🤰Февруарски снежинки 2026 - Тема 2 🍀🌸

• 20 769
  • 739
  •   2
Отговори
# 735
Аз съм така откакто съм забременяла в резултат на което почнах да хъркам толкова гадно, че се събуждам от собствените си звуци. 🤣
Моето бебе се е качило много високо и ме притиска, понеча ли да ям боклуци, като тесто и тестени изделия ме почват киселините жестоко, придружени с рефлукс, парене в гърлото и се подувам като балон в корема.  Спазвам ли си регулярния режим, проблема отшумява. Относно закуската всеки ден ям почти едно и също: 2 варени яйца, 2-3 филийки протеинов хляб с филаделфия/фъстъчено масло, малко маслини и авокадо. Понякога разнообразявам с йорурт в който слагам лажица чия, сурови ядки, лажица счукано ленено семе, боровиники и/или половин банан. Ако не сутрин то това ми е следобедната закуска всеки ден. През останалото време основно салата, месо (не пържено) и по-рядко варени картофки.  Имам един грешен ден за изкушения сладко, кроасанчета, пица и т.н., но след него храносмилателната ми система страда жестоко. Вече съм от 59кг на 71кг 30 г.с. Увеличила съм обиколка само около корема, което ме радва понеже всичко се усвоява от бебката и то се вижда на прегледите.

А момичета имате ли проблем със запушен нос? Вече 2 месеца, че и повече не се оправя и това е, през нощта се събуждам не мога да дишам, ужасно е. Личния ми лекар отначало ми даваше спрейчета, но вече не иска да ми дава защото съм щяла да привикна към тях. Какво да правя? Пробвах с инхалации, но не става. Да не би пък от самата бременност да е? Едно момиче ми каза като родиш ще се оправи. Е как ще изтърпя още два месеца..

# 736
И аз съм със запушен нос и съм започнала да похърквам .. мъжът ми казва, че става все по-трудно да ме завърти, за да спра концерта Grinning иначе също се будя от собствените си звучи, поне само едната ноздра е запушена, но е досадно..

Благодаря за идеите за закуска! Интересно ми беше да видя кой какво яде, явно ще си остана на яйца в различни форми и супи, че всичко с хляб, тесто и т.н. ми държи висока кръвната захар (5.2, 5.3), даже след приключване на вечерята в 9 часа. Иначе и аз карам главно на месо, салати и супи, чат-пат плодове с нисък гликемичен индекс (така да ми липсват бананите), а за сладко си правя аз кексчета и бисквитки с бадемово брашно и овесени ядки. Просто взех да се измарям само да мисля какво да ям, за да ми държи ок кръвната захар, но явно така ще е до края..

Yellow_girl, не знам какво друго да посъветвам за кашлицата Sad освен да видиш как да пребориш самите киселини като причина за нея, не знам. Аз като съм с киселини не пия кафе, чай мента, домати, всичко кисело гледам да избягвам. Но при мен не е и всеки ден де..

# 737
  • София
Rising_Star, благодаря ти Simple Smile При мен списъкът с възможните храни, от които нямам киселини е изключително кратък и вече ми писна да нагъвам мекици (дам, мекиците с айрян нямат никакви последствия). Сигурно има бъдещи мами, които си мечтаят за такива неща, но аз вече искам някой плод, зеленчук, супичка, боб, мусака, пълнени чушки, салатка, ама няма, ще чакам още два месеца. Такива неща като ядки - абсурд, от яйцата ми става страшно тежко и започват едни болки. Тъпото е, че ме боли понякога, дори само ако съм пила вода. Вече сънувам мандарини и портокали, но... друг път. Имам две ябълки в хладилника - седят от сума време, но все не намирам смелост да си хапна, защото знам какъв ще е резултатът - болки в стомаха, киселини, кашлица, а от тъпата кашлица главоболие и болки в корема. Поне пиле и риба ям (друго месо по-рядко, защото подправките ме дразнят, а без тях е направо гума). Просто диетата ми е страшна и нищо чудно, че продължавам да свалям килограми, но щом бебчето е в норма, нямам притеснения.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 15:52 от Yellow_girl

# 738
Да, забравих да напиша, че на глас му говоря и е мн забавно като задам въпрос и то ритне 😆 ще ходим ли мамо малко на разходка? И то ритва и ей такива неща. Запушеният нос си е от бремеността, миналата нощ усетих мъжа ми как ме бута и на сутринта го питах да не би да съм хъркала, вика като дъскорезница, не можах да спя... Хем ме напуши на смях, хем до сега не ми се е случвало. Смуках няколко дни цинансин и се пооправих. А инхалации и нощно време ставах 2 пъти да си правя, че много ми пресъхваше гърлото.
Да се оплача, днес в един момент мн ме стегна целия корем, а не съм ходила или претоварвала, нищо не обичайно. Пих Магнерот, бусколизин, поотпусна ме, но още целия корем се втвърдява и едвам ходя, кръста ме заболя... Поне се обажда да поритва, може би се успокоявам с това. Дано да изкарам още 1 час и да ходя да полегна да опъна кръста в леглото, че последно съм на работа днес и си пускам болничен. Дали може да се намества или обръща бебето? Казала съм му, че трябва да се обърне, хахаа тааа не знам контракции,обръщане или какво трябва да е.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 16:39 от Sunshine..@

# 739
Момичета, да наваксам и аз с комуникацията Grinning и тъкмо да ви предупредя за храненето.
Преди няколко дни след 3 празнувания на рождени дни в края на ноември и началото на декември (иначе казано малко по-тежка храна, тортички, сокове), ме изненада жлъчна криза.
Аз си бях започнала поне седмица по-рано да имам киселини, подуване на корема след хранене, даже на няколко пъти имах гадене и повръщане. Мислех си, че е от бременността, че бебока притиска и че е нормално. Още по-рано, около 3 седмици преди това изкарах и стомашния грип, който върлува сега (мъжа ме зарази) и си мислех, че просто корема ми се е "разбъзикал" от боледуването.

Та, на 2 декември сутринта ме сви една страшна болка в корема, викахме спешна помощ. Биха ми но-шпа и бусколизин, мина за 20 минути болката и се върна с пълна сила, което ни накара да тръгнем с колата към Пирогов. Личната лекарка ми каза там да отидем, защото имат и акушери, и гастроентеролог на смяна, обаче в болницата си измиха ръцете, че съм бременна и ме изгониха да ходя в Майчин дом. В Майчин дом бая се суетиха, чудиха се как да ми помогнат, защото нямат гастроентеролог, но поне на ехографа установиха какво точно става. Затлачила се е жлъчката с шлака, слава богу, няма камъни и при оттичането на шлаката е позапушила съдовете, което е довело до кризата.
Извикаха хирург за консултация, който изключи нуждата от операция. След това извикаха и гастроентеролог (предполагам от Александровска), която потвърди жлъчната криза и назначи лечение.

Но като цяло, защо ви пиша за този "купон". Предупредиха ме изрично, че при бременните рискът от образуване на шлака и дори камъни в жлъчката е по-висок, защото естествено през този период нивата на холестерола в кръвта са по-високи. Отделно, явно си има хора като мен, които са генетично и физически предразположени към такива състояния. И естествено нарастващата матка притиска тези органи (жлъчка, панкреас и черен дроб), което прави оттичането на соковете по-трудно.
Мазните храни (пържено, сметана, някои видове сирена и кашкавал, рафинирани масла и т.н.), сладкото, киселото, лютото, мазните меса, колбаси, полуфабрикати, тестените изделия, са бич за храносмилателната система. Всички го знаем, обаче така сладко ни се яде, особено сега като бременеем. Joy
Аз по принцип вкъщи готвя постно, защото мъжа ми не яде месо, но си признавам, че не съм си отказвала като ми се прияде дюнер или пица, например. В края на ноември имахме рождени дни и покрай тях хапнах китайско, торти (особено и докато ги приготвях си хапвах съставките им), всичко това запивах със сокчета и понеже покрай това си ядях и домашно приготвена храна, не го намирах за някакъв проблем. Мислех, че просто ще ми е тежко за ден-два, докато тялото смели всичко и после пак ще съм окей.
Да, обаче този път тялото каза "Ай стига толкоз". Та, сега колкото и да ми е гадно, ще трябва да мина на строга диета и особено много ще трябва да внимавам в следващите месеци, защото корема ще става все по-голям и всеки гаф в храненето може да доведе до повторна криза.
Споделям ви моите преживявания, не за да ви плаша, а за да ви предупредя, защото не искам никой да минава през тази гадна болка, която преживях. Бъдете внимателни с храната. Не се ограничавайте, хапвайте каквото ви се хапва, но по-добре половин порция, отколкото цяла (говорим за тежки или вредни храни). Разхождайте се след хранене, не лягайте поне час след като сте хапнали. Това помага и за киселините.

Иначе да кажа и за бебока. Малкия мъж си е най-добре. Активен е много. Вече сме в 31г. с. Моите перипетии не му се отразиха изобщо.
Гледам, че сте си писали за хълцането. И при нас го има. Понеже е застанал с главата надолу, като хълца го усещам в таза. И аз му говоря, въпреки че ми е неловко и странно да си лафя с мърдащия корем Joy не мога да преценя дали реагира на гласа ми.
По отношение на килограмите, преди да вляза в болницата бях качила 6 килограма. Но пак да кажа, че аз започнах с тегло 88кг, така че колкото по-малко кача по-добре. Сега ще видя колко съм като изляза.
И да ви кажа едно весело откритие, което направих тези дни. Понеже в стаята е много тихо, установих, че чувам как ставите на бебето щракат. Joy не знам дали ви се е случвало да ви изщрака тазобедрената става или коляното, но ако да, значи знаете, че звука е силен. Е, явно и при бебетата е достатъчно силен, че да се чуе извън корема. Няколко пъти го чух при по-силни движения. В такива моменти силно напъва през корема, чак се различава формата на краче и явно изпуква ставата. Първите пъти си мислех, че си въобразявам или че на мен нещо ми щрака Joy но след като се усетих, че се случва точно със силното движение на бебето, реших и да питам нета, където отговора беше категорично "Да, възможно е да чувате щракането на ставите на бебето"

Общи условия

Активация на акаунт