Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 797
  • 690
  •   1
Отговори
# 630
Спокойно можете да замразите малки порции месо и зеленчуци, както и варива, стига преди готвенето им да не са били замразени. Трябва веднага след сготвянето им да ги оставите да се охладят в хладилника и чак след това ги слагате във фризера. Избягвайте да замразявате храна, която повече от час е стояла извън хладилник. Яйца и млечни продукти не бих замразявала, въпреки че съм чела, че хора си замразяват например сирене. Но аз не бих рискувала.

Забравих да допълня: нека свекървата размразява порцията в хладилника преди да я стопли. Не е препоръчително да се оставя храната да се размразява навън. Обикновено по-възрастните така размразяват или потапят храната във вода, но не е препоръчително.

# 631
Да, тези неща ги знам. И аз не замразявам нещо вече размразено. Оставям да изстине и тогава. Също така размразявам в хладилник от предната вечер, та и това ще й го кажа, че не й знам навиците. Иначе тя като иска, нека да сготви и детето да яде в някои от дните. Останалото после ще й го дам през уикендите. Няма да го хвърля, но просто да знам, че си има храна.

# 632
Един психолог беше казал, че е ключово и за проговарянето..

А пюрето на каква температура трябва да го сервирам? Понеже говорихте за термоси.. примерно ако пътуваме?
И ако днес сваря и пасирам примерно тиква, колко време е годна за сервиране? Предполагам ще се стремя всеки ден да е прясно приготвено, но с тези микроскопични количества в началото..🤔

2-3 дни в хладилника. Препоръчвам фризер. Една ей такава формичка или даже формички за лед върши чудесна работа и после може да се слагат парчетата в торбички

Аз размразявам в микровълновата

# 633
А защо свекървата просто не взима от държавната кухня ?

# 634
Защото е на 15/20 Мин пеша. То не е супер далеч, но с количката не можеш да минеш отвсякъде и заобикаляш малко. Минава се и подлез. И в допълнение тогава може да вали, или да е заледено. А, тя не е шофьор. А и аз супер бързам като взимам кухнята, защото има опасност да заспи в количката. Не е удобно да ангажирам някой познат, пък и хората са на работа.
Иначе лятото взимах за морето Пюрео. Те се държат в хладилник и са със срок около месец. Идеално за такива случаи. Обаче моя звяр не ги хареса. Иначе са много вкусни според мен. Освен да взема пак няколко и да я пробвам.

# 635
Аз редовно замразявам - кюфтета (всякакви зеленчукови, месни, бобови, зърнени), ориз, хляб. Хем не хвърлям храна, защото няма как да сготвя само за едно ядене, хем и ми е удобно в дни, когато се налага да не готвя. Картофи обаче не съм замразявала. Тях ги варя и ги държа в хладилник, докато ми потрябват - а обикновено 1-2 дни и ги правя или на огретен някакъв, или на картофени кюфтета.
Идеи за кюфтета, които може да направите и да размразявате - карфиол и сирене, броколи с ориз и чедър/моцарела, пуешко и сладък картоф.
Лещата бързо се готви, супата топчета също. А зеленчуковите супи съвсем. За тях трябва просто някой да обели и нареже зеленчуците.

Аз пък съм в обратната ситуация - ще пътувам с детето при свеки, в нейната кухня, та и аз сега съм в мислене какво да готвя, докато съм там, защото детето ми иска внимание и бяга от нея. Мусака ще е едното ядене със сигурност, леща и супа топчета, за другите имам още време да измисля нещо.

# 636
Ще помисля и аз какво да подготвя. Най-лошото е, че последно време ми отказва кайма - на мусака, на паста, на супа, на кюфтенца. Плюе я. Също и боб, и леща последните пъти хвърлях. Паста може да я яде само без сос 😀 Днеска е на малко кускус, кисело мляко и банан. То ако ще е така, да не готвя хич. Направо ми къса нервите.

# 637
А за захранване от заготовките в бурканче колко трябва да дам първия път,колко втория и т.н. ако е 80гр бурканчето примерно?

# 638
Всякаква кайма ли отказва? Пилешки кюфтета също ли?
В краен случай - пасирано месо, примерно сосът за спагети първо през блендера/пасатора и тогава върху пастата?
И едно напомняне - не знам как е Вашата свекърва, но когато ме няма вкъщи, аз не бих оставила сладки и солени неща, които са за възрастни.

# 639
Да пасирам соса е идея. Просто като усети каймата и я плюе и после не иска да яде цялото ядене. А, може да дъвче. Понякога има някакви ей такива изцепки. И друг път ми е отказвала храни, но като мине време ги предлагам пак и ги яде. На моменти е. Преди риба не искаше да яде, сега няма проблем.
За сладките нещата свекървата е против. Ще й даде плод, но не и вафла. А и не би й дала нещо, което аз не разрешавам.

# 640
VaniaK спокойно можете да замразите готови порции храна, аз го правя много често, тъй като все не улучвам количеството за едно ядене Simple Smile в началото също се притеснявах, но реших да пробвам и сега много ме улеснява замразяването. На картофите нищо им няма след размразяване, яденето е като току що сготвено. Замразявала съм мусака, пуешко с грах и картофи, пълнени чушки с кайма и ориз, пилешка супа, боб, крем супа от броколи и сладък картоф.

# 641
Ние ще пътуваме и няма да ни има около 8/9 дни. Свекърва ми ще гледа детето вкъщи и не искам да я ангажирам да готви на детето, защото без това си е голям ангажимент гледаното на дете, още повече в чужда къща, където не е твоята кухня. И да взима държавна кухня имам съобразения за това, частната която поръчвам пък идва много рано, тя няма да се оправи с домофона да отключи, че трябва да смени две камери. Абеее да не се обяснявам. Въртях в главата си варианти и не става с прясна храна. Въпроса ми е дали е удачно да сготвя някакви неща и да ги замразя? Ще поръчам и някакви менюта от частната кухня за разнообразие и тях да замразя. Много ли ще са гадни после? Замразявала съм пълнеж за чушки с ориз, сос за спагети, но това са единични неща и са ок. Обаче цяла манджичка с картофи няма ли да е гадно, например. Не знам. Искам максимално да я улесня и да не мисли всеки ден какво ще яде детето. А и аз да не я мисля. Тя колко ще яде пък е друга тема, защото с тия зъби отказва почти всичко. За първи път ще ходя някъде без нея и ми в дерт какво ще яде.
Не, не е гадно изобщо, супер са си замразените манджички и пюренца. Даже преди няколко дни разчиствах фризера и с ММ изядохме едни изостанали гозби на детето, защото прецених, че са стояли твърде дълго във фризера. Бяха си ок и доста добри на вкус, като добавиш сол, подправки и мазнина.

# 642
Разбира се, те няма да стоят с месеци във фризера, а десетина дена. Аз например редовно замразявам по една две порции супа, телешко варено, някакво сосче за паста и така за седмицата имам едно готово хранене. Единствено чисто вкусово не харесвам замразен ориз.
Ние ще пътуваме и няма да ни има около 8/9 дни. Свекърва ми ще гледа детето вкъщи и не искам да я ангажирам да готви на детето, защото без това си е голям ангажимент гледаното на дете, още повече в чужда къща, където не е твоята кухня. И да взима държавна кухня имам съобразения за това, частната която поръчвам пък идва много рано, тя няма да се оправи с домофона да отключи, че трябва да смени две камери. Абеее да не се обяснявам. Въртях в главата си варианти и не става с прясна храна. Въпроса ми е дали е удачно да сготвя някакви неща и да ги замразя? Ще поръчам и някакви менюта от частната кухня за разнообразие и тях да замразя. Много ли ще са гадни после? Замразявала съм пълнеж за чушки с ориз, сос за спагети, но това са единични неща и са ок. Обаче цяла манджичка с картофи няма ли да е гадно, например. Не знам. Искам максимално да я улесня и да не мисли всеки ден какво ще яде детето. А и аз да не я мисля. Тя колко ще яде пък е друга тема, защото с тия зъби отказва почти всичко. За първи път ще ходя някъде без нея и ми в дерт какво ще яде.

# 643
Ориза не е лош, когато се готви с чушки. Аз съм замразявала като ми остане от ориз с кайма за пълнене. После като се изпече с чушките, не се усеща.

# 644
Здравейте,
Изпаднах в следната ситуация и си блъскам главата и решение не мога да взема:
По препоръка на педиатъра започнах захранване (5 месечно бебе) с пюре от картоф (домашно приготвено), но не сложих адаптирано мляко вътре-едно, защото консистенцията ми се получи от раз, друго, че не разбирам как пък после ще изключат млякото като разредител. 4 дни никакъв ефект, дори стигнахме до плач. Реших да пробвам с тиква-същата работа. И си дадохме 3 дни почивка. Сега дилемата ми е въобще с кой зеленчук да рестартирам, все пак да слагам ли мляко или да взема готово пюре. Ще съм благодарна на съвет от ваша страна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт