Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 1 701
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
Обрива може да е от глутена. Как го въвеждате? Трябва да е поетапно и с натрупване. Преди няколко страници го коментирахме.

Да и слава богу отшумяха. Тук въпроса ми е дали с тази млечна каша без да искам съм и вкарала и млякото. Не съм в час, защото самата аз не пия мляко и не понасям млечни продукти, но искам тя да си ги яде.

# 46
Не е задължително да е с натрупване глутена. Ние го вкарахме за три дни и вече си яде и си е ок. Кашата е млечна, да, това си пише Milk and Cereal. Аз мляко и млечни също вече вкарах. Добре ги понесе. Обаче сега ще трябва да дадете отделно глутен и отделно мляко, за да разберете от кое е обривът. Аз лично бих изчакала, обаче 10 дни, преди ново даване. Има едни бисквитки на Plasmon, те са вкусни и са пълнозърнести. Може да опитате с тях за глутен пак. Пък млечно - има разни млечни десертчета или направете вие нещо.

# 47
Hipp имат и глутенови безмлечни каши, може да опитате с тях, аз така въведох глутен, като има последователност и различно съдържание. По принцип препоръчват мляко и млечни продукти да се предлагат след първата годинка. Хубаво да пробвате само глутен, по нататък само мляко, за да изключите реакция или да я засечете.

# 48
За тази каша конкретно не знам, но пюренцата, които съдържат мляко, са с АМ в състава си, не обикновено прясно мляко.

# 49
В допълнение на каквото esmeralda23 каза - кашите "Лека нощ" в бурканче на Хип са с АМ, с такова са и в разтворимите им каши. Тоест, не би трябвало млечното съдържание в инстантната каша да е проблем, ако детето приема АМ на Хип и няма обриви от него. В противен случай трябва да се разбере дали е глутенът проблем или адаптираното мляко на Хип, като се пробват двете поотделно

# 50
Не съм сигурна какво е млякото, за това аз млечните каши ги избягвах. Би трябвало да е АМ, но знам ли. Ако не е, трябвало е да не смесвате два нови продукта. Именно там е идеята да не се дават две нови храни заедно. Съвета, че някой вкарал за 3 дни глутен е просто безумен. Това, че много деца са си ок и нямат проблем с глутена, не значи че ВСИЧКИ са така. Ето в случая Вашето има обрив и аз си мисля, че е точно от глутена. Кашата е с пшеница - културата настина с най-много глутен. Пробвайте тази схема за вкарване на глутена, за да видите дали ще има реакция.

Бисквитите пък на Плазмон са със захар и аз лично не ги предпочитам. Купувам от ДМ едни жълти на BabyLove. Моето дете много ги яде. За по-малко бебе може би е хубаво да се натрошат, за да са по-лесни за консумация.

# 51
Където и да ида да пазарувам, масово са с пшеница. Сега или и давам от мешаната дето има всичко, или пюретата на Хип с бисквити и банан. С тези 2те няма проблем. Може би е било от високото съдържание на пшеница изведнъж. Иначе да, тя е на АМ антирефлуксното на Хип. Точно това исках да разбера дали в тези каши има наченки на истинско мляко и дали не съм и го вкарала без да знам. Значи в такъв случай ще си го въведа по-натам. Благодаря.

# 52
Аз започнах първо с овесена каша (безмлечна), после продължих с една на ДМ с 3 зърна (овес, ечемик и спелта) и после взех една на ДМ със 7 зърна (овес, ръж, пшеница, ечемик, спелта, царевица и ориз). По-добре давай такива каши и си добавяй от твоето АМ, без това е свикнало на него. Просто не почвай ударно с пшеница. Може на други деца да им понася, но на твоето да не е ок.

# 53
Защо да е безумен съветът за 3 дни вкарване на глутен, при условие, че е по предписание на педиатър с над 25 години опит? Не би ли трябвало педиатърът да има повече познания и опит с алергии и непоносимости от разни сайтове?

# 54
От педиатър до педиатър има огромна разлика за съжаление 😞 Аз съм доволна от моята, но има такива, които препоръчват захранване с плодови пюрета или сокове още от третия месец.

# 55
Така е, нашата педиатърка, обаче следва последните препоръки на запада и каза, че схемата с едномесечно въвеждане на глутен и жълтък е остаряла и не е нужно чак такава предпазливост, освен ако детето не е дало признаци още в началото на захранването, че по принцип има някакви непоносимости или пък има наследствена обремененост. При здрави деца е абсолютно излишно, още повече, че след 10тия месец започват да им се дават манджи с брашно и надробен хляб в тях (което е супер противопоказно), а доста родители, които са вкарвали първоначално постепенно продукти, им "набутват" вафли в ръцете. Затова си трябва баланс. Без драми в началото, ако няма нужда и след това балансирано хранене, с хубава и питателна храна и без брашна и надробени манджи Simple Smile

Някой беше дал за пример Solids start - там глутенът и жълтъкът също са за кратко време

# 56
Защо да е безумен съветът за 3 дни вкарване на глутен, при условие, че е по предписание на педиатър с над 25 години опит? Не би ли трябвало педиатърът да има повече познания и опит с алергии и непоносимости от разни сайтове?

Защото педиатрите са да лекуват децата ни, а не как да ги отглеждаме.
Никога не може да знаеш детето ти има ли непоносимост към нещо или не. За това от всяка нова храна се дава по малко. В началото на захранването от всичко давах по малко. После като минаха няколко месеца, не се съобразявах толкова с новите плодове и зеленчуци. Обаче с жълтък, белтък, кисело/прясно мляко, извара, сирене, месо, глутен… бях по-предпазлива, защото са възможни реакции при тях и няма как да знам дали детето ми ще прояви непоносимост. Всеки, разбира се, си решава какво, как, кога да даде на детето си, но не е ок да се дават такива съвети. Още повече тук имаме дете с обрив, който е много възможен да е в следствие на глутена.

# 57
Подкрепям VaniaK за идеята да се купуват инстантни каши без АМ в тях точно поради това, че ако детето не пие от АМ на съответната марка, не се знае как ще реагира в общия случай на него. Според мен също е по-добре да се правят каши с млякото, което бебето си пие по принцип. Иначе е добре, че в конкретния случай детето пие мляко на Хип, та поне то отпада като потенциален проблем.

Относно захранването с глутен, аз увеличавах по малко размера на сухарчето, което давах, в рамките на 5-6 дена именно защото непоносимостта се проявява с натрупване. Месец и на мен ми се струва много за вкарване на алерген, но така или иначе вече съм писала по темата с глутена, няма смисъл да спамя едно и също. Също съм и на мнение, че повечето педиатри са страхотно неинформирани на тема захранване на бебето, така че в общия случай не коментирам темата с нашия педиатър, освен ако изрично не ме пита нещо. KPP, Вашият педиатър е едно на милион може би и въобще не е в представителната извадка 😁

# 58
Само ще добавя, че в страни, в които по принцип се забелязва масова непоносимост към даден алерген, той се въвежда възможно най-рано при захранване. По този начин се минимизира рискът от алергия. Давам за пример фъстъченото масло. Аз имам алергия и непоносимост към кози и кози продукти, но лекар специалист ми каза смело да дам козе мляко/има каши с козе мляко/ на моето бебче. Освен това не е задължително и той да има непоносимост, но и да има, колкото по-рано въведа даден алерген, толкова по-малка ще е реакцията и има огромен шанс да го израсте. В случая при мен е наследствено, но се надявам при бебчо да няма проблем 🤗

# 59
Не знам колко съм права, но това за алергените е така, защото има един прозорец, в който имунната система няма да даде отговор. За това се препоръчва ранно въвеждане, но това не изключва да се въвеждат по-внимателно.

Общи условия

Активация на акаунт