Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 338
  • 711
  •   1
Отговори
# 135
Не съм пробвала козе, аз съм в Германия, на кои марки е възможно да има тук? Всякаш на Хип съм чувала, че има.
Topfer, Babybio. Според мен се консултирай с педиатъра на детето, за да ти даде адекватни съвети според неговото състояние. Ние тук можем само да дамаме идеи, но не сме медицински лица.
И друга идея, тук в Испания има йогурт за бебета на Нестле - Yogulino, който се приготвя с Ам. Моята педиатърка каза, че специално го дават на бебета, които е искат да пият АМ. Може да попиташ педиатъра и за това. Но вероятно в момента няма да има голям ефект, защото самото бебе звучи, че още не е готово да започне с други храни, различни от кърма.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 14:53 от esmeralda23

# 136
Аз също съм отчаяна, дъщеря ми навърши 5 месеца преди 10 дни и тогава започнах захранване, понеже цедя и храня с кърма, но количеството започна да не стига. За сега давам чисто зеленчуково пюре по 3 дни, после нов вид, катп направихме 1 ден почивка, за да се успокои. До сега давах морков, тиква и пъщарнак. Тя обачр не харесва никои, изяжда няколко лъжички и то със зор и почри всеки път завършваме с плач. Дори опитаг да давам няколко лъжички на обяд, после след 2 часа пак. Тиквата тотално не ѝ хареса, за това направих един ден пауза. Дайте ми съвет какво да правя. Вече се чудя дали да пробвам с плодово пюре, може да ѝ хареса повече и да хапне повече, знам че първо са зеленчуците, но тя не ги харесва явно. Прпсто не иска никакви пюрета, предимно ги плюе. Лошото е  че нямам достатъчно кърма, а тя отказва адаптирано мляко, в началото дохранвах с такова и го пиеше без проблем, сега обаче не го кусва даже, дори в просъница. Пробвах няколко вида дори, пробвах и сюесено с кърма, но не. Да дам ли оризова каша с кърма, само ме е страх, ако не я яде, че ще отиде кърмата на вятъра, а нямам много.
Давай плодово. Остави ги схемите, всичко е индивидуално. Моето дете по същият начин плачеше и отказваше всичко. Стиска устата и край. Насила не се бута в никакъв случай. Аз започнах с банан и още няколко плодови, за да спре да асоциира лъжицата с нещо, което не харесва и после пак върнах на зеленчукови.

Като цяло, да вкараш 5 основни плодчета и 5 зеленчука, ти е напълно достатъчно. С безглутенови каши изобщо не се занимавай. Повечето деца не ги искат. Вкарай си направо след това пилешкото и телешкото, цялото са им важни. Имай предвид, че в началото от месото се запичат по няколко дни, затова е добре да си вкарала ябълка, круша, слива и в деня с месото, да даваш за следобедна плодово разхлабващо пюре. Като вкараш месото, давай с глутена. Не го бави, 3-5 дни са ти достатъчни. Това са най-новите проучвания, вкарването с надграждане и по седмици е отживелица. Аз използвах бебешки бисквити. Жълтъка може и преди, може и след глутена. После млечните и си готова. Ние минахме на детска кухня, преди глутена, жълтъка и млечните и с нея си ги вкарах. На детска кухня сме от 6ти месец. Общо взето, след като вкарах пилешко и телешко. Той тотално отказваше пюрета. Още в началото беше като твоето бебе. Има деца, които не искат пюрета, а си искат питателна храна. Нашият пюретата ги мразеше, за сметка на това, към нашата храна имаше страшен интерес.
В момента имаме вече 3 заместени хранения - закуска, обяд и вечеря, ката яде съответно по 200 гр на обяд и вечеря и по 180 гр.на закуска. На детска кухня Tasty Lab сме. Те са страхотни и продуктите, които използват са супер. Ходи си редовно да ака и няма никакви проблеми с коремчето. Давай смело със захранването, не са нужни строги схеми и бавен със седмици, стига детето от началото да си приема добре храните. Това са новите проучвания на световните педиатрични организации

# 137
  • Бургас
Днес ѝ дадох поризова каша с банан, определено се хареса повече. Проблема е, че не исла аз да я хваня, като ѝ дам да държи лъжицата и ѝ помагсм да се сложи в устата хапва и ѝ харесва, но така 2-3 пъти, писле няма търпение. Явно предпочита сама, може би трябва да изчакам и да пробвам ЗВБ.

# 138
https://a.co/d/aZg5GeB

Ако иска сама, препоръчвам тези лъжички. Слагате пюрето на тях и бебето си ги слага в устата. Моето бебе много ги харесва, стават и за гризалки. Сега на почти годинка и давам тези лъжички, както и метални кафени лъжички и тя обича да си ги слага в устата сама. Сега не уцелва много и много се маца, но това е положението. Препоръчвам ги с две ръце

# 139
Такива подобни лъжички и аз купих, макар че все още ене му ги давам много, ще трябва скоро, само да му мине запека и ще почна дасгъстявам пюретата.
А момичета, да ви питам, защото чета противоречива информация. При запек варена или сурова ябълка да давам? Аз съм за сурова, но все пак какъв е вашият опит и информация?

# 140
Аз и с много редки пюрета ги ползвам, пак се получава

# 141
При запек аз давам круша.
Applesauce - което е като пюре, но с аскорбинова киселина, и го ядем предимно ние, давам при разстройство.

# 142
Здравейте, на дете на година и 3 месеца може ли да се даде цяло яйце като омлет?

# 143
Моля за малко помощ. Дъщеря ми е на 6+++, започнах захранването на 6 месеца. Още от самото начало не харесва пюретата. Не знам защо....приготвям ги вкъщи. Сварявам зеленчуци и пасирам.
Въпреки неохотата хапваше известни количества, като беше стигнала до 100гр приблизително. Миналата седмица обаче боледува с някакъв ужасен вирус с висока температура и имаше един ден повръщане, като тъкмо беше изяла зеленчуково пюре с месо. Повърна го на фонтан. Изчаках няколко дни да се излекува и от вчера поднових даването на пюрета, но.......пълна греда. Изобщо не иска да си отвори устата,.прави физиономии и се мръщи. Не знам какво да правя,.но изобщо не иска да ги помирисва.
Вече се чудя дали да не подхвана някакъв друг метод за захранване - педагогически примерно, защото вечер когато вечеряме иска да и даваме от нашите чинии. Не съм предполагала, че толкова няма да иска да яде пюрета.
Възможно ли е, отказа сега да е от самото боледуване? Да дам ли пауза за една седмица и после да опитам пак или?

# 144
Здравейте, на дете на година и 3 месеца може ли да се даде цяло яйце като омлет?

Ако си вкарала и белтък, може. Но само едно. Според мен е малко да изяде две яйца наведнъж.

# 145

Моето от 6-месечна възраст яде омлет от цяло яйце.

А пюретата и аз не бих ги яла. Но да пробвайте по звб или от вашето ядене.

# 146
Момичета, имам въпрос относно кашите. От три дни давам на моето бебе на 6++ месеца инстантна оризова каша Holle, приготвям я с неговото мляко Аптамил АР. Според опаковката, пълна порция се прави със 120 мл мляко и 4 лъжици каша. При положение, че бебето пие по 180 мл на хранене, какво с количество каша мога да заместя цяло хранене без да додавам да пие мляко?
Също така, бих искала да пробвам с кашите на Мамуко, които се варят във вода. Възможно ли е да заместя хранене с такава каша без мляко, или после трябва да му дам и пълна порция мляко?
Много благодаря!

# 147
Моята бебка вече е на 9 месеца, започнах захранване от 6. Никога не съм и правила кашата с АМ, само с вода. В началото при захранване добавях по няколко лъжички в плодово пюре. Никога не давам само каша и повече от 100гр /ориентировъчно, ако не ползвате везна това са 100мл течност с 10/12гр каша, зависи от производителя/. Имам заместено хранене с 100гр каша + 80-100гр плод, като плод добавям и пресни понякога, вместо пюре- ябълка,круша /настъргани/, намачкан банан.
п.с. На нас млечните хранения също варираха 180-210мл, преди да бъде заместено по описания горе начин.
Момичета, имам въпрос относно кашите. От три дни давам на моето бебе на 6++ месеца инстантна оризова каша Holle, приготвям я с неговото мляко Аптамил АР. Според опаковката, пълна порция се прави със 120 мл мляко и 4 лъжици каша. При положение, че бебето пие по 180 мл на хранене, какво с количество каша мога да заместя цяло хранене без да додавам да пие мляко?
Също така, бих искала да пробвам с кашите на Мамуко, които се варят във вода. Възможно ли е да заместя хранене с такава каша без мляко, или после трябва да му дам и пълна порция мляко?
Много благодаря!

Ябълката при някой действа и запичащо. За разхлабване давам круша, синя слива, киви, по-топло мляко също действа, тиква. Принципно ябълка давам прясна, ако знам че е хубава,в други случаи я правя на пара. В комбинация при нас с тиква и канела, много се харесва.
Такива подобни лъжички и аз купих, макар че все още ене му ги давам много, ще трябва скоро, само да му мине запека и ще почна дасгъстявам пюретата.
А момичета, да ви питам, защото чета противоречива информация. При запек варена или сурова ябълка да давам? Аз съм за сурова, но все пак какъв е вашият опит и информация?

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 16:04 от Mariq878

# 148
Безкрайно благодаря!

# 149
Здравейте, дами!
Попаднах на темата и реших да се включа за съвет, защото виждам сходни случаи.
Бебето ми е на 6++ месеца. Захранването започнахме на 5+++ месеца със зеленчукови пюрета. Започнах с морков – първите 4 дни давах по 10 г и постепенно увеличавах количеството. Всичко вървеше добре, докато не стигнахме до около 40 г морков, след което последва пълен отказ – каквото и да предложа, не иска.

До момента съм опитала морков, тиква, тиквичка, картоф, сладък картоф, пащърнак. Пробвах и с банан, за да видя дали проблемът е във вкуса – пак отказ.
От два дни се опитвам да въведа и жълтък – хапва по една-две лъжички и после започва рев и мръщене.

Изпива между 600 и 800 мл мляко на ден, което пак не е особено много.
На практика е минал вече месец от началото на захранването, но ние все още сме „до кривата круша“, както се казва.

Не проявява никакъв интерес към храната – не посяга нито към нашата, нито към своята. Пробвах да ѝ предложа и парченца, съобразени с възрастта, но си играе с тях, без да ги хапва. 🤦♀

Педиатърката смята, че просто детето все още не е готово за захранване и ме посъветва да не я насилвам, а да отложа.
Но скоро ще навърши 7 месеца – докога да отлагам? 🤔
Чудя се дали да не ѝ предложа безмлечни, безглутенови каши.
Или може би е време за консултация със специалист?

Ако някой може да препоръча такъв (или има добър опит с конкретен специалист), ще съм много благодарна! 🙏

Общи условия

Активация на акаунт