Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 303
  • 710
  •   1
Отговори
# 690
Не съм с уреда на филипс, с друг съм, но правя така : един ден си купувам зеленчуци (1-2-3, колкото искам) и правя една вечер всички на пюрета😅 последно правих батат и карфиол. Няколко пликчета отделно и няколко пликчета смес. Давам първия ден самостоятелно и после още 2 или 3, както реша, смесено. Смесвам и с отделни други зеленчуци.

Правих си прясни за мен, смесвах примерно пилешко месо, броколи и картоф и това всичкото в уреда.

# 691
Има ли някой, който е давал манджа/супа с гъби на бебе на 10месеца.
Днес правих такава супа и дадох на бебето (днес прави 10 месеца). Но след това четох тук в стари теми, че не били препоръчителни по много причини и се препоръчват за доста по - голяма възраст.

# 692
Аз дадох на бебчо пюренце, в което имаше гъби/май на babybio беше/. Дори смятам след годинката да започна да му добавям гъби към основното от време на време.

# 693
В Solid Starts приложението пише, че гъби могат да се сервират след 6м възраст.
Аз лично му ги дадох в манджа - кавърма, малко по-късно от годинка, просто защото не ги ядем вкъщи често.

# 694
Има ли някой, който е давал манджа/супа с гъби на бебе на 10месеца.
Днес правих такава супа и дадох на бебето (днес прави 10 месеца). Но след това четох тук в стари теми, че не били препоръчителни по много причини и се препоръчват за доста по - голяма възраст.
Малко след годинка въведох гъбите в готови пюрета с паста и ориз.

# 695
rozi4ka222, аз въведох на 11 месеца гъби, както се въвежда нова храна и нямаше проблеми. Не знам какво точно се е писало по темата с въвеждането им, но не виждам какъв може да е проблемът, освен ако не ги давате в големи количества или давате гъби, чиито произход и вид не са ясни. Ако са 2-3 гъби сред останалите зеленчуци, едва ли ще е толкова трудно храносмилането им.

# 696
Гъбите са тежка храна и за това може би се препоръчват за по-късно въвеждане. Няколко гъбки няма да навредят. Аз лично не ги консумирам. Идват ми тежки.

# 697
Ами освен че са тежки, пишеше че не приемали вещества от слънцето, понеже нямат хлорофил и един вид се хранят само с мъртви вещества от почвата. Не синтезират.
Така или иначе аз вече бях дала от супата. В супата имаше общо 250гр гъби на 2л вода. Нямам идея колко точно са попаднали в нейната купичка, но на нея и хареса и я изяде цялата. За инфо не е имала някакви стомашни неразположения, ще видя днес как ще са изхожданията.

# 698
Гъбите обаче са източник на витамин Д и са богати на витамини от Б групата. А това, че се хранят с мъртви вещества - това и хищните/всеядните животни го правят, но въпреки всичко ядем месо. Фотосинтезата е важна при растенията, докато са живи, в противен случай няма особено значение за самото растение. И не знам какво общо има тя с качеството на храната... Като цяло ми звучи като странна конспирация това твърдение 🫣

# 699
Ами не знам дали са конспирация, мненията на потребителските са от 2004 година. Качвам ги като снимка, за да ги прочетете.

И линк към темата:
https://m.bg-mamma.com/?topic=5944

Дори това за храненето на гъбите да е така от биологична гледна точка, това не означава че са вредни за ядене.
Както казах, така или иначе вече ядохме супата, така че......ако няма проблеми, не виждам проблем да се включват в менюто.

# 700
Нямах предвид, че начинът, по който се хранят, е конспирация, те действително не фотосинтезират. Визирах цялата тази история, че извличат хранителни вещества от "смъртта и мрака", както е видно от скрийншота. Звучи точно като някаква легенда за гъбите или нещо подобно.

Те самите може да не синтезират нищо ново, но без гъбите цели екосистеми ще спрат да съществуват, ако гледаме от биологична гледна точка. Както и да е, както Вие казахте, супата е била изядена и няма лоши последствия, значи всичко е наред 😁

# 701
Аз човек, който твърди, че гъбите били растения, не вярвам да ми даде достоверна информация за тях.

Това за тежките храни аз не го разбирам. Става му тежко на човек, ако прекали с количествата или ако е много мазно. Иначе си е храна като храна. То месото е доста тежка храна по тази логика.

И да, отровните гъби са отровни, но не отровните са си полезна храна.

А това, че ядяли мъртви животни откровено ме разсмя. Ние хората какво ядем, живи животни ли?

# 702
На мен ми хареса, че се хранят от смъртта и мрака 😂 Доста готическо, подходящо за някой вамп филм 😂

# 703
Аз също не очаквах да прочета такива щуротии, затова реших да попитам, защото вече ги бях дала за консумация.
И аз мисля, че при умерени количества, дори и "тежката" храна не е проблем.

# 704
Искрено ме развеселихте в този мрачен и дъждовен ден 😁🤣❣️ Идеални условия за чудовищните организми наречени "гъби", които се хранят "от смъртта и мрака" 😃
ПП Няма никакъв проблем да се добавят в малки количества в храната на бебчета, особено след годинката. ☺️

Общи условия

Активация на акаунт