Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 989
  • 691
  •   3
Отговори
# 120
Вижте различни пюрета - купешки и домашни. Дайте малко почивка. 1 ден явно не е достатъчен. В началото няколко лъжички са съвсем достатъчни. Идеята е да се запознае с храната, а не да заместите хранене на 5-я ден. Разбирам, че кърмата Ви намалява, но трябва да опитате да я стимулирате, защото тя ще е основната храна до годинката.

# 121
Няма проблем да дадете плодово пюре, както и каша. Където живея аз например дори стандартно захранването започва с безглутенова каша - аз започнах с оризова. Има и овесена безглутенова.
Но, тъй като оснавната храна на детето до годинка е млякото, е добре да започнете да го свиквате на АМ, пробвайки различни марки, ако не успеете да увеличите количествата кърма.

# 122
Оризовата каша запича, а и в ориза има големи количества арсен, затова вече не се препоръчва. В овеса няма глутен, а и няма проблем глутенът да се въведе рано

# 123
Овесът често е "замърсен" с глутен от други житни култури и не се усвоява толкова лесно като ориза и царевицата. Не е вярно това за арсена, защото оризовите каши предназначени за бебета са тествани за арсен и всякакви тежки метали и пестициди. Препоръчително е глутенът да се въведе след 7 навършени месеца.

# 124
Лелее, не знаех това, че в ориза имало арсен......
Голямото, сега и малкото дете захранвам с обикновен оризов грис. Не съм давала от готовите каши никога.
Купувам си грисове - оризов, царевичен и ги редувам и смесвам с зеленчуци, плодове......както дойде.
Просо, елда също купувам пакетчета със зрънца и ги варя.

# 125
Само в кафявия ориз количеството арсен е по-високо. Няма нужда се се всява излишна паника.
Бял ориз и особено с произход Европа си е напълно ок.

# 126
  • Бургас
Днес дадох оризова каша с кърма, но нюпак не ѝ хреса, тя просто не иска да ядд храна. Адаптирано мляко абсурд, усети ли го изобщо няма да яде нищо, пробвала съм различни марки. Не яде от гърда, така ѝ никога не засука, имам вдлъбнати зърна и не се получава. Повярвайте ми пробвах всичко възможно за увеличавне на кърмата, пия много вода, добавки и чай за лактация, хради коиго помагат за производството на кърма като жито, овесени ядки, сурови бадеми и др. Просто помпата не стимулира като бебето, общо взето никога не съм имала много кърма. Цедя на 3 часа, включително и вечерта, а понякога и на 2 , просто защото е изяла млякото и няма какво да дам. Имаше период , в който се налагаше и всеки час. Проато вече съм ужасно уморена ,от както се е родила не съм спала повече от 2 часа без прекъсване. Дори няма как да излезем като хората, само за 2 часа, защото нмм кърма в хладилника или фризера, просто не сгига. Заради това започнах да захранвам с надеждата да започне да хапва нещо и събера някакъв дори и малък запас кърма, но уви. Явно не е готова, не отваря уста и плюе всичко. Страх ме е, че дори и да дам плодово пюре пак няма да го яде. Вече не знам какво да правя  стига се до там, че види ли лъжицата и ревва. Дори и показвам кк ям от пюрето ѝ с удоволствие, гледа ме с интерес, но щом ѝ дм не иска. До третия месец все бвше болна и няколко пъти шежахме в болница, нямаше апетит, постоянно записвах колко е изяла, все още засписвам. Имаше момент, в който беше свали килограми. Сега тъкмо се беше пооправила, започна да яде мляко нормално, като хапваше межьу 90 и 120 мл, преди това по 30-40-50 мл пре кратко време. Сега отнпво започна да яде по малко мляко и без желание. Може би е стресирана, знам ли, но като чета лак другите деца на втората седмица ядът цяло бурканче, а ние за 10 дни сме на 2-3 лъжици рев просто се отчайва.

# 127
Съжалявам те и не се сещам как да ти помогна. Това е ужасно. Опитала ли си с козе АМ? Може би да й допадне. По-близо е до кърмата. Магарешкото мляко е най-близо, но май го няма в България, а и е по-скъпо. Поне няма проблем да яде от шише, но трябва да намериш АМ, което й харесва, защото някои деца с месеци са зле със захранването.

# 128
  • Бургас
Не съм пробвала козе, аз съм в Германия, на кои марки е възможно да има тук? Всякаш на Хип съм чувала, че има.

# 129
В Германия има всичко, което и тук. Там са по-качествени. Пробвай с козе и дано да ѝ хареса. 🤗 Има на Лактана/Тьопфер.

# 130
Не съм пробвала козе, аз съм в Германия, на кои марки е възможно да има тук? Всякаш на Хип съм чувала, че има.

Аз давам на BabyBio. Мисля, че е френско, но виж дали го имате. Лактана, както казаха, също има козе, но има палмова мазнина и за това минах на БейбиБио. Ако не го хареса, виж и магарешко като опция, щом си в Германия. Хубаво е да намериш решение за млякото, защото кърмата едва ли ще ти се засили, а както и не яде, поне да си спокойна, че има какво да яде. Чувала съм за такива много злояди деца. Малко са, но явно ги има. Пиши дали имаш успех с козето мляко.

# 131
На 2-3 часа цедене, но по колко време? Фунията дали е точният размер? Частите сменяте ли редовно? Чакате ли поне 3 пъти да потече млякото на струя? Като се цедите, първо потича млякото и после сякаш спира и доста минути могат да минат и да изглежда, че няма нищо вече, но после пак потича и пак свършва и пак на празен ход и така. Може да се наложи 20-30 минути да се цеди. Препоръчвам ето този канал за помощ с цеденето:

https://youtu.be/j3hN8tsbXJI?si=2zz_tUtVIxc_gz1e

# 132

На Holle

# 133
  • Бургас
Zimk02 цедя по 20 минути, като в момента съм с помпа  на Медела, която е болничен клас, тук има опция с режепта ит шелар да я наемеш безплатно от аптеката. Тя е доста добра, има и 2 минути масаж пъреоначално и после цедя 20 минути, нарочно и на празен ход , за да стимулирам. Не е никак лесно, зърнта ми са вече доста чъвствителни  подути, насинени.... В началото използвах много силна степен  на вакуум, но вече свикнах коя степен ми е нужна, явно просто генетично нямам много. Все пак успявам да цедя 800-900 мл на ден.
Мислех, че ало сложа кърма към пюретое се хареса, но уви не. Мисля, чр не мога да йвана момента кога да давам пюрето, понякога се оказва, че ѝ се спи или, че е гладна, друг път пък като се е наяла също не иска.

# 134
800-900 мл на ден е напълно достатъчно количество

Общи условия

Активация на акаунт