Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 1 716
  • 91
  •   1
Отговори
# 60
Да, така е, въвеждат се много внимателно- в малки количества през определен интервал.

# 61
Защо да е безумен съветът за 3 дни вкарване на глутен, при условие, че е по предписание на педиатър с над 25 години опит? Не би ли трябвало педиатърът да има повече познания и опит с алергии и непоносимости от разни сайтове?

Защото педиатрите са да лекуват децата ни, а не как да ги отглеждаме.
Никога не може да знаеш детето ти има ли непоносимост към нещо или не. За това от всяка нова храна се дава по малко. В началото на захранването от всичко давах по малко. После като минаха няколко месеца, не се съобразявах толкова с новите плодове и зеленчуци. Обаче с жълтък, белтък, кисело/прясно мляко, извара, сирене, месо, глутен… бях по-предпазлива, защото са възможни реакции при тях и няма как да знам дали детето ми ще прояви непоносимост. Всеки, разбира се, си решава какво, как, кога да даде на детето си, но не е ок да се дават такива съвети. Още повече тук имаме дете с обрив, който е много възможен да е в следствие на глутена.
Това не е вярно. Ролята на педиатъра е да проследява развитието на детето, неговия растеж, профилактика, съвети за отглеждане. Неслучайно на първия ден, след болницата идва педиатър вкъщи, за да покаже какво се прави с бебето. Това си е по НЗОК ролята му.
Вече с това мнение разбирам защо не зачитате мнението на педиатрите си. Педиатрите, които лекуват, са специализирани такива, когато има проблем. Личният лекар е именно за проследяване и организация дори в етапите на развитие на детето.

Интересно ми е, кой, освен педиатърът, тогава насочва как детето се захранва? Не приемам отговори, като специалисти по хранене, приложения, форуми и Интернет за сериозни. Когато не е имало такива неща, родителите как ще знаят как се захранва бебе? От бабите? Не е сериозно това наистина. Слушайте си педиатрите, хора.

И пак казвам, това не са съвети, а препоръки от световни специалисти - лекари.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 23:29 от KPP

# 62
Ние слушаме педиатрите, които са в час с новите проучвания

# 63
Ами именно и те препоръчват въвеждане на алергени за 3-5 дни, като се започва с по-малко количество и постепенно се увеличава. Не чу другото за по месец е грешно, но така се лишава детето от качествена и питателна храна, която съдържа нарастване на месеците, става все по-необходима. При здраво дете е напълно ненужно. Ако има реакция, ще проличи най-късно на втория ден и тогава вече се вземат съответни мерки.

# 64
Не разбирам как се лишава детето от качествена храна, когато отделяш малко повече време на глутена. Хубаво е до тогава да са вкарани основните зеленчуци и плодове, меса и жълтък. Като вкарваш глутен, то детето не яде само това. Има още поне 2 хранения с твърда храна и там спокойно си получава всичко. Просто това, че внимаваш с алергените и по-опасните храни, не значи че детето гладува и ти не му даваш нищо полезно.
Като искаш, слушай си педиатърката, но е показателно колко е в час със захранването.
За 100-тен път - глутена е с натрупване. За 3 дни абсурд да си сигурна, че детето ти няма реакция към него. Да, при повечето деца всичко ще е наред, и с жълтък, и с месо, и с ядки, но няма как да знаеш дали твоето дете не носи някаква непоносимост към вид храна.
Спирам да меля едно и също, но просто не давай съвети, че 3 дни са достатъчно на глутена.

# 65
Ами това с едно месечната схема е доста остаряло и не се препоръчва вече. 3 дни са достатъчни наистина. Ако има реакция, ще се покаже дотогава. А три хранения с твърда храна са чак на 10-11 месеца

# 66
Месец и за мен е много, но 3 дни са изключително малко за реакция. 2/3 седмици намирам за нормално. Не помня кога вкарах 3-тото твърдо хранене, но 11 месеца със сигурност е късно. И когато и да е. Не разбирам как глутена спира приема на качествена и питателна храна.

# 67
Месец и за мен е много, но 3 дни са изключително малко за реакция. 2/3 седмици намирам за нормално. Не помня кога вкарах 3-тото твърдо хранене, но 11 месеца със сигурност е късно. И когато и да е. Не разбирам как глутена спира приема на качествена и питателна храна.

Не си трови нервите, няма да те разберат.

# 68
Всъщност не става въпрос просто за реакция. Високият процент глутен в кашите води до затруднено храносмилане и за това е хубаво да се увеличава дозата постепенно. Не е просто да се следи за непоносимост. То и възрастен човек ще страда от корем, ако прекали с глутена 😁 Започва се с няколко лъжички и постепенно се увеличава количеството.
ПП някоя мама ще може ли да сподели графика си по часове за хранене на 5-месечно бебче 🤗 Моят бебок все още има 6 хранения, рядко са 5.

# 69
Здравейте, белтък колко дни се въвежда ? 5 дни достатъчни ли са?
И докато се въвежда белтък може ли да се постави пневмококова ваксина?

# 70
siskaaaaaaa, аз белтъкът го въведох за седмица. Почнах, като готвих за трима ни нещо с цяло яйце (например в печиво, палачинки и т.н.) и давах по малко, като увеличавах количеството на храната, съдържаща белтък. Това го правих три-четири дена, като накрая дадох парченца сварено яйце и накрая направих омлет на фурна с цяло яйце.

Ако въведете алерген и поставят ваксина на детето Ви по едно и също време, и има някаква реакция, ще Ви е трудно да разберете от кое от двете е. Или въведете белтъка примерно 1-2 седмици преди ваксината, или изчакайте толкова след нея, но не го правете по едно и също време. Ако вече сте въвели белтъка и детето няма реакции от него, то приемът на белтък не влияе на самата ваксина по никакъв начин.

# 71
Аз като пътувам и следва ваксина, не давам нови храни, които могат да предизвикат реакция. За пътуването - да не се чудя в друг град какво да правя. За ваксината - ако има реакция да знам от какво точно е.

# 72
Това, което препоръчва нашият педиатър е всяка нова храна да се дава поне 7 дни, като причина, първо свикването на организма с новото и второ ако прояви алергия много по-лесно ще се разбере от коя храна е реакцията. По-времето на баткото ки спомням, че този период беше 5 дни.

# 73
Здравейте! Синът ми утре навършва 9 месеца и днес за първи път му взех готвено от бебешка кухня. Как и кога давате храната от кухнята? На 5 хранения е, първото е:
- около 7:30 и е нещо от сорта на млечна каша, кисело мляко с бисквити, попара, като не всичко е приготвено с АМ. Някой път отказва закуската и иска само мляко.
Ако ми изглежда гладен преди обяда, давам бисквитка или парче плод.
- около 11:30 - обяд. Зеленчуково-месно пюре, редувам месо-жълтък, тази седмица вкарвам рибата.
- около 14:30 - СЗ, подобна е на сутрешната закуска.
Междинка - плодово пюре
- 17:30 - 200 мл АМ (с 6 лъжички?
- 20:15 - вечеря АМ, 230 мл (7 лъжички АМ)
През нощта не яде, първото му ядене е в 7:30 - полу-заместена закуска.

Мисля сутрин или следобед в 2-3 да е десерта, на обяд основното, а евентуално в 17:30 супата? Но по този начин му остава само вечер да пие мляко. Какво мислите за графика?

# 74
Изобщо не е вярно, че на хора без цьолиакия им става тежко от много глутен. Глутенът е просто вид белтък, който е в пшеницата и други зърнени култури. Напълно безобиден е. Просто имунната система на хората с цьолиакия реагира на него по необичаен начин дори в малки количества. А хората с алергии реагират на нормални белтъци все едно са опасни но реално не са.

Общи условия

Активация на акаунт