Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 1 718
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
Аз едно меню го давах два дни. Единия ден месото, другия постното с жълтък. Десерта на някоя следобедна закуска. Като вкарах вечерята, тогава едно тройно меню ядеше на ден. Много не си спомням, но около 9-я месец ядеше така:
-като стане 7/8 ч - АМ около 200 мл (не помня точно тогава колко изпиваше, но да речем толкова)
-междинна закуска 10.30/11 ч
-обяд 14:00 ч
-следобедна закуска в 17:00 ч
-АМ пак около 200 мл към 20:00 ч
Не съм сигурна, че е топ режим, но така си се нагласи тя.
Като вкарах закуска около годинката, междинната закуска сутринта я намалих като количество и обяда дръпнах към 12.30/13:00, за да се подготви за една дрямка.
После изместих следобедната закуска към 16:00 ч и вкарах вечеря към 19:00 ч (тук вече давам безмесното ястие от кухнята) и пие около 150 мл към 21:00 ч преди заспиване. Трябва да спра млякото, но пък тя си го търси и ме притеснява да не огладнее без него.

# 76
VaniaK, благодаря. И аз се чудя дали към 11 ч. (когато му се пада обяда) да не сложа междинна закуска, а обядът да е към 2 ч. Гледам и че доста от декемврийчетата имат мляко като се събудят и след това дават друга закуска, а аз директно замествам млякото. Сега минава от 3 на 2 дремки и ми е много объркано всичко 😄

# 77
Ох, не помня точен график, но моя бебок вече е на 7 месеца и все още по 6 пъти се храни някой път. На 5 със сигурност беше на 6 хранения, тогава по това време някой път и 5 му бяха добре. Но да кажем, ако първото е в 6, после в 10, 13, 16 и последното е в 7. Някой път просто се буди по-рано, към 4-5(като днес) и така има време за още едно хапване. Не мисля, че е проблем да хапва по 6 пъти особено 5 месец.

Всъщност не става въпрос просто за реакция. Високият процент глутен в кашите води до затруднено храносмилане и за това е хубаво да се увеличава дозата постепенно. Не е просто да се следи за непоносимост. То и възрастен човек ще страда от корем, ако прекали с глутена 😁 Започва се с няколко лъжички и постепенно се увеличава количеството.
ПП някоя мама ще може ли да сподели графика си по часове за хранене на 5-месечно бебче 🤗 Моят бебок все още има 6 хранения, рядко са 5.

# 78
Много ви благодаря, момичета 🤗❤️❤️❤️
Не искам да споря за глутена, аз лично нямам алергия или непоносимост, но пък ми се отразява зле, ако прекаля и това е напълно нормално. Казвам го като здравен специалист и от личен опит.  Това като цяло важи за всяка една храна, не само за глутена, но в големи количества определено много натоварва организма.

# 79
Всъщност не става въпрос просто за реакция. Високият процент глутен в кашите води до затруднено храносмилане и за това е хубаво да се увеличава дозата постепенно. Не е просто да се следи за непоносимост. То и възрастен човек ще страда от корем, ако прекали с глутена 😁 Започва се с няколко лъжички и постепенно се увеличава количеството.
ПП някоя мама ще може ли да сподели графика си по часове за хранене на 5-месечно бебче 🤗 Моят бебок все още има 6 хранения, рядко са 5.
Ама кой е казал, че първият път се дава цяла порция каша с глутен? Имам чувството, че като искате да си докажете тезата, си измисляте удобно някакви изречения, които не са казвани. Не знам колко пъти казах, че се дава три - пет дни, с увеличаване на дозата. Което значи, че първо се дава малко, до цяла порция накрая. Аз лично не съм фен на кашите, нито синът ми, но ако е с каша - първо 3 лъжички, после 100 гр.
И за не знам кой пореден път казвам, че нито аз, нито педиатърката ми се измисляме, а преди време европейската асоциация по гастроентерология (педиатри пак с препоръки за хранене Simple Smile ) са препоръчвали схемата с един месец, заради цьолиакията основно. Обаче следва 2020 има нови проучвания и вече новите официални препоръки на същата асоциация, плюс WHO са, че няма нужда от такава схема при здрави деца и може да се въведе между 3 и 5 дни, както другите алергени. Статии от официални източници да вадя ли или инстанцията бг мама, ако не одобри, не важат Grin

Иначе за график, аз още не спазвам, като си иска детето, давам. Понякога си иска през 2 часа. Някой ден яде по 7 пъти, друг по 5, 6. На 7 месеца е. Като вкараме три хранения с твърда храна, тогава ще има и график. То детето ще си го нагоди само

# 80
Коментарът ми не беше заяждане. Специално за глутена се водя по схемата на доктор Владимирова. Въвеждането на глутен е точно 5 седмици(20%, 40%, 60%, 80%, 100% в съотношение с безглутенова каша). Съвсем скоро се консултирах и с друг лекар, който също потвърди тази схема. До края на първата година не трябва да има повече от 1 порция на ден, която съдържа глутен.

# 81
Да, това е остарялата схема, която е напълно излишна. Ама като ви се занимава, давайте

# 82
VaniaK, благодаря. И аз се чудя дали към 11 ч. (когато му се пада обяда) да не сложа междинна закуска, а обядът да е към 2 ч. Гледам и че доста от декемврийчетата имат мляко като се събудят и след това дават друга закуска, а аз директно замествам млякото. Сега минава от 3 на 2 дремки и ми е много объркано всичко 😄

Много е объркано всичко с дремките. Тъкмо нагласиш храненето и после трябва да разместиш заряди дремките. Ние сме между 1 и 2 и нямам търпение твърдо да мина на една и да ми е по-ясно всичко, че ми писна с тия промени. Иначе ако в 11 сложиш междинна закуска, давай си цяла порция, че няма да издържи до обяда. Аз в 11 вече давам банан, друг плод, палачинка, нещо по-дребно, за да не я засища съвсем и да си изяде обяда в 12.30/1 ч.

# 83
Да, тъкмо си нагласи режима и хоп - зъби и промяна на дремките 🤣 В движение се нагласям. Сега ще го пробвам няколко дни на новия режим да видим дали ще му е окей, иначе и в 11 няма проблем да плющи телешко като го гледам 🤣 Ама някой път се пада да спи към 1 и половина-2 като е на две дремки и нещата с яденето се объркват.

Аз глутена първата седмица-две го въвеждах внимателно и после му го дадох all in. От царевичната каша на Хип се запече, при другите е нямал проблем.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 17:20 от Le Strange

# 84
Zimk02, на мен също 5 седмици ми се струва много дълъг период и ще го скъся на 2 седмици 😁 Ще давам през ден/един ден безглутенова, един ден глутенова каша/ и всеки път ще увеличавам количеството. Това и за въвеждането на плодовете също не съм съгласна да е чак в 9тия месец в суров вид. Като цяло всичко останало от консултациите е супер и се водя по тях + схемата на Хип с някои промени.
Имам чувството, че съм единствената, която не си води дневник за дремките на бебето 🤣🫣 един единствен ден само си водих записки. Обаче за храненето си записвам 😁

# 85
Аз просто си записвам в приложението, с което я следя, но това е.

Това за суровите плодове зависи кой плод

# 86
Да, това е остарялата схема, която е напълно излишна. Ама като ви се занимава, давайте
Мен ме заболяха пръстите да пиша, но явно нещо не се изразявам добре, защото хората не ме разбират

# 87
Записах в началото дремките. После само храненето - кога, какво и колко. Накрая само часовете на хранене и спрях около годинката.

# 88
Zimk02, на мен също 5 седмици ми се струва много дълъг период и ще го скъся на 2 седмици 😁 Ще давам през ден/един ден безглутенова, един ден глутенова каша/ и всеки път ще увеличавам количеството. Това и за въвеждането на плодовете също не съм съгласна да е чак в 9тия месец в суров вид. Като цяло всичко останало от консултациите е супер и се водя по тях + схемата на Хип с някои промени.
Имам чувството, че съм единствената, която не си води дневник за дремките на бебето 🤣🫣 един единствен ден само си водих записки. Обаче за храненето си записвам 😁

Аз в момента записвам само как расте, добре помня дремките. А, на едно листче пиша какво е дадено. Дремките се записват, ако има проблем. (така ми казаха от Мамо, спи ми се)

# 89
Момичета споделям тук безплатен тест за бебешки пюрета на Гербер с регистрация - https://www.nestlebaby.bg/testvane-na-produkti

Общи условия

Активация на акаунт