Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 950
  • 690
  •   1
Отговори
# 90
Само искам да се включа и да направя малка вметка, че глутенът в спелтата е повече от този в пшеницата като проценти. По-различен е като състав и по-лесно смилаем, но е повече.

# 91
Аз също ще добавя, че храните, съдържащи глутен, не са много богати на хранителни вещества. Замяната на глутенови с безглутенови храни е добър начин за набавяне на повече витамини и минерали 🤗 Имат висока хранителна стойност, но до там. Аз лично не бих наблягала на тях.

# 92
Не знам дали тук е мястото да попитам, рових за теми, но нещо не намерих. Записах го малкия на кухня (на 9 месеца е), пробвал е от Юначе и Фуристо. На Юначе му харесват повече яденетата, но пък е по-фино пасирано. От Фуристо нещата пък се налага допълнително да пасирам половината, а и като вкус не му допадат толкова. Препоръчайте ми кухня в София, която не пасира храната до фино пюре и е вкусно.

# 93
Момичета, за кухни не мога да кажа, много сме далеч от това, но...

Имам син на почти 7 месеца, захранен, едър, голям, яде купешки, домашни, всякакви, но не посяга сам да си сложи нещо в устата. Първо преди не обичаше гризалки, с отвращение и гримаси ги мята и пъха ръката, залъгалките са ок, но всякакви гризалки, ръкавички и т.н. не признава. Сега продължава да не слага нищо в устата си, освен ръцете. Дори и като го сложа по корем веднага навежда глава и лапа ръката. Храним се пред него, показвам му как се яде, давам му да ближе/гризе парчета спрямо стандартите за възрастта (банан, авокадо, сварен морков, бисквити и т.н.), пробвах биберон с мрежа и плод, пробвах каквото има в нета. Слагам го на стола, слагам му неща, не посяга да ги хване и да ги сложи в устата. За ЗВБ не мога и да си мисля. Максимум да хване биберона с мрежа за плод и да започне да го блъска по таблата, голяма забава.

Започва това да ме притеснява. Подобно поведение има ли при други? Имате ли идея как да му събудя интереса да слага храна в устата?

пп - Отказва по същия начин да седи по корем, като ластик е, докато го сложа по коремче и се изправя, то той вече е по гръб, а може да се обърне. Няма неврологични или двигателни проблеми, педиатри и рехабилитатори твърдят, че е просто инат.

# 94
По принцип на около 9 месеца е важно да започне да се храни с ръце бебето, преди това може по ЗВБ, но не е задължително.

Други предмети и играчки не слага ли в устата?

# 95
Според мен на 7 месеца изобщо не е задължително да си слага сам храна в устата. Не е закъснял. Изчакай още някой и друг месец.

# 96
Аз силно препоръчвам Tasty Lab. Втора седмица сме на нея и си изяжда всичко - порции по 200 гр. Аз взимам основно менюто за 10 месеца и допасирам, ако преценя. Но и пюретата им не са чак така фино пасирани и пак стават.
Всичко ухае на детството ми - наистина използват хубави био продукти.

# 97
По принцип на около 9 месеца е важно да започне да се храни с ръце бебето, преди това може по ЗВБ, но не е задължително.

Други предмети и играчки не слага ли в устата?

Не, нищо. Само ръцете.

# 98
Доколкото разбирам, щом ръцете слага в устата, това е добре

# 99
Аз на моя син изобщо не му давам храна в ръцете още. Храня си го слагам лъжичка. Има време да започнат да се хранят сами. Ние май имаме деца на една възраст, Black Hole.
Иначе посяга към чиниите все. Всичко слага в устата, оня ден си взе камък на детската площадка и докато се усетя и го захапа Grin
А при вас само храна ли не слага или нищо друго, само ръце? Не се ориентирам добре.
Ако е второто, щом педиатри са казали, че е ок, не мисля, че има от какво да се притесняваш

# 100
И моята не взема храна, която да си сложи в устата. На годинка става скоро. Изобщо не ме притеснява това. Има цял живот да се храни сама.

# 101
Здравейте! Моля за мнения. Бебето ми в неделя ще стане на 6 месеца. Започнах захранването преди 10 дни, но никак не върви. Каквото и да правя му се мръщи, не го яде с охота. Едвам стигаме 60гр и не увеличава никак количествата. Като тези 60гр ги стига доста рядко, повечето пъти яде броени лъжици. Чудя се какво да правя.
С баткото нямах такива проблеми, всичко си хапваше, макар че нямам спомен кога е започнал да яде по - големи количества.
Дали нещо не го пасирам достатъчно гладко....защото сега ми направи впечатление, че въпреки че го пасирам си остава леко зърнесто. Днес смесих картоф, морков и тиква.
Вчера пробвах банан с грозде и пак не го яде.
Има дни в които не яде и 60гр дори, ако е нещо което изобщо не хареса.
Започвам да се притеснявам кога ще увеличи това количество и защо нищо не ѝ харесва.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 12:17 от rozi4ka222

# 102
rozi4ka222, 10 дни е кратък период за рязко увеличаване на количеството храна, не ми изглежда реалистично за 10 дена да яде много повече от 60 гр храна на ден. По принцип на 6 месеца основното ядене на детето трябва да е АМ/кърма, твърдите храни са само за опитване. Също не е нужно да е суперфино смляна храната, дори и да нямат зъби още, бебетата имат кости под венците и с тях "претакват" храната.

Колко често храните с АМ/кърмите детето? Аз имах подобен проблем с дъщеря си - 2 месеца не ядеше повече от 60-70 гр твърда храна на ден (в рамките на 2 яденета, тогава беше на 7 месеца) и се бях притеснила какво става. Накрая осъзнах, че това, че съм я кърмила преди дремките, я е засищало и я караше да не търси твърда храна въобще. Възможно е случаят при Вас да е подобен.

# 103
При нас е на АМ. Яде нормално количество мляко, 5 хранения на ден, всяко около 150мл. Може би грешно очаквам бързо да увеличи количеството, подвеждам се, защото в повечето мартенски и априлски групи вече са заместили обедното, а някои и следобедното. Аз не искам да бързам и пришпорвам, искам плавен процес, просто да знам че е нормално. 
Със сина ми много плавно беше захранването и е възможно и той в началото да не е ядял много, просто не помня за колко време се замества хранене.

# 104
Като потръгна захранването при дъщеря ми, общо взето заместих 2-те яденета, които й "висяха", за месец. Но според мен това не е нещо, което е нормирано по учебник. Също и не четях нищо от групите на рождения месец на дъщеря ми нищо, историята знае за майки, заместили 3 храненета в рамките на седмица Grinning

Като цяло правилото е, че до около 10-11-месечна възраст основното ядене на детето е АМ/кърма, като постепенно храненията с твърди храни трябва да станат повече от млечните хранения. Но определено вече след навършена година, храненията трябва да са заместени с твърда храна. От 12-13 месеца нататък детето задължително трябва да приема по-голямата част от хранителните си вещества от твърди храни, тъй като АМ и кърмата не могат да удовлетворят хранителните и енергийните му нужди - те остават като допълнение към храненето.

Общи условия

Активация на акаунт