Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 960
  • 690
  •   1
Отговори
# 105
Ехаа, чак в априлските групи заместени по 2 хранения ...
Аз захранвам от близо 2 месеца и чак сега преди няколко дни моето бебе започна да яде по цяла порция закуска и обяд (около 150 гр), но пак си пие и по малко мляко, когато иска. Изобщо нямам желание да му махам млякото, то е основната храна на бебето до годинка. Не виждам и нужда да се бърза с това. На 7 месеца и 10 дни е.

# 106
Как приготвяте кашите на кърмените бебета? Слагате ли кърма в кашата и какво количество вода и кърма слагате?

# 107
Аз слагах само вода в кашите, но около час преди кашата кърмех.

# 108
Аз слагам кърма, докато не стане консистенцията, която искам

# 109
Ако е млечна кашата съм я приготвяла само с вода,  ако е безмлечна с кърма, но трябва да се изяде от детето  непосредствено след приготвяне, защото с времето от кърмата се втечнява кашата.

# 110
И аз не бързам със заместване. Засега мога да кажа, че е заместил обредното, но понякога и на обяд дохранвам или давам мляко. Зависи, той понякога сам си иска, ако не му харесва твърдата храна. Още едно хранене давам, следобедно, с десерта от детската кухня, обаче пак почти винаги дохранвам, ако си поиска.
Иначе вече често си изяжда цялата порция от 200 грама, особено ако е супа. Наддал е с 500 грама за месец, откакто вкарахме детската кухня. Grin Аз се радвам. Преди все ми се струваше с тези пюрета, че не се храни достатъчно.
Днес, например, беше пуешки късчета, с млечен сос (оризово мляко) и ориз със зеленчуци. Пасирах го, стана гъстичко, но си изяде 150 грама и взе да плаче, че исачка мляко. Дадох му и изпи 60 грама. Но така съм сигурна, че е приел питателна храна, а не сокче само.

Моят е на 7 месеца и 10 дена

# 111
Моята е на 8 месеца. Само жълтък и кисело и прясно мляко не съм и дало още. Ще ми се първо и от тях да пробва и тогава на кухня да минаваме. Иначе за сега първото ядене е АМ, после плодово пюре, след това някоя "манджа" на hipp вече почнахме с тези по-големите порции и с леки парченца. Следобяд и давам или каша или пак каша, ама на hipp в бурканчетата дето са бисквити с плод и мляко и вечерно време веднъж или 2 пъти, ако реши да будува до 23-00часа пак АМ. За момента яде всичко. Отказва ми само един ориз с броколи и имам още 1 буркан пак мисля, че е ориз със зелен боб и зеленчуци, но още не ми е дошла музата да го отворя. Сега се сещам да питам за АМ. От доста време е на антирефлуксното на Хип. Знам, че има др преходни млека на Хип за малко по-големи. Та чудя се това АР дали мога и занапред да си и го давам?

# 112
KPP, благодаря за препоръката, от TastyLab днес вече изяде 2 ястия, облиза си всичко. 🌹 Предстои третото довечера.

Аз благодарение на кухните въведох доста неща, които иначе щях да въвеждам незнайно кога. Само с прясното мляко ще изчакам, него на годинката. За заместването той сам си реши, много рядко дохранвам с мляко, само ако не му е харесало яденето и го виждам, че е неспокоен (сигурно веднъж в месеца). Имаме 3 заместени хранения, с другите не знам кога, но няма да бързам да му махам единствените млечни яденета.

# 113
Много се радвам. И моят син винаги си изяжда всичко. На 7 месеца е, а изяжда на обяд порция от 200 гр, готвено Grin Пу-пу.
Днес имаше телешко, с батат и картофено пюре в дип от сини сливи. Направо облиза всичко . Страхотни са. Освен това, те заменят прясното мляко с оризово или кокосово за менютата под 1 година. Аз взимам различни менюта през седмицата, не е само от едно, че не винаги ми изглеждат подходящи, а и той обича супи.

# 114
Момичета, веднъж размразено пюре дали е добре да дам на следващия ден? Вчера, супер доволна, че размразих една идея по-рано и бебчо се събуди кисел и гладен и бях почти готова с плодовата каша и се оказа че съм разразила зеленчуково пюре.. идваше ми да ревна и аз Grinning Та, прибрах го в хладилника и се чудя дали да му го дам днес или да го хвърля..няма да е драма да го хвърля, но ме е яд да хвърлям храна, ако не е необходимо, грехота е

...питам 30 мин преди да стане да обядва..ще размразя ново и това ще хвърля, но за друг път ми е интересно какво знаете вие по въпроса, че аз не намирам информация. Според мен може, но пък дали не греша?

Редактирам: Щом кърмата може до 24часа има логика да може и пюрето, давам му го

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 12:10 от InYan238

# 115
Ако в самото пюре няма следи от слюнка на бебето и не е претопляно или стояло повече от половин час на стайна температура, според мен няма проблем да остане още 24 часа в хладилника.

# 116
  • Бургас
Аз също съм отчаяна, дъщеря ми навърши 5 месеца преди 10 дни и тогава започнах захранване, понеже цедя и храня с кърма, но количеството започна да не стига. За сега давам чисто зеленчуково пюре по 3 дни, после нов вид, катп направихме 1 ден почивка, за да се успокои. До сега давах морков, тиква и пъщарнак. Тя обачр не харесва никои, изяжда няколко лъжички и то със зор и почри всеки път завършваме с плач. Дори опитаг да давам няколко лъжички на обяд, после след 2 часа пак. Тиквата тотално не ѝ хареса, за това направих един ден пауза. Дайте ми съвет какво да правя. Вече се чудя дали да пробвам с плодово пюре, може да ѝ хареса повече и да хапне повече, знам че първо са зеленчуците, но тя не ги харесва явно. Прпсто не иска никакви пюрета, предимно ги плюе. Лошото е  че нямам достатъчно кърма, а тя отказва адаптирано мляко, в началото дохранвах с такова и го пиеше без проблем, сега обаче не го кусва даже, дори в просъница. Пробвах няколко вида дори, пробвах и сюесено с кърма, но не. Да дам ли оризова каша с кърма, само ме е страх, ако не я яде, че ще отиде кърмата на вятъра, а нямам много.

# 117
Няколко лъжички са напълно нормално нещо за тази възраст. Недейте да я насилвате, яденето трябва да е приятно, не да завършва с плач.

Препоръчвам овесена каша - може с АМ, за да не хвърляте кърмата.

Тя изобщо ли не суче от гърда? По колко пъти и колко време цедите?

Може да пробвате по ЗВБ - например от вашата чиния да се опитва да открадне нещо.

Не бих се притесмявала да дам плодово пюре, не е проблем, то просто не е много засищащо

# 118
Аз стартирах с плодове. Никакъв проблем не съм имала, напротив. Хареса му и не ми е отказал нищо в последствие. Важно е да хареса процеса, а не да има неприятни аналогии. Така стават злояди децата и започва страшна битка.

# 119
В никакъв случай НЕ давайте овесена каша! Глутенът се включва много по-късно. Говорете с педиатъра на бебенцето дали да не започнете да давате безмлечна оризова или царевична каша. Ще я приготвяте с АМ, ако сложите кърма ще се втечни много бързо. Оризът и царевицата не съдържат глутен. Освен това не насилвайте детето, давайте по няколко лъжички и то, когато бебето НЕ Е много гладно. Според мен не става въпрос за предпочитания към даден зеленчук, а защото не е мляко. Продължавайте да предлагате морковчето и пащърнака. Детенцето и плод няма да приеме щом отхвърля тиква и морков, а те са по-сладки и от някои плодове. Може да пробвате със сладък картоф. Моето бебче много обича тиква със сладък картоф на Гербер, също и морков със сладък картоф. Пробвайте тази комбинация 🤗 Може да пробвате с АМ на Аптамил Комфорт, то е засищащо и мирише хубаво. Иначе мисля, че и Хип имаха по-сладникаво. Не смесвайте АМ с кърма. Винаги първо се дава кърмата и малко след това се дохранва с АМ. Добре сте се насочили към оризовата каша. Ако държите да я приготвяте с кърма трябва да действате по следния начин: 5 грама оризова каша с 30мл. кърма и трябва да се даде веднага, защото кърмата съдържа ензими, които ще втечнят кашата, за това казах да я приготвяте по-добре с АМ 🤗 Аз лично съм в началото с кашите и приготвям оризова на Holle (5 гр.+40мл. АМ). По-натам може да включите пюренце от ябълка/банан към кашата(смесват се), ако и нея я отхвърля. Моето бебче не я харесва особено. Може направо да си вземете тази каша, която е оризова с банан, така има по-голям шанс бебчето да я приеме, тя се приготвя с АМ или кърма:

Може да я редувате с кашата на Хип, която съдържа АМ(първата каша на бебето) и се приготвя с вода:
Скрит текст:

Това е пюренцето, за което споменах по-горе:
Скрит текст:

Пробвайте това пюренце:
Отсипете от пюренцето и затоплете на водна баня. В началото може да смесите 3-4 лъжички с ~5мл. кърма, не повече, защото пюренцето не е много гъсто. Задължително го затоплете преди това. Дайте няколко лъжички и после дохранете с кърма/АМ. По-натам, когато изяжда цяло бурканче трябва да добавяте бебешка мазнина, аз използвам олиото на Holle.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 08:54 от Kactus

Общи условия

Активация на акаунт