🤰Февруарски снежинки 2026 - Тема 2 🍀🌸

• 20 935
  • 739
  •   2
Отговори
# 675
Благодаря за подробното описание, Alfafa!
И аз мислех да питам АГ-то като се видим за какво да следя последните 3 месеца, реално след седмица вече съм 7ми месец. Когато се видя с АГ ще съм в 29та седмица, предполагам, че не е късно за тези въпроси и да му дам зор да ида на ОГТТ.

А какво точно има напредвид под да си следиш кръвните изследвания редовно - казал ти е период, на който да ходиш и да пускаш Х неща за изследване ли? Искам да се ориентирам какво да питам проактивно.

И да ви питам - как минават вашите прегледи - моите са по 10-15 мин, главно гледаме бебето на видеозон, мерят, смятат, но почти няма време за въпроси и дискусии + ме теглят (нищо че не е сутрин на гладно) и ми мерят кръвното. Предния път толкова бързо трябваше да се изнижа след прегледа, че нямах време да го питам нищо, освен за добавки и каза, че нямало смисъл да си давам парите за глупости (спрямо кръвните, които му занесох). И почвам да се чудя - наистина ли всичко е наред, претупва ли ме, трябва ли ми второ мнение... харесва ми колко е позитивен, усмихнат и как на всичко казва, че сме добре с бебето и да си живея живота без стрес, но едно гласче сякаш ми нашепва, че май ме претупва... та ми е интересно аз ли откачам или и при вас е подобно? Следя се по НЗОК, като от време на време плащам видеозоните, ако има значение

# 676
Всеки лекар ще ви каже различно, зависи и от болницата, където се следите. Например моята втора фетална ще е чак 34г.с., защото ще е при д-р Калев в Щерев, а той държи да е максимално късно. Последния път точно той ми каза, че магнезия е по-скоро плацебо ефект за бременните и почти не влияел ако има истински контракции. А но шпа ми забрани, защото размеква шийката. На тонове ще съм чак в 32г.с., а някои ги викат още в 28-ма.
Моите прегледи при следящата са по половин час. Обсъждаме всичко, гледа бебето на ехограф (освен ако прегледа не е около някоя фетална, тогава отказва да ме гледа, за да не става много често), задавам си въпросите, пуска ми изследванията. Мерят ми кръвното, пускаме болничен и то времето си минава. Обикновено даже аз съм тази, която бърза, защото знам че отвън има опашка.
Не са ме теглили досега, но аз се тегля всеки ден на гладно след тоалетна, та си знам точните килограми.

# 677
  • 🌊
Вече официално съм в 29 седмица. От следващия преглед се почват записите и следващия набор изследвания.
Прегледът при мен е първо минаване през акушерката - мерене на кръвно, матка, обиколка на корема, кг, въпроси ако имам. С картона отивам при АГ - там отново как се чувствам, въпроси след това видеозон - първо коремен за бебето, после вагинален за шийката

# 678
Аз пускам всеки месец ПКК, от две-три седмици обаче желязото и феритина взеха да падат и ги следя през 2 седмици. Витамини съм пускала в 1 и 3 триместър за евентуална корекция на дозата.

Моите прегледи са доста обстойни, АГ ми прави половин фетална морфология. Първо консултация, обсъждаме какво пия (за нея витамините са много важни и има задълбочени познания), изследвания, оплаквания и т.н. После мерим всичко на бебко, включително шийката и доплер за кръвоснабдяването. Но тя не изражда и вече ми препоръча да се насоча към АГ при което ще раждам. Лутам се и не мога да си намеря нищо подобно на нея, никой не ми е провеждал така прецизни прегледи и почвам да се притеснявам при кого ще е.

# 679
  • София
При мен прегледите също минават за 10-15 минути в кабинета само с АГ-то. Тук не слагам изследванията, които обикновено си правя 1-2 дни по-рано - урина, ПКК, ТСХ по мое желание и глюкоза. Отделно акушерката ме мери, мери ми кръвното, пита ме какви лекарства пия и дали нещо съм променила. Следва преглед на ехограф (с вагинален не са ме преглеждали и видях, че чак в 31-32 се прави микробиология, но нямам никакво желание да се качвам на магарето). Мерят всички показатели, след което сядаме да поговорим, ако имам някакви въпроси. Нямам кой знае колко, обикновено 1-2, определяме дата за следващия преглед и така. Никога не сме бързали.
Мисля, че при мен ще започнат да следят тоновете след Нова година (33 седмица), защото последният преглед ми е точно два дни преди Коледа. През декември два пъти ще ходя - веднъж на третата фетална, веднъж при моето АГ и предполагам, че ще ми кажат най-важните неща, които трябва да знам. На последното посещение при АГ-то единственото, която тя повтори няколко пъти е, "ако нещо стане отттук нататък преди да вляза в 9-тия месец - изтекат води или силни болки, никакво бавене, веднага в Майчин дом. Може да е държавна болница с не перфектни условия, но там са най-добрите и опитните". И съм напълно съгласна с нея. И в Токуда неонатологията е перфектна, но ако недай Боже се наложи, ще отида в Майчин дом.
Иначе последните три дни имам доста неприятни контракции, но магнезият определено ми помогна и днес съм доста по-добре. Не знам дали е плацебо (аз отддавна го пия, защото от време на време ми прескача сърцето и той много ми помага). За жалост като поседя повече - 1-2 часа и почва да ме боли кръстът. А има още два месеца и половина... явно ще се появи проблем.

# 680
Забравих да попитам. 😁 Искам да дезинфекцирам всичко на бебето, било то с пране, гладене или други начини. Но например, бебешкото гнездо няма как да го сложа в пералнята, обиколниците на дъщеря ми ги съсипах след пране понеже бяха дебели и не изсъхнаха добре и имаше точици мухъл. Та, въпросът ми е как да подходя към подобни бебешки вещи?

# 681
Има препарати на различни марки за почистване на бебешки текстил - колички, килимчета и т.н. Мисля, че на Бебо има със сигурност, но и на други марки също. В Хиполенд също съм виждала.

# 682
Относно прегледите - аз влязох в 27 седмица, но на прегледите при АГ - мерят кръвно, теглят ме, коментираме какви витамини пия(всички сама съм си ги започнала, АГ и един не ми е казала да пия), ако искам (понеже е платено) гледаме бебето за 5 Мин общо взето и това е. Ако имам въпроси и това е. В 28 с ме викат на фетална, а седмица след това ми е прегледа при АГ, да видим ще ми каже ли нещо ново и различно или не. Шийката не са ми я мерили никога до сега (освен на 2-ра ФМ и то не е вагинален)

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 14:37 от Sunshine..@

# 683
Благодаря ви за споделените мнения как минават прегледите при вас! То беше ясно, че при всеки лекар е различен, но явно при повечето са сравнително кратки (поне аз не усещам тези 15 мин как минават), а докато АГ гледа бебето не искам да задавам въпроси, за да не го разсейвам, а после се вълнувам, че е добре и забравям какво съм искала да питам Sweat Smile
За следващия път ще съм със списък с въпроси, дори и 2 да са.

Sunshine..@, и аз бях започнала витамини, даже от списъка с позволените на АГ,  но ми каза да ги спра и да пия само пренаталния. Била съм от малкото бременни с добри кръвни, които нямат нужда от допълнително хапове... не знам така ли е, не е ли ... и като гледам бременните ми приятелки на какъв коктейл от витамини са, чак ми е странно, че аз съм на едни пренатални. Но пък и не искам да си самопредписвам неща...

Иначе и аз съм 28ма на ФМ, но не знам дали е 3та - ще ходя да видим как е плацентата и не знам дали няма да ме викат на още една. Според листа с пренатална грижа на АГ, късната ФМ се прави в 34 гс.

На мен шийката последно са ми я мерили в 17 гс. Всеки път съм избръсната, готова за преглед (което ми коства страшно много усилия Laughing ) и накрая само през корема.

Гледам си моите последни изследвания, освен ПКК, урина и глюкоза, имам само желязо и ТЖСК / TIBC (Тотален желязосвързващ капацитет). Не сме пускали феритин, нито витамините (D, B и т.н.). Аз все не пускам на моя глава, но вече се чудя дали не трябва да пусна.. объркана съм малко

Yellow_girl, стискам палци всичко да е наред и да не ти се налага да ходиш спешно по лекари, било то и най-добрите!
Alfafa, твоята лекарка звучи като някакво чудо на чудесата! В София ли се следиш?

# 684
Следя се при д-р Ралица Сенкова, незаменима е и чак  сега оценявам колко ме е разглезила с задълбочените прегледи и обясненията на всичките ми въпроси, дотолкова че за мен е еталон за добър АГ. Ние искахме да правим 3 инвитро при нея, но точно в деня на консултацията пуснах чхг и излезна положително, та оттогава тя ме следеше. Не изражда за жалост.

Благодаря ви за споделените мнения как минават прегледите при вас! То беше ясно, че при всеки лекар е различен, но явно при повечето са сравнително кратки (поне аз не усещам тези 15 мин как минават), а докато АГ гледа бебето не искам да задавам въпроси, за да не го разсейвам, а после се вълнувам, че е добре и забравям какво съм искала да питам Sweat Smile
За следващия път ще съм със списък с въпроси, дори и 2 да са.

Sunshine..@, и аз бях започнала витамини, даже от списъка с позволените на АГ,  но ми каза да ги спра и да пия само пренаталния. Била съм от малкото бременни с добри кръвни, които нямат нужда от допълнително хапове... не знам така ли е, не е ли ... и като гледам бременните ми приятелки на какъв коктейл от витамини са, чак ми е странно, че аз съм на едни пренатални. Но пък и не искам да си самопредписвам неща...

Иначе и аз съм 28ма на ФМ, но не знам дали е 3та - ще ходя да видим как е плацентата и не знам дали няма да ме викат на още една. Според листа с пренатална грижа на АГ, късната ФМ се прави в 34 гс.

На мен шийката последно са ми я мерили в 17 гс. Всеки път съм избръсната, готова за преглед (което ми коства страшно много усилия Laughing ) и накрая само през корема.

Гледам си моите последни изследвания, освен ПКК, урина и глюкоза, имам само желязо и ТЖСК / TIBC (Тотален желязосвързващ капацитет). Не сме пускали феритин, нито витамините (D, B и т.н.). Аз все не пускам на моя глава, но вече се чудя дали не трябва да пусна.. объркана съм малко

Yellow_girl, стискам палци всичко да е наред и да не ти се налага да ходиш спешно по лекари, било то и най-добрите!
Alfafa, твоята лекарка звучи като някакво чудо на чудесата! В София ли се следиш?

# 685
Следя се при д-р Ралица Сенкова, незаменима е и чак  сега оценявам колко ме е разглезила с задълбочените прегледи и обясненията на всичките ми въпроси, дотолкова че за мен е еталон за добър АГ. Ние искахме да правим 3 инвитро при нея, но точно в деня на консултацията пуснах чхг и излезна положително, та оттогава тя ме следеше. Не изражда за жалост.

О, да, знам я. И аз съм била на един преглед при нея и много я бях харесала. Наскоро разбрах, че следи бременности, мислех, че откакто се премести само с ин витро се занимава, та даже не ми беше в списъка с проследяващи АГ, а на този етап докато се вредя за час при нея, ще е станало време да раждам. Супер е че си попаднала при нея и че си толкова доволна Simple Smile

# 686
Здравейте,  аз преди 2 дни бях на 3 та фетална 29+2г.с. и бебчето ми тежи 1.320кг. но плацентата ми е 2 ра степен на зрялост. АГ каза, че не е проблем, защото прави доплер на всичко и се видя, че всичко с кръвотока е наред и с бебчето . 🙂💜😊

# 687
Здравейте! Не съм писала отдавна, едва ви изчетох Simple Smile
Тази седмица започнах с покупките, че нищо не бях подготвила и взех да се притеснявам.
Дрехите от уайкики взех, козметика и подобни от дм, от озон стерилизатор и други, от раятойс столче за колата и адаптери за количката (добре че имаха, че е много стар модел). Много неща имам от дъщеря ми, а като гледам цените и се хващам за главата…
Разглеждам чувалчетата и не мога да взема решение, дали есенно или зимно. Ние зимата държим 21-22, но с бебето не знам дали няма да увеличим на 23-24… гледам таблиците и пак съм объркана.
Вие как мислите?

# 688
  • София
На няколко места гледах, че 21-22 е най-добрият вариант. Всички специалисти, които изгледах, говорят да внимаваме да не прегреем бебето, но рядко някой казва - внимавайте да не го изстудите 😁. Та по-хладно, по-добре си мисля.

# 689
Гледам чувалчетата на Angel Baby.
Вие на зимно ли се спряхте?
Чета, че зимните са подплатени, а есенните са направени само от два плата. Разбира се, че е важно и как е облечено бебето. Хем всичко е описано, аз още съм в чуденка.
Дъщеря ми е лятно бебе, а и беше толкова отдавна, че много неща не помня..

Общи условия

Активация на акаунт