекции, интервюта и допълнителни предложения. Има какво да гледаме и да се образоваме тези, които сме майки за първи път Simple Smile

# 668
Здравейте и от мен,
И аз усещам бебето само сутрин и вечер и рядко през деня, само ако седна да си почивам на дивана. Понякога са супер силни юмруци, друг път нежно се помества само 😁

Днес правих натоварването с глюкоза, добра мина и резултатите ми са супер. Чак не мога да повярвам, защото съм с ИР и определено не спазвам супер стриктна диета и си позволявам от време на време по малко сладко и тестено.
Преди две седмици бях на преглед в 24+5г.с и доктора измери бебо 870 грама и каза, че върви 10 дни напред и ми вика “ Сигурно ще излезне гестационен диабет”. А и съм качила 9 кг до момента.  Но пък измерванията на коремчето, главичката и околоплодните води си бяха в норма.
Пусна ми и витамин Д по здравна каса - излезна като стойност 35 , а преди да забременея беше 70. Не приемам допълнително ( освен във витамините) , но каза , че е в норма.

Тааа така , всичко за бебето сме купили. Вкъщи е като склад , дори памперси от Емаг взех 😁
Поръчах едно анатомично гнездо, но май ще го връщам нещо не ми додапа. Ще ползвам обикновеното от Jukki , което утре най-сетне ще пристигне от намаленията 😁

# 669
Момичета бях на преглед днес и коментирахме с доктора темата за движенията на бебета. Каза, че е много относително, аз съм с предна плацента и за това го усещам по-леко, но по принцип си зависи от бебето и не е притеснително, ако н,ле се движи колкото на нас ни се иска. Ако всичко е нормално на прегледа няма, защо да се притесняваме.

# 670
Ох момичета пак намаляха движенията..едвам едвам го усещам..много си притеснявам, даже станах тази сутрин с мисълта да звъня на докторката, ама май няма смисъл, предполагам, че отново ще се раздвижи, явно ще си е така. Какво мислите?

# 671
Само не се шашкай, кафе пиеш ли сутрин? Моето бебе на 10-тата Мин след първата глътка и започва да дивее... Сменяй позите, аз като легна по гръб и започва пак да шава, май не му харесва. Отделно и на ляво и на дясно пак де... Но с кафето се събужда доста 
Ох момичета пак намаляха движенията..едвам едвам го усещам..много си притеснявам, даже станах тази сутрин с мисълта да звъня на докторката, ама май няма смисъл, предполагам, че отново ще се раздвижи, явно ще си е така. Какво мислите?

# 672
Само не се шашкай, кафе пиеш ли сутрин? Моето бебе на 10-тата Мин след първата глътка и започва да дивее... Сменяй позите, аз като легна по гръб и започва пак да шава, май не му харесва. Отделно и на ляво и на дясно пак де... Но с кафето се събужда доста 
Тъкмо си направих кафе, дано да се размърда. Явно си имат някакви периоди на много движения и ритане и не чак толкова. Вчера примерно усетих го леко сутринта после чак вечерта, но не са вече тези ритници, а по-скоро сякаш се обръща, намества и се върти, така го усещам

# 673
Пробвай и с нещо сладко да хапнеш, стават доста активни 🌷
Сигурна съм, че всички е наред просто се шашкане много 😁

Тъкмо си направих кафе, дано да се размърда. Явно си имат някакви периоди на много движения и ритане и не чак толкова. Вчера примерно усетих го леко сутринта после чак вечерта, но не са вече тези ритници, а по-скоро сякаш се обръща, намества и се върти, така го усещам

# 674
Аз бях на фетална морфология тези дни и получих ясни инструкции за 3 триместър. Бебето трябва да е активно, може да спи но около 90 мин. макс. по няколко пъти на ден. В движения се броят не само ритниците, а и преместването му. При всякакви  съмнения, консултация с проследяващия АГ.
Да си меря кръвното редовно, това е първия признак за плацентарна недостатъчност и прееклампсия и е опасно. Високо кръвно = повече и по-бързо изпомпване на кръв към бебето , заряди не добра функционалност на плацентата (или по-старо му, започва да старее) което води до липса на кислород, хранителни вещества и забавено развитие.
Да си следя кръвните изследвания редовно, включително и глюкозата (нищо, че нямам гестационен диабет).  
И най-важно след 35 годишна възраст редовни прегледи със задължителен доплер  на две седмици един път, а след 32 г.с. всяка седмица.
Предупреди ме, че последния триместър е особено рисков, да си следя бебето за всичко. Накараха ми се за магнерота, че го вземам 2 по  2 имало си доза и той не бил само за контракции,  а и за растежа на бебко.  

Така, че съветите тук в форума няма да ти помогнат, не е грешно да питаш и да споделяш опит, но лекаря е твоя човек за всичко. Ако нещо те съмнява, търсиш второ мнение, че и лекарите са едни…

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 09:38 от Alfafa

Общи условия

Активация на акаунт