Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 123
  • 655
  •   1
Отговори
# 645
Изобщо не е трудно да се изключи млякото като разредител. Аз добавях кърма към много от домашните пюрета и не е имало проблем после бебето да яде храните без кърма. Даже не съм го и мислила въобще.

Кърмата или АМ може да помогнат и за вкуса - нещо познато.

На мен ми изглежда, че детето просто не е готово. Аз ползвах лъжичките num num gootensils и една седмица преди д почна с храната, и ги давах като гризалки. После като стана време, я сложих в столчето, сложих пюре на лъжичката и и я дадох. И естествено веднага в устата, но този път с пюре. Омаца се, но и хареса.
https://a.co/d/4FMlsed

# 646
Аз не съм добавяла АМ. Не мисля, че е нужно. Някои деца си започват от раз да ядат.
За мен най-лошото е да се започне с картоф - лепкав е и гаден на вкус, когато не е без сол.
Другото е да не е готово детето. Опитайте след две седмици пак. Може би с морков, пащърнака трябва да го хареса.

# 647
Детето може би наистина не е готово щом има такава реакция дори с тиква. Напълно възможно е и заради картофа да отказва да яде пюрета. Пробвайте с пащърнак - на мен лично повече ми харесва от моркова и доста често го слагам в пюретата на детето. Само картоф разреждам с малко АМ понеже ми се получава гъсто пюре, но на никое друго не слагам. Ако видите, че детето отказва даден зеленчук/плод не го мъчете толкова време. Пробвайте 2 дена и ако не стане минавате на следващия, а този пробвате да включите по-нататък в пюрета, за да видите дали детето ще го приеме. На моя син не му се хареса сладкия картоф, но сега в комбинация с други зеленчуци си го хапва доволно.

# 648
Имайте търпение ☺️ Аз започнах с домашно картофче претрито през цедка, за да не е лепкаво и разредих с АМ. За мен лично си е направо задължително в началото да има кърма/АМ в пюрето, за да може да е по-хранително и за да усети бебчето познат вкус. В началото плачеше, но после свикна и сега изяжда по 190-220гр. пюре и още търси. Не е имало проблем със спирането на добавянето на мляко в пюретата.

# 649
Аз слагах по няколко капки АМ в по-гъстите пюрета, не е имало проблем после да спра.
Според мен също бебето не е готово, щом реагира така, налице ли са всички признаци за готовност, за да започнете захранването?
Бих Ви посъветвала да изчакате няколко седмици и да започнете отново с друг зеленчук - тиквичка, морков, пащърнак, тиква и тн. Може и готови пюренца да пробвате.

# 650
Благодаря на всички са съветите.

Уж има признаци за захранването...затова и започнах - държи си главичката, гледа ни докато се храним 🤷‍♀️

# 651
Педиатърът ни каза, че е задължително захранването да е с млечно зеленчукови пюрета. Дали кърма, дали АМ вътре има ензими, спомагащи храносмилането. Особено Картоф без мляко ще е доста безвкусен и странен.
За мен това, че ни гледа като се храним и че държи главичката не е особен знак. Кого да гледа, тавана ли? Естествено, че мама и тати, които видимо правят нещо интересно, щом отклоняват вниманието си от мен.😄 Нашата от 3 месечна ни гледа ама ще захранвам почти на 6.

# 652
Здравейте! Извинявам се за дългото писане, имам нужда от съвет. Реално не знам проблем ли е или просто отново сравнявам моето дете с другите. 😆 Бебето е на 5 ++ м
Като за начало, роди се 2570, изписаха я 2420, в началото имаше рефлукс, сменяхме млека, спрях да кърмя на втората седмица, минахме на АР мляко, но след първия месец имаше жилки кръв и сменихме млякото отново на АДЦ. Приема го добре, всичко е 6. Постепенно започна да качва тегло и да яде повече, имаше даже период, в който ядеше доста, чак педиатърката ми се караше 😆 и след това мина на 5 хранения, а от 4-тия месец е на 4 хранения, на 4 часа. Много рядко се случваше да вкараме пето хранене и то ако остане будна по-до късно или ако стане много рано. Като това не значи, че ядеше на всяко хранене по 200 мл, а много различно, без значение кое хранене и колко време не е яла. Пробвах и на 3ч да я храня, обикновено не е с особен успех, тъй като общото количество е кажи-речи същото като на 4 часа, само дето я храня на почивки и понякога се изнервя, понякога се дърпа.
Млякото в момента го правя 180 (готово е 210) и тя си яде колкото иска. Не мога в много от случаите да правя по-малко, защото днес може да яде на едно хранене 180-90, на следващо 110, после 130, после 150 или пак 180-90, понякога си изпива и цялото мляко. И пак, изрично си показва дали иска още или е приключила. Последните дни на денонощие прави по около 670 мл мляко. И 20-30 мл пюре.
Реших на 5 месец (с позволение на педиатърките и двете, както и гастро) да започна захранване, като бях наясно, че няма как да яде на третия ден по 100 мл пюре. Започнах по схемата на Хипп с тиква, тя й хареса, на третия- четвъртия ден стигна 50-60мл. Обаче тя започна да отказва млякото след храненето и реших да я оставям да поспи малко и като стане си пиеше млякото добре. След това теших твърдата храна да е 30-40 минути или час преди часа за млякото, така вече се получава добре. Нещо като междинно беше това пюре. После вкарах и картоф, смесен с тиквата, беше добре. Обаче педиатърката каза да ги давам еднокомпонентни първо, та пробвах и така. Но след картоф+тиква, после вкарах пащърнак, тиквичка, ми не я кефят 😃 започнах да смесвам нов+стар зеленчук, максимума порция, която е стигана е 30мл.
Гледам други на втората седмица вече заместили обяд, започват следобедната да вкарват 😀 аз не виждам кога ще стане това и при моето бебе. По принцип нямам мерак да замествам бързо, но с това темпо имам чувството, че ще стане след 3 месеца😀 иначе има контрол над главата, посяга да си хваща сама лъжицата и да си я вкарва в устата, в столчето не я слагам на напълно седнала позиция. Обмислям да пробвам смесено със ЗВБ след 6 месец, но ще видим. Давах й морков, само го смука😀
Аз дори не мога да разбера дали самата консистенция не й харесва, защото например тиквичката ми стана по-водниста и леко зърниста, като следващия път ще я пасирам по-добре и ще махна от водата преди пасирането. Не беше баш хомогенна смес. Гледам различни схеми и лекции за захранване, вече се забърквам.
В книгата на Маги Пашова гледах, че обяснява до 2-3 седмици само да са гладко пасирани, после леко зърнисти трябвало.
Иначе онзи ден след като се нахрани и видимо не искаше повече пюре, реших да го доям, тя ми беше в ръцете и голямо натискане към лъжицата, та изяде още няколко лъжици. Не големи и пълни, но хапна още малко.
Вчера направо си взе купичката да я ‘пие’. Но мрънкаше ако не стига до устата пюрето, та не беше само за чесане на венци.
Не е като да липсва интерес. Следваща храна обмислям морков, ама самостоятелно ли, смесено ли, не знам. После броколи, батат, карфиол.. после нямам идея..
Не мога и не искам да я напъвам за хранене без значение дали е мляко или пюре, защото от първите седмици след раждането ми показа, че с такива неща не минава номера. 😀 или повръща или се дърпа или бута и не отваря уста изобщо, стигала е и до силен плач.
Сега е 6 кг и 66 см. Най-вероятно ако не беше обилното повръщане в началото можеше и повече да дръпне, но съм доволна като цяло, че си навакса след първия месец.
Иначе за сега реших да си правя пюренца с уреда и да ги замразявам, пробвах от купешко и на вкус нямаше общо с домашните (домашно направените, ясно, че зеленчуците не са като от градината).
И в такъв случай, че не хапва толкова много се чудя кога да въвеждам месо, жълтък, кога и каква мазнина да слагам. Кашите кога да ги започвам..
Различни неща чета и слушам за рапичното, за гхи, орехово олио, краве масло (при нас то отпада заради абкм-то), зехтин екстра върджин?
По схемата на хип на 20 и някой ден се вкарва плодче, Владимирова го отрича до след осмия месец.
Та, не знам. Ако имате нещо да ме посъветвате или успокоите. 😀 аз знам, че всяко бебе е различно, то тя си ми го показва много изявено кога иска и кога не иска нещп, но понякога се лутам в размисли и въпроси дали се справям или греша някъде. Най-вече за храната, болна тема ми е като цяло.

Сега видях, че сте писали и за ам, ако е много гъсто пюрето съм слагала да разредя, например картоф, пащърнак, те са ми по- гъсти. . Ще пробвам по мъничко да слагам и в другите пюренца. Владимирова казваше, че не харесва да се смесват, да се дава чисто, но после да си дояжда млякото. Пашова пък първо млякото, после пюрето. И с това не знам как да процедирам.

# 653
Здравейте,
бебчето ми е на 4+, мисля да я захраня на 5+, но отсега чета и се информирам, доколкото мога, та си направих примерна схема за зеленчуци и бих искала да ми кажете дали съм в правилна посока на ред за въвеждане. Знам, че няма точна схема за следване, но все пак исках да се допитам, та:
Карфиол, тиквичка, морков, пащърнак, картоф, тиква, броколи?

# 654
Карфиола може да браузва газове, вкарайте го след 2/3 седмици. Иначе няма значение как ги въвеждате. Редувайте запичащ и разхлабващ.

# 655
Карфиола и броколито и аз ги въведох към края на зеленчуците,заради газовете.Според мен започнете с нещо по -леки тиква,тиквичка,пащърнак

Общи условия

Активация на акаунт